Lideri mediteranskih zemalja razgovarali o Ukrajini, migracijama i krizama na Bliskom istoku na summitu EU MED-9 u Pafosu

Lideri devet mediteranskih zemalja okupili su se na Cipru kako bi razgovarali o ključnim pitanjima, uključujući sukobe na Bliskom istoku, migracije i podršku Ukrajini, a Jordan je istaknuo važnost stabilizacije regije.

Lideri mediteranskih zemalja razgovarali o Ukrajini, migracijama i krizama na Bliskom istoku na summitu EU MED-9 u Pafosu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Na nedavnom summitu EU MED-9 održanom na Cipru, lideri devet mediteranskih država Europske unije okupili su se kako bi raspravljali o ključnim regionalnim i globalnim pitanjima. Na dnevnom redu našli su se sukobi na Bliskom istoku, rat u Ukrajini, kao i pitanja migracija i klimatskih promjena. Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je važnost suradnje mediteranskih zemalja u suočavanju s izazovima poput migracija i regionalnih sukoba, a poseban fokus stavljen je na deeskalaciju sukoba u Izraelu i Palestini. U tom kontekstu, sudjelovanje jordanskog kralja Abdulaha II dodatno je naglasilo diplomatsku važnost ovog foruma, s obzirom na ključnu ulogu Jordana u održavanju stabilnosti na Bliskom istoku.


Plenković je tijekom summita naglasio potrebu jačanja europskog angažmana u regiji, posebno kroz humanitarne i diplomatske napore koji uključuju pružanje pomoći zemljama pogođenim sukobima, kao što je Jordan. Diskusija je uključivala i razgovore o financijskoj pomoći za izbjeglice u Jordanu, gdje se nalazi više od milijun sirijskih izbjeglica, te o potrebnim infrastrukturnim projektima poput desalinizacije vode kako bi se poboljšala kvaliteta života u toj regiji. S druge strane, Plenković je istaknuo i ključnu ulogu Hrvatske u ovim razgovorima, jer je zemlja, kao članica EU-a, ujedno i dio mediteranskog kruga država koje su direktno pogođene migracijskim tokovima.


Tema Ukrajine također je bila visoko na agendi. Plenković je ponovio važnost hrvatske potpore Ukrajini u njenom otporu ruskoj agresiji, naglasivši kako je Hrvatska, kroz svoje povijesno iskustvo iz devedesetih, svjesna važnosti međunarodne solidarnosti. Naglasio je da stav Hrvatske i dalje ostaje čvrst unatoč različitim stavovima unutar zemlje. „Biti na strani Ukrajine znači biti na pravoj strani povijesti,“ izjavio je Plenković. Dodao je kako je žalosno vidjeti podjele u hrvatskoj politici koje, prema njegovim riječima, potpiruje predsjednik Zoran Milanović, čiji narativi o sukobu često dolaze u sukob sa stavovima vlade.


Na bilateralnim sastancima, Plenković je raspravljao o jačanju gospodarske i sigurnosne suradnje između Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja, a Hrvatska će 2026. biti domaćin sljedećeg summita EU MED-9, čime će dodatno ojačati svoju poziciju u regiji. Također je pohvalio imenovanje Dubravke Šuice na novu funkciju u Europskoj komisiji, koja će omogućiti još veću uključenost Hrvatske u europske napore na Mediteranu.


Ovaj summit je bio prilika za razmjenu mišljenja o budućim koracima Europske unije na Mediteranu, s posebnim fokusom na ekonomske i sigurnosne izazove s kojima se suočava regija. Lideri su zaključili da je potrebno ojačati kapacitete za hitne intervencije u slučajevima prirodnih katastrofa i migrantskih kriza, pri čemu je Cipar predložio inicijativu za uspostavu regionalnog centra za gašenje požara, što bi značajno unaprijedilo sposobnost regije da odgovori na hitne situacije.


Summit je završio zajedničkom deklaracijom, u kojoj su zemlje članice ponovile svoju predanost jačanju regionalne suradnje, s ciljem povećanja konkurentnosti europskog gospodarstva te jačanja strateške autonomije Europske unije. To uključuje ulaganje u obnovljive izvore energije, smanjenje ovisnosti o vanjskim dobavljačima i povećanje kapaciteta za hitne intervencije u slučaju humanitarnih i klimatskih katastrofa.


Kao domaćin, Cipar je pokazao svoju važnu ulogu u regionalnim pitanjima, s posebnim fokusom na klimatske promjene, migracije i sigurnosne izazove. U svom završnom govoru, ciparski predsjednik Nikos Christodoulides naglasio je važnost regionalne suradnje u suočavanju s globalnim izazovima, navodeći kako je budućnost Europske unije tijesno povezana s razvojem i stabilnošću mediteranskog prostora.

Kreirano: subota, 12. listopada, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.