Projekat rekonstrukcije dionice DC8 Karlobag - Sv. Marija Magdalena i izgradnja novog tunela Kijac: modernizacija i sigurnost | Karlobag.eu

Najavljeni projekat rekonstrukcije i izgradnje na dionici DC8 između Karlobaga i Sv. Marije Magdalene, uključujući i novi tunel Kijac, cilja na poboljšanje protočnosti i sigurnosti prometa. Modernizacija infrastrukture doprinijet će bržem i sigurnijem kretanju vozila, uz pristupačnost za sve sudionike u prometu.

Projekat rekonstrukcije dionice DC8 Karlobag - Sv. Marija Magdalena i izgradnja novog tunela Kijac: modernizacija i sigurnost | Karlobag.eu
Photo by: Google street street maps/ Google Street Maps

Hrvatske ceste d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu, objavile su natječaj koji uključuje projektiranje i dobivanje potrebnih dozvola za radove na rekonstrukciji dijela državne ceste DC8, posebno na dionici između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, kao i za izgradnju novog tunela Kijac dužine 300 metara. Ovaj značajan projekt predstavlja ključni korak u modernizaciji infrastrukture i poboljšanju prometne povezanosti u tom području.

Trenutačna struktura tunela Kijac, s dužinom od približno 55 metara, širinom koja ne premašuje 5 metara i visinom od 5,20 metara, izgrađena je od kamena u cementnoj malteri. Tunel se smjestio na padinama planine Velebit, u neposrednoj blizini Velebitskog kanala, položen u smjeru sjeverozapad - jugoistok. Osim svoje izolirane lokacije, bitno je naglasiti da se nalazi u području koje nije gusto naseljeno, pozicioniran između Karlobaga i Lukova Šugarja, što mu daje poseban značaj u kontekstu regionalnog prometa i sigurnosti.

Glavni cilj ovog obimnog projekta jest povećati protočnost i sigurnost prometa tako što će prosječna brzina kretanja vozila biti povećana na 60 km/h. To podrazumijeva uvođenje dodatnih prometnih traka za spora vozila gdje god je to izvedivo, temeljeno na detaljnim proračunima i terenskim analizama. Pored toga, planira se izgradnja pristupačnih pješačkih prijelaza, u skladu s nacionalnim propisima o pristupačnosti za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, što će znatno doprinijeti sigurnosti i udobnosti svih sudionika u prometu.

Nakon otvaranja pristiglih ponuda, koje su bile razmatrane 18. ožujka 2024. godine, projekt je dodijeljen tvrtki GEOPROJEKT d.d. iz Splita. S ponudom od 44.700 eura bez PDV-a, ova tvrtka izabrana je za realizaciju projekta, čime su postavljeni temelji za nadolazeće radove. Sve dodatne informacije o ovom projektu moguće je pronaći na službenoj stranici Nacionalnog elektroničkog oglasnika javne nabave, gdje je objavljeno više od 300 stranica relevantnih dokumenata.
https://eojn.nn.hr/SPIN/application/ipn/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=8610476
(za ulazak su potrebni podaci e-građani)

Kreirano: četvrtak, 28. ožujka, 2024. sa eojn.nn.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.