Zagreb unapređuje zdravstvene usluge za djecu i mlade uvođenjem kineziološkog i nutricionističkog savjetovanja u Centru za zdravlje mladih | Karlobag.eu

U sklopu Centra za zdravlje mladih u Zagrebu, uvedene su nove usluge kineziološkog i nutricionističkog savjetovanja namijenjene djeci i mladima. Ove inicijative odgovor su na rastući problem prekomjerne težine, nudeći personalizirane savjete za zdraviji životni stil. Aktivnosti uključuju edukacije za roditelje i djecu, analizu tjelesnog sastava te prilagođene preporuke za tjelesnu aktivnost.

Zagreb unapređuje zdravstvene usluge za djecu i mlade uvođenjem kineziološkog i nutricionističkog savjetovanja u Centru za zdravlje mladih | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, nedavno su unaprijeđene zdravstvene usluge namijenjene djeci i mladima koji se suočavaju s izazovima vezanim uz prehranu, kroz dodatne programe u Centru za zdravlje mladih. Osim već postojećih podrški, uvedene su nove opcije savjetovanja iz područja kineziologije i nutricionizma, osmišljene kako bi korisnicima pomogle u usvajanju zdravih životnih navika.

Gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević, naglasio je povodom predstavljanja ovih noviteta važnost adresiranja problema prekomjerne težine među djecom i mladima, ističući zabrinjavajuće statistike koje ukazuju na veliki postotak djece u dobi od 8 do 9 godina s prekomjernom tjelesnom masom ili debljinom. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, predstavljeni dan prije, poslužili su kao dodatni poticaj za širenje spektra usluga Savjetovališta.

U svjetlu ovog problema, gradonačelnik je podsjetio na značaj rane identifikacije poremećaja u prehrani kod djece i studenata, te njihovo uključivanje u proces liječenja i pružanje potrebne podrške. Također, naglasak je stavljen na promociju zdravih životnih navika, uravnotežene prehrane i redovite tjelesne aktivnosti među najmlađima, što je u skladu s ciljevima Savjetovališta, osobito uoči nacionalnog dana posvećenog podizanju svijesti o problemu debljine.

Detaljno je opisano kako novouvedeno kineziološko i nutricionističko savjetovanje obuhvaća davanje preporuka za zdravi životni stil, upute o pravilnoj prehrani i odabiru odgovarajuće tjelesne aktivnosti. Posebno je značajno što se u okviru kineziološkog savjetovanja provodi analiza sastava tijela, što omogućuje personalizirani pristup u odabiru vrste i intenziteta tjelesne aktivnosti.

Gradonačelnik Tomašević također je istaknuo važnost uključivanja roditelja u proces formiranja zdravih navika kod djece, te je najavio organizaciju edukativnih radionica namijenjenih djeci i njihovim roditeljima. Cilj ovih radionica je osvijestiti važnost i načine provođenja tjelesne aktivnosti prilagođene dobi djeteta.

Za realizaciju novih aktivnosti savjetovanja zadužen je Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", u suradnji s Centrom za zdravlje mladih Doma zdravlja Zagreb-Istok. Ova suradnja predstavlja nastavak truda Grada Zagreba da poboljša dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga za mlade, koje uključuju širok raspon podrške, od mentalnog zdravlja do besplatnih ginekoloških pregleda, testiranja na HIV i AIDS, savjetovanja za mlade s invaliditetom, kao i razne oblike psihološke podrške i online savjetovanja.

Kreirano: utorak, 12. ožujka, 2024. sa zagreb.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.