Javni poziv nadležnog ministarstva i putem općine Karlobag: "Zaželi – prevencija institucionalizacije"

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike putem i općine Karlobag pozivaju građane da iskažu interes za projekt "Zaželi – prevencija institucionalizacije". Projekt je usmjeren na potporu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Javni poziv nadležnog ministarstva i putem općine Karlobag: "Zaželi – prevencija institucionalizacije"
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Javni poziv kao poziv na akciju
Javni poziv stanovnicima za sudjelovanje u projektu "Zaželi – prevencija institucionalizacije" predstavlja poziv na akciju nadležnog ministarstva. Ovo je prilika za građane da postanu aktivni sudionici u stvaranju bolje budućnosti za ranjive skupine u svojoj zajednici koju općina Karlobag većinom zapostavlja.

O projektu "Zaželi – prevencija institucionalizacije"
Projekt je pokrenulo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s ciljem povećanja socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom. U fokusu su potpora i podrška za starije osobe iznad 65 godina i odrasle osobe s invaliditetom.

Kriteriji i uvjeti za sudjelovanje u projektu
Ministarstvo
je osmislilo projekt sa ciljem pružanja potpore i podrške određenim skupinama stanovništva. Konkretni uvjeti za sudjelovanje razlikuju se ovisno o ciljanoj skupini.
Osobe starije od 65 godina:
- Kandidati moraju živjeti u kućanstvima koja zadovoljavaju određene uvjete vezane uz visinu mjesečnih prihoda. Za samačka kućanstva, prihod ne smije prelaziti prosječnu starosnu mirovinu za 40 ili više godina mirovinskog staža ((629,13 eura; prosjek za mjesec srpanj), dok za dvočlana kućanstva, prihodi ne smiju prelaziti 150% tog iznosa (943,70 eura; prosjek za mjesec srpanj).
- Uz to, kandidati ne mogu biti korisnici sličnih usluga koje su već financirane iz drugih javnih izvora, poput pomoći u kući ili organiziranog stanovanja.
Odrasle osobe s invaliditetom:
- Kriteriji se odnose na stupanj invaliditeta, gdje je potrebno imati utvrđen treći ili četvrti stupanj težine oštećenja funkcionalnih sposobnosti.
- Slično kao i za starije osobe, i ovdje je uvjet da kandidati ne mogu biti korisnici sličnih usluga financiranih iz drugih javnih izvora.
- Dodatno, roditelj ili drugi član obitelji kandidata ne smije imati priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja.
Ovim su postavljeni jasni i precizni kriteriji koji omogućuju ciljano i učinkovito pružanje usluga potrebitima, a ujedno osiguravaju transparentnost i pravičnost u procesu odabira kandidata.
Kriterije je postavilo ministarstvo te vjerujemo da ovaj puta općini neće ostati previše prostora za prilagodbu osobnim interesima.


Kako se prijaviti?
Za sudjelovanje u projektu potrebno je osobno se prijaviti u Općini Karlobag ili telefonski na broj 053/694-460. Također je nužno ispuniti poseban obrazac za iskaz interesa koji se mora dostaviti do 21. rujna 2023. godine. Obrasce možete pronaći na mrežnim stranicama općine Karlobag na ovom linku.

Utjecaj na zajednicu
Realizacija ovog projekta mogla bi donijeti značajne dobrobiti za kvalitetu života u Karlobagu i utjecati pozitivno na socijalnu skrb u cijeloj Hrvatskoj. Važno je napomenuti da ovakve inicijative, posebno u predizbornoj godini, zaslužuju pozornost i detaljnu analizu provedbe. Iskreno se nadamo da će općina Karlobag u skoroj budućnosti pokrenuti i druge projekte usmjerene prema dobrobiti svih svojih građana, a ne samo prema ostvarivanju kratkoročnih političkih ciljeva. Ovaj projekt ćemo pomno pratiti i izvještavati o njegovu napretku.

Kreirano: četvrtak, 14. rujna, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.