Ministarstvo financija uvodi novu aplikaciju za pregled isplata | Karlobag.eu

Ministarstvo financija lansiralo je aplikaciju za detaljan pregled isplata, omogućujući pretragu po različitim kriterijima uključujući proračunske i izvanproračunske korisnike. Inicijativa za transparentnost finansijskih transakcija dostupna je svim korisnicima.

Ministarstvo financija uvodi novu aplikaciju za pregled isplata | Karlobag.eu
Photo by: mfin.gov.hr/ mfin.gov.hr

Revizija prvog dijela:

Ministarstvo financija predstavilo je nadogradnju postojeće aplikacije „Upit po dobavljačima“, koja sada omogućuje sveobuhvatniji pregled financijskih transakcija te naprednije opcije za strukturiranje i pretragu podataka. Novi sustav pruža priliku za pretraživanje isplata ne samo pravnim osobama već i fizičkim osobama te subjektima izvan granica Republike Hrvatske. Pretraga je moguća po različitim kriterijima: primatelju sredstava, isplatitelju (uključujući proračunske i izvanproračunske subjekte koji iniciraju isplate) i po kategoriji troška. Korisnici mogu koristiti višestruke parametre pretrage i izvoziti podatke u formatima pogodnim za daljnju analizu. Međutim, podaci koji podliježu zakonskim ograničenjima o tajnosti ili su zaštićeni specifičnim regulativama nisu dostupni za javnost.

Ažuriranje informacija o isplatama provodi se svakog radnog dana, uključujući podatke za prethodni dan, s mogućnošću pretrage na godišnjoj i mjesečnoj razini.

Ministar financija, Marko Primorac, naglasio je obvezu svih proračunskih i izvanproračunskih korisnika, kao i jedinica lokalne i regionalne samouprave, da informacije o financijskim transakcijama učine dostupnima na svojim internetskim stranicama. 

Od 2014., Ministarstvo financija transparentno objavljuje informacije o isplatama dobavljačima iz državnog proračuna. Kroz novi softver, korisnicima su na raspolaganju detaljniji uvidi u financijske transakcije od početka 2024. godine, dok su podaci za prethodna razdoblja dostupni u arhivskom obliku.

Ministar Primorac izjavio je kako objavljene informacije predstavljaju jednu od najobimnijih baza podataka o financijskim transakcijama u javnom sektoru, s obzirom na obujam državnog proračuna i brojnost transakcija koje se realiziraju.

Na godišnjoj razini, preko jedinstvenog računa državnog proračuna provodi se više od 1.350.000 transakcija s više od 230.000 dobavljača. Sustav obuhvaća 115 proračunskih korisnika, generirajući oko 98% ukupnih prihoda, primitaka, rashoda i izdataka.

Glavna državna rizničarka, Danijela Stepić, pojasnila je kako oni proračunski i izvanproračunski korisnici koji ne obavljaju transakcije izravno preko jedinstvenog računa državnog proračuna moraju osigurati javnost informacija o financijskim operacijama putem vlastitih internetskih stranica.

Zakonska obveza javne objave informacija, koja stupa na snagu 20. veljače 2024., utemeljena je na članku 144. Zakona o proračunu i pratećem Naputku koji regulira sadržaj i format objave, a koji je Ministar financija donio u lipnju 2023. godine.

https://www.drzavna-riznica.hr/trosenje_sredstava_DP/

Kreirano: srijeda, 21. veljače, 2024. sa mfin.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.