Ekološka osviještenost i održivost u poslovnom svijetu Hrvatske | Karlobag.eu

Hrvatski građani i poslovni sektor sve više cijene održivost i društvenu odgovornost. Najnovija istraživanja pokazuju promjenu u potrošačkim navikama i percepciji tvrtki, s naglaskom na ekološkoj osviještenosti i odgovornom poslovanju.

Ekološka osviještenost i održivost u poslovnom svijetu Hrvatske | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ekološka svijest u Hrvatskoj na uzlaznoj putanji: Velika većina građana aktivno sudjeluje u recikliranju, a mnogi bi se odlučili za ekološka vozila
Ekološka osviještenost hrvatskih građana sve je izraženija, što se očituje u njihovim svakodnevnim navikama i odlukama o kupnji. Prema nedavnoj studiji koju je proveo MasterIndex, za Mastercard, primijećena je značajna promjena u stavovima i ponašanjima vezanim uz društvenu odgovornost i održivost.

Uvidi iz istraživanja pokazuju da skoro polovica građana više ne želi podržavati tvrtke koje zanemaruju društvenu odgovornost, a 43% ih daje prednost proizvodima koji dolaze od brendova s društveno odgovornim pristupom, čak i po višim cijenama. Ovo istraživanje naglašava rastuću informiranost o održivosti među potrošačima. Naime, 24% anketiranih smatra da su dobro upućeni u tematiku održivosti, što je povećanje od 6% u odnosu na prošlu godinu.

S obzirom na praktične navike, 81% ispitanih aktivno se bavi odvajanjem i recikliranjem otpada, što je porast od 5% u odnosu na prošlu godinu. Osim toga, 79% ispitanika svjesno upravlja potrošnjom resursa u svom domaćinstvu, nastojeći smanjiti bacanje hrane, racionalno koristiti vodu i gasiti nepotrebne električne uređaje. Korištenje vlastitih vrećica prilikom odlaska u trgovinu postalo je navika za 78% građana, dok 77% njih preferira štedne žarulje.

Jedan od ključnih pokazatelja promjene u potrošačkom ponašanju je činjenica da 71% ispitanika smatra transparentnost poslovanja i fer odnos prema zaposlenicima, dobavljačima i kupcima važnijima od ekonomske snage tvrtke. Nadalje, polovica građana izbjegava proizvode tvrtki koje ne slijede principe društvene odgovornosti, a isti postotak je spreman platiti više za ekološki uzgojene proizvode. Posebno je zanimljivo da bi 41% ispitanih, prilikom kupovine novog vozila, odabralo hibridni ili električni automobil.

Održivost kao ključni faktor u poslovnoj percepciji: Hrvatski potrošači sve više cijene društvenu odgovornost
Prema najnovijim podacima istraživanja MasterIndex, koje provodi Mastercard, održivo poslovanje igra sve značajniju ulogu u formiranju pozitivnog dojma potrošača o kompanijama. Podaci pokazuju da velika većina, 84% ispitanika, smatra da održive prakse pozitivno utječu na percepciju kompanija, što ukazuje na rastuću važnost ovog faktora u poslovnom svijetu.

Gea Kariž, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj, ističe kako se Mastercard aktivno zalaže za promicanje održivosti, ne samo u svojim poslovnim praksama, već i kroz podršku drugima. U 2022. godini, Mastercard je lansirao hrvatsku inačicu platforme Priceless.com, koja je prva takva platforma na svijetu s fokusom na iskustva koja doprinose društvu i okolišu. Ova platforma je kreirana u suradnji s poduzetnicima koji primjenjuju održive prakse, čime se potiče održivost u turističkoj ponudi Hrvatske. Mastercard također provodi projekt Uplift, koji ima za cilj educirati mikro, male i srednje poduzetnike, posebno u turizmu i uslužnim djelatnostima, o važnosti održivosti i inspirirati ih za pronalazak rješenja za izazove u tom području.

Kada je riječ o tome što potrošači smatraju najvažnijim aspektima održivosti, na prvom mjestu je odnos prema zaposlenicima, što izdvaja 87% ispitanika. Slijede aspekti kao što su zaštita ljudskih prava, uvažavanje raznolikosti i nediskriminacija, pravičan odnos prema kupcima, dobavljačima i konkurenciji, te zaštita okoliša. Na kraju liste nalazi se briga o lokalnom razvoju. Zanimljivo je da se odnos prema zaposlenicima posebno cijeni među stanovnicima Slavonije, dok su žene više usmjerene na zaštitu ljudskih prava. Rangiranje ovih aspekata ostaje slično onome iz prethodne godine.

Kreirano: petak, 22. prosinca, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.