Potpisan ugovor o rekonstrukciji i dogradnji lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale Podbaran s bespovratnim sredstvima EU

Ugovor o rekonstrukciji i dogradnji lukobrana u luci Novi Vinodolski potpisali su ministar Oleg Butković i ravnatelj Velimir Antić, osiguravajući bespovratna sredstva EU. Projekt uključuje parterno uređenje obale Podbaran.

Potpisan ugovor o rekonstrukciji i dogradnji lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale Podbaran s bespovratnim sredstvima EU
Photo by: mmpi.gov.hr/ mmpi.gov.hr

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 24. lipnja u Novom Vinodolskom gdje je, zajedno s ravnateljem Županijske lučke uprave Novi Vinodolski Velimirom Antićem, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Rekonstrukcija i dogradnja primarnog lukobrana u luci Novi Vinodolski uz parterno uređenje obale „Podbaran“.

„Drago mi je da smo danas ovdje u Novom Vinodolskom na svečanom potpisivanju ugovora o rekonstrukciji i dogradnji primarnog lukobrana i popločenja Podbarana, projekta kojeg je kandidirala Županijska lučka uprava na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture,“ izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković naglasivši kako su svi ovakvi i slični projekti financirani s 85 posto europskih sredstava i 15 posto nacionalnih, tako da su praktički ovo projekti koji će imati 100-postotno financiranje.

Zahvalivši Županijskoj lučkoj upravi i ministru regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimi Erliću, Butković je istaknuo kako je to sve dio velikog investicijskog ciklusa koji je pokrenula Vlada Republike Hrvatske u kojem se više od 400 milijuna eura ulaže u obnovu luka, riva, lukobrana, općenito u izgradnju i obnovu lučke infrastrukture.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom prvi je ugovor kojim započinje dodjela sredstava za lučku infrastrukturu iz nove financijske omotnice za razdoblje 2021.-2027.
Ugovor je, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića i ravnatelja Antića, potpisao i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Dragan Jelić.

Navednim ugovorom Županijskoj lučkoj upravi Novi Vinodolski dodijeljeno je više od 15,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz sredstava Europske unije i Državnog proračuna, dok će preostali iznos od 1,3 milijuna eura - do pune vrijednosti projekta, financirati Grad Novi Vinodolski i Županijska lučka uprava.

„Nakon ovog potpisivanja Županijska lučka uprava će raspisati javni natječaj o odabiru izvoditelja i, ako bude sve u redu, možemo očekivati na jesen, odnosno do kraja godine početak radova, što je zaista velika stvar“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković dodavši kako će se nastaviti s evaluacijom projekata i donošenjem odluka te će se krenuti u potpisivanje novih ugovora.

Projektom rekonstrukcije i dogradnje luke u Novom Vinodolskom doprinijet će se gospodarskom razvoju grada Novog Vinodolskog, a u sklopu projekta će se dograditi primarni lukobran u luci, uz parterno uređenje obale Podbaran u centru grada, kako bi se osigurala zaštita akvatorija, omogućila sigurnost veza i šireg obalnog područja, ali i povećao broj komunalnih vezova.

Dodajmo kako su potpisivanju ugovora, uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića, ravnatelja Antića i ministra Erlića, nazočili i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković.

Kreirano: ponedjeljak, 24. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.