Vlada Republike Hrvatske pomaže općini Bošnjaci nakon nevremena, najniža inflacija od 2021., rast turizma, jačanje položaja Hrvata u BiH

Premijer Plenković najavio financijsku pomoć općini Bošnjaci nakon nevremena. Inflacija u lipnju najniža od 2021. Turizam raste, Hrvatsku posjetilo 7,2 milijuna turista. Jačanje položaja Hrvata u BiH.

Vlada Republike Hrvatske pomaže općini Bošnjaci nakon nevremena, najniža inflacija od 2021., rast turizma, jačanje položaja Hrvata u BiH
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Otvarajući današnju, 11. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na nevrijeme koje je nedavno pogodilo Općinu Bošnjaci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Vlada pomaže Općini Bošnjaci
Premijer je zahvalio potpredsjedniku Vlade i ministru Josipu Dabri te ravnatelju civilne zaštite Damiru Trutu, koji su odmah sljedećeg jutra posjetili tu općinu. Plenković je navečer kontaktirao načelnika Andriju Juzbašića i vršitelja dužnosti vukovarsko-srijemskog župana Franju Oreškovića.

Rekao je da su štete velike i najavio da će Vlada, nakon procjene štete, donijeti odluku o financijskoj pomoći ljudima čija je imovina stradala u nevremenu. "To smo učinili prošle godine, a sada ćemo ponovno učiniti sve što je potrebno", poručio je Plenković.

Najniža inflacija od 2021.
Premijer se osvrnuo na izvješće Državnog zavoda za statistiku o stopi inflacije, koja je u lipnju iznosila 2,4 posto. Ovo je već 19. mjesec zaredom da se bilježi pad inflacije. Stopa od 2,4 posto je najniža od lipnja 2021.

"To pokazuje da smo kombinacijom raznih mjera postigli stabilan trend smanjenja inflacije", naglasio je Plenković. Posebno je apelirao na sve sudionike, posebno u kontekstu turističke sezone, da budu odgovorni i razboriti pri formiranju cijena.

Europsko vijeće o ključnim osobama
Predsjednik Vlade prošli je tjedan sudjelovao na sastanku Europskog vijeća, gdje su doneseni prijedlozi za imenovanja ključnih osoba europskih institucija za idući petogodišnji mandat. Također, usvojen je Strateški program Europske unije.

Plenković je sudjelovao i na Dubrovnik Forumu, ocjenjujući brojne rasprave kao kvalitetne i korisne. Istaknuo je da je Hrvatska obilježila 11 godina članstva u Europskoj uniji.

Jačanje položaja Hrvata u BiH
Premijer Plenković proteklog se tjedna sastao s predsjedateljem Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem. Razgovarali su o odnosima dviju zemalja i jačanju položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Podsjetio je i na izdanje državnih obveznica, koje je najavio potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac. Cilj je prikupiti 750 milijuna eura od građana i institucionalnih investitora.

Premijer je sudjelovao na 19. konvenciji hrvatskih izvoznika, ističući važnost podrške izvoznicima i obrtnicima, čiji je broj u proteklih osam godina porastao za 43 tisuće. Najavio je rad na novom zakonu o obrtu.

Rast turizma u Hrvatskoj
Premijer je iznio nove podatke za turizam u prvih šest mjeseci ove godine, prema kojima je Hrvatsku posjetilo 7,2 milijuna turista, ostvarivši 28 milijuna noćenja, što je porast od 6 i 2 posto u odnosu na prošlu godinu. Podaci HNB-a za prva tri mjeseca ove godine pokazuju rast prihoda od stranih turista za 25 posto u odnosu na lani, kao i porast broja fiskaliziranih računa u sektoru za 6,5 posto.

"Očekujemo vrlo uspješnu turističku sezonu i značajan doprinos gospodarstvu", rekao je Plenković, najavljujući tradicionalni sastanak predstavnika Vlade i turističkog sektora tijekom ljeta.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem
Najavio je da će se sutra u Općini Jakšić održati Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Vlada će raspravljati i o Prijedlogu zakona o Središnjem registru stanovništva. "Novi zakon će omogućiti bolji uvid u različite krizne situacije te ciljano podržavanje građana kojima je pomoć najpotrebnija", zaključio je premijer.

Kreirano: četvrtak, 04. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.