Prezentacija energetskih projekata u Gospiću: preko milijun eura za obnovu obiteljskih kuća | Karlobag.eu

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i župan Ernest Petry predstavili su projekte energetske obnove u Gospiću, uključujući financijsku podršku za obnovu obiteljskih kuća vrijednu preko milijun eura.

Prezentacija energetskih projekata u Gospiću: preko milijun eura za obnovu obiteljskih kuća | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Ličko-senjsku županiju i grad Gospić danas je posjetio direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Luka Balen, te održao sastanak s ličko-senjskim županom Ernestom Petryijem i pročelnicom Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinkom Mraović. Tema sastanka bila je energetska učinkovitost obiteljskih kuća, gdje je Ličko-senjska županija sufinancirala izradu dokumentacije kako bi građani mogli sudjelovati u natječaju za energetsku obnovu svojih domova.

Župan Ernest Petry istaknuo je da je Županija sufinancirala dokumentaciju za 111 obiteljskih kuća, za što je izdvojeno preko 42 tisuće eura. Također, Županija je sudjelovala i u pripremi same dokumentacije, a taj posao je odradila Zrinka Mraović, pročelnica UO za regionalni razvoj i fondove EU.

Direktor Fonda, Luka Balen, izrazio je zahvalnost županu Petryju i njegovim suradnicima na suradnji te istaknuo zadovoljstvo boravkom u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji. Govoreći o natječaju za energetsku obnovu obiteljskih kuća, Balen je naglasio da je riječ o dosad najvećem paketu vrijednom 120 milijuna eura koji je Vlada RH omogućila putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao za građane.

Odaziv građana je izvrstan, s gotovo 12 tisuća prijava, od čega nešto više od 80 prijava dolazi s područja grada Gospića. Trenutno je osigurano oko milijun eura za obiteljske kuće građana Gospića.

Osim natječaja za energetsku obnovu obiteljskih kuća, uspješno je proveden i natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada na području cijele Hrvatske, u kojem je Ličko-senjska županija aktivno sudjelovala. Odobreno je preko 4 milijuna eura za energetsku obnovu javnih zgrada na području županije, uključujući dva milijuna eura za obnovu zgrade Gimnazije Gospić i Strukovne škole Gospić. Za provedbu ovog projekta, Ličko-senjska županija je osigurala 800 tisuća eura, što čini ukupnu vrijednost projekta 2,8 milijuna eura.

Zrinka Mraović, pročelnica UO za regionalni razvoj i fondove EU, izrazila je zadovoljstvo projektom te se zahvalila županu Petryiju na inicijativi i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, na čijem čelu je Luka Balen. Mraović je naglasila da je Županija u početku osigurala 20 tisuća eura za sufinanciranje projektne dokumentacije građanima, dok je kasnijim rebalansom proračuna osigurano preko 40 tisuća eura kako bi se svim prijavljenim građanima omogućilo sufinanciranje.

Posjet direktora Fonda, Luke Balena, označio je važan korak u poticanju energetske učinkovitosti obiteljskih kuća u Ličko-senjskoj županiji. Suradnja između župana Ernesta Petryija, pročelnice Zrinke Mraović i direktora Luke Balena rezultirala je značajnim financijskim ulaganjima i podrškom za obnovu domova građana, čime se ne samo unaprjeđuje kvaliteta života lokalnog stanovništva, već se također doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju energetske potrošnje.

Kreirano: petak, 07. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.