Zabrinjavajući dim i smrad paleža iz gospodarske zone uznemiruju mještane Karlobaga | Karlobag.eu

Mještani Karlobaga izrazili su zabrinutost zbog dima i nesnosnog smrada koji se danas širi iz gospodarske zone. Neodgovorno spaljivanje otpada izaziva strah za zdravlje, dok lokalne vlasti, uključujući načelnika, ne pokazuju volju za rješavanje problema smeća, vodovoda i kanalizacije.

Zabrinjavajući dim i smrad paleža iz gospodarske zone uznemiruju mještane Karlobaga | Karlobag.eu
Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Danas su nas kontaktirali zabrinuti građani Karlobaga zbog ozbiljnog problema: dima i nesnosnog smrada koji se širi iz gospodarske zone. Ovaj incident ne samo da zagađuje okoliš, već izaziva i opravdanu zabrinutost za zdravlje ljudi zbog nekontroliranog spaljivanja komunalnog otpada zajedno s granjem kako javlja naš izvor.

Također danas, savjesni djelatnik općine podijelio je sa nama fotografije koje svjedoče o ovoj nebrizi, pokazujući barem svoj dignitet i zabrinutost za potencijalne zdravstvene posljedice mnogih mještana. Unatoč apelima zabrinutih građana do sada je reakcija lokalnih vlasti izostala kada je u pitanju zdravlje mještana, pa se bojimo da će tako biti i ovoga puta. Posebno je porazno što se čini da su prioriteti načelnika općine, g. Borisa Smojvera, daleko od zdravlja mještana kojima bi trebao služiti. Ironično, unatoč njegovoj visokoj plaći, koja ga svrstava među najbolje plaćene načelnike i gradonačelnike u Hrvatskoj (od ukupno 555), odgovornost za dobrobit zajednice čini se zanemarenom.

Ovo dovodi do dubljeg razmišljanja o kompetencijama i moralnim kvalitetama onih koji su na čelu. Uskoro ćemo objaviti priču koja osvjetljava paradoks dopuštanja da osobe bez osnovnog razumijevanja ključnih aspekata - poput razlike između neto i bruto plaće u kontekstu diplomiranog ekonomista, ili bubrega i jetre u kontekstu liječnika - donose odluke koje direktno utječu na naše živote. Koliko dugo bi zajednica tolerirala liječnika koji ne razumije osnovne medicinske pojmove? Zašto onda dopuštamo da našim zdravljem i dobrobiti upravlja netko tko je jednako nekompetentan i u „svom području“?

Ovaj problem nije samo lokalnog karaktera; on je simptom šireg problema u društvu gdje se prečesto zanemaruje zdravlje i sigurnost građana u korist političkih i osobnih interesa. "Car je gol" - ova poznata fraza savršeno opisuje trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, gdje je očita nesposobnost i nebriga onih na pozicijama moći izložena, a mi, građani, prečesto šutimo.

Kroz ovaj članak želimo probuditi svijest i potaknuti na akciju. Ne smijemo ostati ravnodušni i dopustiti da naše zdravlje i sigurnost budu ugroženi zbog neodgovornosti i samovolje pojedinaca. Vrijeme je da se jasno kaže da je "car gol" i da zahtijevamo promjene koje će osigurati zdraviju i sigurniju budućnost za sve u Karlobagu.

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Kreirano: četvrtak, 01. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.