Općinsko kockanje našim novcem "namještena" je igra u kojoj mještani Karlobaga nemaju šanse!

Kako piše Dnevnik.hr zgarište sirane čeka obnovu, novac je spreman, ali izvođača nema. Dok u razgovoru za Nova TV ovo ironično izjavljuje načelnik g. Smojver, mještani Karlobaga našoj redakciji iznose svoju zabrinutost: Je li općina zapravo "dječje igralište" za testiranje isplativosti projekata prije nego prijeđu u privatne ruke?

Općinsko kockanje našim novcem "namještena" je igra u kojoj mještani Karlobaga nemaju šanse!
Photo by: screenshot / dnevnik.hr/ dnevnik.hr

Prema pisanju dnevnik.hr i izjavama načelnika općine Karlobag g. Boris Smojvera zgarište sirane u Baškim Oštarijama iznad Karlobaga još uvijek je neobnovljeno. Već gotovo devet mjeseci općinska tvrtka ne može pronaći izvođača za radove vrijedne više od 30.000 eura. Na mjestu gdje su se nekad proizvodili sirevi, danas nema proizvodnje. Dok izvođač nije pronađen, mlijeko od preko stotinu krava prodaje se po otkupnoj cijeni, stvarajući gubitke.
Napomena (Karlobag.eu): Gubitke stvaraju nama! Plaće odgovornih samo rastu!
Redakcija Karlobag.eu zatražila je na uvid trenutne prodajne cijene mlijeka i popis trenutnih otkupljivača zbog dojave čitatelja o nepoštenoj praksi.

Boris Smojver, načelnik Općine Karlobag, izrazio je svoje razočaranje s trenutnom situacijom: "Imali smo nekoliko ponuda. Neki izvođači su pokušali iskoristiti situaciju, dok drugi nisu administrativno zadovoljili uvjete natječaja."

No, dok se općinska uprava bori s pronalaženjem „pravog izvođača“, mnogi mještani se javljaju u redakciju Karlobag.eu sa puno širom slikom ovog slučaja.
Spori napredak na projektu sirane samo je jedan od mnogih problema koje mještani vide s općinskom upravom. Po mišljenju naših brojnih čitatelja općina se prečesto upušta u projekte bez prave vizije ili strategije i bez imalo znanja ili radnog iskustva. Mnogi počinju uviđati nemoralan obrazac ovog neodgovornog ponašanja.

Misterij projekata Karlobaga: Igre jadi ili stvarna ulaganja?
Posljednjih mjeseci, kontroverzne glasine šire se općinom Karlobag. Mnogi mještani tvrde da su brojni projekti koje općina pokreće zapravo eksperimenti, s ciljem testiranja njihove isplativosti općinskim novcem za privatne interese. U osnovi, svjedočimo scenariju u kojem, ako je projekt isplativ u konačnici završava u rukama obiteljskih OPG-ova ili privatnih tvrtki. U suprotnom, propada, ostavljajući nas porezne obveznike da platimo račun.

Uz siranu, brojni su drugi primjeri projekata koji su pokrenuti, a potom izazvali podijeljena mišljenja. Neki od primjera su i Hostel u Baškim Oštarijama koji je slučajno(?) također bio meta paleža ili nedavno otvorena teretana "Bura Gym". Mještani se pitaju - je li ovaj niz "investicija" zapravo koristan za zajednicu ili se radi o skrivenom eksperimentiranju na trošak građana, za koristi onih koji već skoro 78 godina gotovo neprekidno upravljaju Karlobagom kao „partijski feudalci“ nad Hrvatskim kmetovima? (citiramo čitatelja)

Jedna mještanka nam je izjavila: "Nismo sigurni je li za nas pogubnije ako teretana bude uspješna ili je još gore ako ne bude. Ali jedno je sigurno, mi plaćamo račun za ovakve avanture." Drugi se pitaju zašto se isti entuzijazam ne primjenjuje na goruće probleme kao što su vodovod, kanalizacija ili upravljanje otpadom.

Iz perspektive građana, osjećaj je kao da čelni ljudi općine (i oni iz sjene) jedino vode brigu o vlastitim interesima, odnosno o tome čime će se oni baviti u penziji ili čime će se baviti njihova djeca nakon školovanja i zato se upuštaju u nepotrebne eksperimente umjesto da zadovolje temeljne potrebe stanovnika općine koji se guše u smradu smeća ili nemaju vodovod po partijskoj kazni iz 1945te! Da! Jako je žalosno da 2023. u slobodnoj Hrvatskoj spominjemo koliko je „Gadna bila 45ta“!
Urednik ovog portala (Domagoj Skledar) se srami kada od čitatelja čuje ovakve činjenice: sirana, teretana, zlatni put do nove „mađarske“ za podizanje cijene tog zemljišta općinskim je čelnicima bitniji od vodovoda do uvijek Hrvatskog Lukovog Šugarja!
Trebali bi se sramiti svi mi, a pogotovo drugarice i drugovi po partijskim kancelarijama Karlobaga, Gospića i Zagreba radi toga! To je prioritet, to i točka.!

Očito je da se među građanima osjeća sve veći skepticizam prema općinskoj upravi Karlobaga i njezinom načinu vođenja projekata. Mnogi smatraju da bi se općina trebala usmjeriti na osnovne djelatnosti i usluge koje rješavaju stvarne probleme koje muče svakodnevni život ljudi, umjesto riskantnih poslovnih avantura koje ne mogu donijeti korist zajednici, ali pojedinci se mogu dobro osigurati za slijedećih 78 godina!

Osnovne potrebe građana: gdje je prioritet?
Mnogi mještani osjećaju da općina zanemaruje svoju osnovnu dužnost, a to je briga o dobrobiti svojih građana! Hrvata! U svim dijelovima općine isto! Umjesto toga, čini se da se resursi i pažnja usmjeravaju prema projektima koji prema mišljenju mnogih, odražavaju isključivom privatne interese uskog kruga ljudi. "Općina se ponaša kao pijani milijarder koji troši bez razmišljanja, a kada se vrati kući tuče gladnu djecu i ženu… naravno do sljedećih izbora kada postaje najbolji muž na svijetu!", izjavio je jedan od naših čitatelja.

Razumijevanje građana za potrebom razvoja i inovacija je razumljiv, ali kada se to događa na račun osnovnih potreba (voda, odvodanja, higijena), pitanje prioriteta dolazi u prvi plan. Da li je moguće da se izgradi most između inovativnih projekata i rješavanja svakodnevnih problema? Da li općina može pronaći ravnotežu? Kome je u cilju da općina (p)ostane nepoželjna za useljavanje Hrvatima i zašto? Tko želi otvarati isključivo radna mjesta na kojima će zapošljavati većinom strance i time jačati svoju poziciju? Tko se boji naseljavanja Hrvata u Hrvatskom Karlobagu? 2023?

Na kraju, građani Karlobaga zaslužuju transparentnu i odgovornu lokalnu upravu koja će služiti njihovim interesima. Potrebna je hitna reevaluacija prioriteta i osiguravanje da se resursi koriste na način koji najviše koristi cijeloj zajednici, da se revidiraju svi ugovori o najmu, zakupu i raskinu svi koji nisu u skladu sa pozitivnom trgovačkom praksom i običajima. Novčano i ako Bog da zatvorski kazne svi koji su oštetili općinu. Nadamo se da nije nad svim "zločinima" nastupila zastara ili da se barem na dio njih primjenjuje „Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije“!

Naš članak pokušava ukazati na važnost razumijevanja i ispravnog prioritiziranja potreba građana. Općina ima ključnu ulogu u osiguravanju kvalitete života svojih građana, a ne samo svojih obitelji, pa je stoga odgovornost uprave da osluškuje potrebe svih i postupa u skladu s njima!
To je ne samo ključna i jedina nego i moralna obveza svih koji su plaćeni našim novcem!

Bitna napomena!
Karlobag.eu ne podupire niti jednu političku stranku ili opciju!
Mi podupiremo samo Hrvate i Hrvatsku, ali i sve one koji iskreno vole Hrvatsku!
Tko uzima novac za „vođenje ljubavi s Hrvatskom“ naziva se imenom kojeg nećemo navesti!

Kreirano: utorak, 08. kolovoza, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.