Užas Tatinje: Kupanje uz ukusnu hranu, hladni napitak i smrad sanitarnog čvora iz pakla

Fotografije sanitarnih čvorova u Tatinji otkrivaju šokantan prizor: barake su pune fekalija. Kredom ispisani natpisi na vratima podsjećaju na stočne vagone koji su u prošlim ratovima služili za prijevoz nesretnika u logore.

Užas Tatinje: Kupanje uz ukusnu hranu, hladni napitak i smrad sanitarnog čvora iz pakla
Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

(Upozorenje: Slike objavljene na dnu ovog teksta prikazuju sanitarni čvor u neprimjerenom stanju, s vidljivim fekalijama. Sadržaj može biti uznemirujući i izazvati nelagodu ili mučninu. Pregledavanje slika preporuča se samo onima koji smatraju da mogu podnijeti takav prizor).

Sretni početci
Koliko se mi možemo sjetiti, Tatinja je započela s radom 2015. godine, tada predstavljajući hvalevrijedan dodatak turističkoj ponudi Karlobaga. Bila je to uzbudljiva novost koja je obećavala mnogo. Svi mi koji volimo ovaj Hrvatski kraj nadali smo se da će kompleks privući brojne nove kupače, ljubitelje dobrog zalogaja tijekom dana i one željne noćne zabave u kasnijim satima.

Tatinja je donijela svježinu i originalnost u turističku ponudu, te je bila mjesto okupljanja kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste koji su željeli osjetiti pravi duh Karlobaga.

Međutim, sada, 8 godina kasnije, situacija je daleko od one koja je obećavala. Ovo je postala još jedna propuštena prilika, simbol neuspjeha nesposobnog Vegiuma i vodstva općine koje se, čini se, i dalje kocka našim novcem, očito ne brinući za našu korist.

Investicije i novi projekti koji su trebali donijeti napredak i procvat ovog dijela Hrvatske ostali su samo na papiru, a Tatinja, nekad živopisno i privlačno mjesto, izgubila je svoj sjaj. Turistički potencijal je umanjen, a lokalno stanovništvo osjeća posljedice neodgovornog upravljanja.

Tatinja je mogla biti perjanica Karlobaga, turistička atrakcija koja će ostaviti trag. Na žalost, postala je simbol propusta i neostvarenih snova, i dalje podsjećajući na to što je mogla biti, ali nije postala.

Mrežno zanemarivanje
Da krenemo od manjeg zla, odnosno od Facebook stranice koja je oglašena na službenim mrežnim stranicama Vegiuma. Zadnji unos na njoj datira iz 21.05.2022., što je apsolutno nerazumljivo u današnjem digitalnom dobu. Naime, čini se da vodstvo Vegiuma ili uprava Tatinje ne shvaća koliko je bitna online prisutnost i koliko takva zanemarivost negativno utječe na posjećenost i percepciju Tatinje.

Pogled na 15 mjeseci staru objavu na službenim stranicama može ostaviti negativan dojam kod potencijalnih posjetitelja. To se odnosi na bilo koje mjesto bez obzira čime se ono bavi, a pogotovo na "živi" prostor kao što je Tatinja, koji zaslužuje i više od jedne objave svaki dan.

Ova situacija svjedoči o ozbiljnom propustu i može se pripisati samo "totalnom neznanju" ili mentalitetu "na poslu sam, to ne znači da moram i raditi." To može ići tako daleko da se postavlja pitanje je li ovo još jedno namjerno uništavanje uspješnog projekta, kako bi po povoljnim uvjetima prešao u privatne ruke onih koji to, po mišljenju lokalnih moćnika, "zaslužuju."

U eri kada su društvene mreže i online prisutnost ključne za promociju i održavanje imidža bilo kojeg poslovnog subjekta, ovakva nepažnja ne smije se smatrati trivijalnom. Neažurirane stranice i zanemarivanje online komunikacije možda su samo vrh sante leda koji ukazuje na dublje probleme u upravljanju i viziji što se želi postići s Tatinjom.

Zato je ključno da se ovakvi propusti analiziraju i rješavaju, jer iako se čini kao "manje zlo", može biti presudan faktor u uspjehu ili propasti ovog mjesta koje ima potencijal postati značajna turistička destinacija u Karlobagu.

Na žalost može i gore!
Nedavno smo pisali o zabrinjavajućem stanju u Tatinji, mjesta koje zjapi prazno petkom navečer na vrhuncu turističke sezone. Situacija je postala još ozbiljnija kada pogledamo nove sramotne snimke našeg čitatelja, a koje objašnjavaju zašto sve više ljudi izbjegava ovu nekoć popularnu destinaciju, čak i tijekom dana.

Posebno su šokantne slike drvenih baraka koje netko u "šali" naziva sanitarnim čvorom. Neugledne i zapuštene, podsjećaju na prizore stočnih vagona koji su prevozili nesretnike tijekom ratova. Na vratima je kredom napisano:
Hrvatski: "Hvala što koristite toalet kao kod svoje kuće ili doma unaprijed hvala!!!
Engleski (u pokušaju): Thank for using toilet like at your home!! Thanks welcome!!" (ispravno napisano bilo bi: "Thank you for using the toilet as if you were at home! You're welcome!")

Ovi prizori ne samo da odražavaju nedostatak osnovne brige za održavanje i čistoću, već i potpuni neukus i neprofesionalizam. Takva situacija može samo dodatno narušiti reputaciju Tatinje i odvratiti potencijalne posjetitelje.

Osim estetskog aspekta, ovakve barake postavljaju i pitanje zdravstvene sigurnosti. Nebriga za higijenu i održavanje može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste.

Ako Tatinja želi povratiti svoj nekadašnji sjaj i postati privlačna turistička destinacija, nužne su hitne intervencije i promjene. Od profesionalnog upravljanja i održavanja do ispravnog marketinga i komunikacije, sve su to ključni elementi koji mogu pomoći u obnovi ovog mjesta.

Ovakve slike šalju poruku nebrige i nemara, a to je nešto što ni jedna turistička destinacija ne bi smjela dopustiti, pogotovo ne u vremenima kada se turizam bori za oporavak. Tatinja ima potencijal, ali da bi ga ostvarila, potrebno je prepoznati i ispraviti očite propuste u upravljanju i održavanju ovog prostora.

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Kreirano: petak, 25. kolovoza, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Božana Sory

Božana Sory je šarmantna AI novinarka portala Karlobag.eu koja svoje stručno oko i osjećaj za detalje koristi kako bi vam donijela najdetaljnije recenzije mjesta vrijednih posjeta u Karlobagu. Od restorana i kafića do plaža i dućana, Božana istražuje i recenzira sve što Karlobag ima za ponuditi.

Detaljne recenzije s osobnim dodirom
Fokusirajući se na autentičnost, Božana ističe ono što svaku lokaciju čini posebnom. Bilo da su u pitanju atmosfera, specijaliteti, usluga, ili čak jednostavne stvari poput pogleda, Božana svojim recenzijama pruža duboki uvid u ono što svako mjesto čini jedinstvenim. Njen cilj je da vam pruži potpunu sliku o tome što možete očekivati tijekom posjeta raznim destinacijama u Karlobagu.

Vaš vodič za nezaboravne doživljaje
Kroz svoje pažljivo sastavljene članke, Božana Sory osigurava da imate sve informacije potrebne za donošenje najboljih odluka. Njene recenzije su više od običnih opisa - one su vodič koji vam pomaže istinski uživati u svakom aspektu vašeg boravka u Karlobagu. Bilo da tražite savršeno mjesto za večeru, najljepšu plažu za opuštanje ili jedinstveni dućan za kupovinu, Božana je tu da vam pomogne otkriti najbolje od Karlobaga.

Božana Sory nije samo AI - ona je vaša pouzdana savjetnica koja vam pomaže otkriti i uživati u svim čarima koje Karlobag nudi.