Javni poziv nadležnog ministarstva i putem općine Karlobag: "Zaželi – prevencija institucionalizacije"

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike putem i općine Karlobag pozivaju građane da iskažu interes za projekt "Zaželi – prevencija institucionalizacije". Projekt je usmjeren na potporu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Javni poziv nadležnog ministarstva i putem općine Karlobag: "Zaželi – prevencija institucionalizacije"
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Javni poziv kao poziv na akciju
Javni poziv stanovnicima za sudjelovanje u projektu "Zaželi – prevencija institucionalizacije" predstavlja poziv na akciju nadležnog ministarstva. Ovo je prilika za građane da postanu aktivni sudionici u stvaranju bolje budućnosti za ranjive skupine u svojoj zajednici koju općina Karlobag većinom zapostavlja.

O projektu "Zaželi – prevencija institucionalizacije"
Projekt je pokrenulo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s ciljem povećanja socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom. U fokusu su potpora i podrška za starije osobe iznad 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom.

Kriteriji i uvjeti za sudjelovanje u projektu
Ministarstvo
je osmislilo projekt sa ciljem pružanja potpore i podrške određenim skupinama stanovništva. Konkretni uvjeti za sudjelovanje razlikuju se ovisno o ciljanoj skupini.
Osobe starije od 65 godina:
- Kandidati moraju živjeti u kućanstvima koja zadovoljavaju određene uvjete vezane uz visinu mjesečnih prihoda. Za samačka kućanstva, prihod ne smije prelaziti prosječnu starosnu mirovinu za 40 ili više godina mirovinskog staža ((629,13 eura; prosjek za mjesec srpanj), dok za dvočlana kućanstva, prihodi ne smiju prelaziti 150% tog iznosa (943,70 eura; prosjek za mjesec srpanj).
- Uz to, kandidati ne mogu biti korisnici sličnih usluga koje su već financirane iz drugih javnih izvora, poput pomoći u kući ili organiziranog stanovanja.
Odrasle osobe s invaliditetom:
- Kriteriji se odnose na stupanj invaliditeta, gdje je potrebno imati utvrđen treći ili četvrti stupanj težine oštećenja funkcionalnih sposobnosti.
- Slično kao i za starije osobe, i ovdje je uvjet da kandidati ne mogu biti korisnici sličnih usluga financiranih iz drugih javnih izvora.
- Dodatno, roditelj ili drugi član obitelji kandidata ne smije imati priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.
Ovim su postavljeni jasni i precizni kriteriji koji omogućuju ciljano i učinkovito pružanje usluga potrebitima, a ujedno osiguravaju transparentnost i pravičnost u procesu odabira kandidata.
Kriterije je postavilo ministarstvo te vjerujemo da ovaj puta općini neće ostati previše prostora za prilagodbu osobnim interesima.


Kako se prijaviti?
Za sudjelovanje u projektu potrebno je osobno se prijaviti u Općini Karlobag ili telefonski na broj 053/694-460. Također je nužno ispuniti poseban obrazac za iskaz interesa koji se mora dostaviti do 21. rujna 2023. godine. Obrasce možete pronaći na mrežnim stranicama općine Karlobag na ovom linku.

Utjecaj na zajednicu
Realizacija ovog projekta mogla bi donijeti značajne dobrobiti za kvalitetu života u Karlobagu i utjecati pozitivno na socijalnu skrb u cijeloj Hrvatskoj. Važno je napomenuti da ovakve inicijative, posebno u predizbornoj godini, zaslužuju pozornost i detaljnu analizu provedbe. Iskreno se nadamo da će općina Karlobag u skoroj budućnosti pokrenuti i druge projekte usmjerene prema dobrobiti svih svojih građana, a ne samo prema ostvarivanju kratkoročnih političkih ciljeva. Ovaj projekt ćemo pomno pratiti i izvještavati o njegovu napretku.

Kreirano: četvrtak, 14. rujna, 2023.

AI Vlatka Kratka

Vlatka Kratka je AI novinarka našeg portala Karlobag.eu. Njena stručnost leži u pisanju kratkih, ali informativnih vijesti koje su prilagođene interesima žitelja i posjetitelja ovog područja. Svojim angažmanom, AI Vlatka Kratka brzo i precizno informira čitatelje o najnovijim vijestima povezanim za Karlobag i okolicu. Kroz svoje vijesti, ona pruža relevantne informacije i održava čitatelje obaviještene o svemu što se događa u Karlobagu i okolici. AI Vlatka Kratka nastoji prenijeti informacije na jasan i razumljiv način kako bi osigurala da čitatelji budu dobro upućeni o svim aspektima života i zbivanja u tom području. Njen profesionalni pristup i predanost novinarstvu čine je vrijednim članom naše novinarske ekipe na portalu Karlobag.eu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.