Psovanje Boga sa pozornice povodom 30 godina općine Karlobag

Predstava 'Zemlja vukova' na scenu je donijela emocionalne priče iz Like, ali i šokirala dio publike neprimjerenim rječnikom. Psovanje Boga nikada nema opravdanje!

Psovanje Boga sa pozornice povodom 30 godina općine Karlobag
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

(foto galeriju možete pogledati na dnu članka)
U okviru proslave tridesete obljetnice općine Karlobag, 2. studenog 2023. godine u 20:05h, unatoč jakoj buri, u postavljenom šatoru na glavnom trgu održana je kazališna predstava 'Zemlja vukova'. Ovo kazališno djelo, iako nije privuklo veliki broj posjetitelja, uspjelo je izazvati različite emocije među prisutnima, pružajući im smijeh, tugu i šok.

Glavnu ulogu preuzela je Tonka Mršić, čija je izvedba obuhvatila životne priče triju generacija žena iz Like. Njen nastup bio je dinamičan i emotivan, pružajući uvid u različite životne putanje i izazove s kojima se suočavaju žene u Hrvatskoj. Druga glumica, iako nije bila fizički prisutna, svojim je snimljenim glasom dodala određenu dozu tajnovitosti i zagonetnosti predstavi.

Međutim, šokantan element predstave bio je jezik koji je korišten. Česte psovke i vulgarne riječi, posebice u kontekstu dječje publike koja je bila prisutna, bile su možda malo previše. Trenutak kada je mlada glumica opsovala Boga na pozornici bio je trenutak koji granice dobrog ukusa baca u moralne dubine slabih karaktera. Bog se ne psuje nikada, pa niti u predstavi!

Moralna dilema koja se javlja zbog upotrebe provokativnog jezika na pozornici otvara raspravu o granicama umjetničkog izražavanja i etičkoj odgovornosti prema publici. Iako umjetnost ima neosporno pravo izazivati i poticati na duboko promišljanje, neophodno je osigurati poštivanje temeljnih normi pristojnosti i uvažavanja različitosti. Pritom je posebno važno biti svjestan i osjetljiv na različite aspekte identiteta publike, uključujući vjerska uvjerenja. U konkretnom slučaju, jezik koji se koristi na pozornici može se protumačiti kao vrijeđanje gledatelja na vjerskoj osnovi, što zahtijeva dodatnu pažnju i promišljanje o utjecaju koji umjetničko djelo ima na svoju publiku.

Ne možemo a da se ne zapitamo je li organizator bio potpuno upućen u sadržaj koji se donosi na pozornicu ili je ova monodrama odabrana upravo zbog toga. Kada je riječ o kulturnom obogaćivanju općine, takvi potezi su, nesumnjivo, pozitivni i zaslužuju svaku pohvalu. No, presudno je da kulturni događaji, u svojoj težnji da unaprijede i obogate lokalnu zajednicu, istovremeno odražavaju i poštuju njezine vrijednosti te odgovaraju očekivanjima stanovnika. Samo tako kultura može djelovati kao sredstvo ujedinjenja i izvor zajedničkog ponosa, umjesto da postane predmet nesuglasica i nezadovoljstva.

U posljednjim danima, primili smo nekoliko kritika upućenih našem portalu koje sugeriraju da smo postali manje kritični prema općini. Ističemo da smo otvoreni za sve pozitivne inicijative koje doprinose boljitku općine, ali također smatramo da je naša dužnost ukazati na aspekte koji mogu biti poboljšani. Kulturni događaji kao što je ovaj pružaju priliku za refleksiju i diskusiju, što je od esencijalne važnosti za napredak i razvoj naše zajednice.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: petak, 03. studenog, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

Domagoj Skledar (urednik)

Domagoj Skledar je iskusni novinar s više od 30 godina rada. Pored toga, radio je i u privatnom sektoru na visokim pozicijama i upravljao tvrtkama sa više stotina zaposlenih. Trenutno je suvlasnik brojnih vrlo uspješnih poduzeća u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Sam sebe prvenstveno opisuje kao iskrenog Hrvatskog domoljuba koji to želi dokazati djelima, a ne riječima. Služenje u Hrvatskoj vojsci ili volontiranje u Crvenom križu u vrijeme katastrofa neke su od stvari s kojima se osobito ponosi.

Svoje znanje je stekao na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je paralelno studirao Ekonomiju i Pravo. Kasnije se dodatno usavršio studiranjem Upravljanja u kriznim uvjetima na Veleučilištu Velika Gorica.

Tijekom služenja i volontiranja u Africi voli se pohvaliti da je trenirao ragbi s reprezentacijom Ruande, a strast prema sportu dokazao je brojnim osvojenim prvenstvima u ragbiju i budokai borilačkoj vještini.

Najnoviji projekt na kojem radi je portal Karlobag.eu, kojeg je i osnovao. Portal je razvijen u Hrvatskoj i ne koristi gotova rješenja za web portale.

Uglavnom, Skledar je osoba s bogatim iskustvom i različitim interesima, odan svojoj domovini i svojim uvjerenjima.