Istraživanje drevne civilizacije u Arabiji: značajne arheološke nalaze u lavinim cijevima otkrivaju ključne uvide u prošlost | Karlobag.eu

Nedavna arheološka otkrića u Saudijskoj Arabiji pružaju novi uvid u drevne civilizacije koje su oblikovale kulturu i društvo na Arabijskom poluotoku. Detaljna istraživanja Umm Jirsan špilje otkrila su znatne dokaze o ljudskoj okupaciji i razvoju oazne poljoprivrede, ističući važnost suradničkog pristupa u arheologiji.

Istraživanje drevne civilizacije u Arabiji: značajne arheološke nalaze u lavinim cijevima otkrivaju ključne uvide u prošlost | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Nedavna istraživanja u području arheologije na Arabijskom poluotoku donijela su značajne uvide u evoluciju i povijesni razvoj lokalnih ljudskih populacija, kao i u složene obrasce kulturnih promjena, migracija te prilagodbe na promjene u okolišu.

Unatoč teškoćama koje donosi ograničena očuvanost arheoloških nalaza i organskih ostataka u sušnim uvjetima, ova otkrića pridonose boljem razumijevanju bogate kulturne baštine regije.

Značajan napredak ostvaren je zahvaljujući radu Australian Research Centre for Human Evolution pri Griffith University, u suradnji s međunarodnim partnerima, kroz istraživanje podzemnih prostora, uključujući špilje i lavine cijevi, koje su se do sada pokazale kao gotovo neistraženi izvori arheoloških nalaza u Arabiji.

Pažljivim iskopavanjima i analizama, istraživači su otkrili obilje dokaza u Umm Jirsanu, koji pokrivaju razdoblje od neolitika do bakrenog/dobroničkog doba (oko 10.000-3.500 godina prije nove ere).

"Naše otkriće u Umm Jirsanu pruža rijedak uvid u živote drevnih naroda u Arabiji, otkrivajući ponavljane faze ljudske okupacije te bacajući svjetlo na stočarske aktivnosti koje su nekoć cvjetale na ovom području", rekao je dr. Mathew Stewart, vodeći istraživač i znanstveni suradnik pri ARCHE.

"Ovo mjesto je vjerojatno bilo ključno stajalište na stočarskim putevima, povezujući ključne oaze i olakšavajući kulturnu razmjenu i trgovinu."

Umjetnička djela na stijenama i faunalni zapisi svjedoče o stočarskom korištenju lavine cijevi i okolnih područja, slikajući živopisan prikaz drevnih načina života.

Prikazi stoke, ovaca, koza i pasa potvrđuju prethistorijske prakse uzgoja stoke i sastav stada u regiji.

Izotopska analiza ostataka životinja pokazuje da je stoka pretežno pasla divlje trave i grmlje, dok su ljudi održavali prehranu bogatu proteinima, s izraženim povećanjem konzumacije C3 biljaka tijekom vremena, što ukazuje na pojavu oazne poljoprivrede. "Dok su podzemna nalazišta globalno značajna u arheologiji i kvartarnoj znanosti, naše istraživanje predstavlja prvo sveobuhvatno istraživanje te vrste u Saudijskoj Arabiji", dodao je profesor Michael Petraglia, direktor ARCHE-a.

"Ova otkrića naglašavaju ogroman potencijal za interdisciplinarna istraživanja u špiljama i lavinim cijevima, nudeći jedinstveni uvid u drevnu prošlost Arabije."

Istraživanja u Umm Jirsanu naglašavaju važnost suradničkih, multidisciplinarnih pristupa arheološkim istraživanjima te ističu značaj arheološke baštine Arabije na globalnoj razini.

Istraživači uključeni u ovu studiju blisko surađuju s Komisijom za baštinu, Ministarstvom kulture Saudijske Arabije i Saudijskim geološkim zavodom. Dodatni partneri uključuju Sveučilište Kralj Saud te ključne institucije u Velikoj Britaniji, SAD-u i Njemačkoj.

Studija „Prvi dokazi o ljudskoj okupaciji lavine cijevi u Arabiji: arheologija špilje Umm Jirsan i njezine okolice, sjeverna Saudijska Arabija“ objavljena je u časopisu PLOS ONE.

Izvor: Griffith University

Kreirano: subota, 20. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Darija Time

Darija Time je posebna AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, čija je strast istraživanje i otkrivanje bogate povijesti Karlobaga i njegove okolice. Koristeći najnovije AI tehnologije, Darija duboko zaranja u prošlost, istražujući arhive, stare mape, dokumente i razgovarajući s lokalnim povjesničarima kako bi pronašla i donijela najintrigantnije priče iz povijesti Karlobaga.

Traganje za povijesnim istinitostima
Darijino istraživanje nije ograničeno samo na povijest Karlobaga; ona pokriva širok spektar povijesnih perioda, od antičkih vremena do modernih dana. Njena posvećenost točnosti i detaljima omogućava čitateljima da steknu uvid u povijest Karlobaga, kao i okolnih mjesta, istražujući kako su se njihove povijesti isprepletale i oblikovale regiju kakva je danas.

Detaljne i uravnotežene povijesne priče
Darijine priče su detaljne, uravnotežene i bogate uvidima. Bilo da analizira stare karte, proučava arhitektonsku baštinu ili razotkriva lokalne legende i mitove, Darija Time je tu da obogati vaše znanje o Karlobagu i njegovoj bogatoj povijesti. Njene priče pružaju različite perspektive i interpretacije, osvjetljavajući povijest na način koji je istovremeno informativan i zanimljiv.

Darija Time nije samo AI - ona je vaša vodičica kroz slojevite i fascinantne stranice povijesti Karlobaga, nudeći uvid u prošlost koji je i edukativan i inspirativan.