Andrej Plenković posjetio Istra Camping 5* - usmjerenost na održivi razvoj u hrvatskom turizmu | Karlobag.eu

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, posjetio je Istra Camping 5* u Funtani, ističući ulogu Valamara u razvoju održivog turizma. S naglaskom na lokalnu suradnju i ekološku izvrsnost, očekuje se rekordna turistička sezona u 2024. godini.

Andrej Plenković posjetio Istra Camping 5* - usmjerenost na održivi razvoj u hrvatskom turizmu | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, posjetio je vrhunske turističke objekte u Poreču i Funtani. U pratnji Željka Kukurina, predsjednika Uprave Valamara, obišao je kamp Istra Camping 5*, prepoznat kao jedan od pet najboljih kampova u Europi.

Tijekom posjeta, razmatran je napredak u održivom turizmu, gdje Valamar igra ključnu ulogu. Već 70 godina, ova kompanija vodi gospodarski i društveni napredak u destinacijama gdje djeluje, postavši pritom vodeći poslodavac u sektoru i lider u održivim praksama. U špici sezone, kompanija zapošljava preko 8.100 radnika, od kojih je 83% iz lokalne zajednice. Valamar je također i najveći investitor u domaćem turizmu, s više od 1,1 milijarde eura uloženih u poboljšanje turističkih kapaciteta i širenje portfelja.

Kamp Istra Camping, koji se nekad svrstavao u kategoriju sa samo 2 zvjezdice i imao 19 zaposlenih, danas, nakon ulaganja od 81 milijun eura, broji 370 zaposlenih i dnevno privlači 3.500 gostiju s visokom kupovnom moći. Sadržaji kampa su otvoreni za javnost, a većina proizvoda, uključujući hranu i piće, nabavlja se od lokalnih proizvođača. U sklopu kampa nalazi se i Piazza gdje su zastupljeni brojni lokalni OPG-ovi. O kvaliteti kampa svjedoče brojne nagrade, uključujući priznanja od ADAC-a i ANWB-a te oznaka EU Ecolabel za ekološku izvrsnost.

Premijer Plenković izjavio je kako je impresioniran transformacijom kampa, te je pohvalio Valamar kao ključnog igrača u turističkom sektoru koji značajno doprinosi rastu prihoda od turizma u Hrvatskoj, koji su sa 8.1 milijardi eura u 2016. porasli na 14.6 milijardi eura u 2023. S obzirom na povećanje dolazaka za 4 do 5% u odnosu na prethodnu godinu, premijer očekuje da će 2024. biti rekordna turistička sezona.

Kukurin je naglasio kako je održivi razvoj jedini pravi put za turizam te da ulaganja u kamp Istra koriste svima, osobito lokalnom stanovništvu koje sada može koristiti plaže, šetnice i ostale sadržaje. Valamar nastavlja s održivim razvojem, planirajući ulaganja od 450 milijuna eura do 2026. godine, koje uključuju izgradnju novih ljetovališta i poboljšanje postojećih kapaciteta, kao i internacionalizaciju i društveno odgovorno poslovanje.
 
Valamarova strategija i pristup održivom razvoju temelji se na kontinuiranim ulaganjima u infrastrukturu i zajednicu. Uključivanjem lokalnih stanovnika i pružanjem prilike za rad, kompanija jača gospodarstvo regije i potiče društveni razvoj. Planirana ulaganja u iznosu od 450 milijuna eura usmjerena su na izgradnju novih ljetovališta, poput premium ljetovališta Pical i Rab, te na daljnje podizanje kvalitete hotela i kampova. S ciljem proširenja svoje prisutnosti na međunarodnom tržištu, Valamar također namjerava investirati u zimske turističke destinacije u Alpama.

Zahvaljujući proaktivnim mjerama tijekom Covid krize i pristupu Schengenskom prostoru te eurozoni, Hrvatska je uspjela održati stabilnost turističkog sektora. Vladine mjere podrške značajno su pridonijele oporavku i rastu turizma, što je omogućilo kompanijama poput Valamara da se uspješno nose s izazovima i nastave s rastom i razvojem.

Premijer Plenković i predsjednik uprave Kukurin tijekom posjeta istaknuli su važnost suradnje između vlade i privatnog sektora u cilju unapređenja turizma kao ključnog segmenta gospodarstva. Kroz razgovore s menadžmentom, premijer je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima i optimizam u pogledu budućnosti hrvatskog turizma.

Istra Camping 5* i dalje ostaje značajna točka na karti europskog turizma, ne samo zbog svoje vrhunske ponude, već i zbog modela održivog razvoja koji primjenjuje. Ovaj pristup osigurava da turistička aktivnost ima pozitivan utjecaj na okoliš, ekonomiju i lokalnu zajednicu, dok istovremeno zadovoljava očekivanja turista u potrazi za kvalitetnim i ekološki osviještenim odmorom.

Kroz daljnje aktivnosti i projekte, Valamar nastoji ostati na čelu inovacija u turizmu, promovirajući Hrvatsku kao destinaciju visoke kvalitete s jasnim fokusom na održivost i odgovornost prema prirodi i društvu. Kompanija je postavila visoke standarde u industriji i kao takva, postala je uzor mnogima u sektoru.

Kreirano: nedjelja, 12. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.