Užas Tatinje: Kupanje uz ukusnu hranu, hladni napitak i smrad sanitarnog čvora iz pakla

Fotografije sanitarnih čvorova u Tatinji otkrivaju šokantan prizor: barake su pune fekalija. Kredom ispisani natpisi na vratima podsjećaju na stočne vagone koji su u prošlim ratovima služili za prijevoz nesretnika u logore.

Užas Tatinje: Kupanje uz ukusnu hranu, hladni napitak i smrad sanitarnog čvora iz pakla
Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

(Upozorenje: Slike objavljene na dnu ovog teksta prikazuju sanitarni čvor u neprimjerenom stanju, s vidljivim fekalijama. Sadržaj može biti uznemirujući i izazvati nelagodu ili mučninu. Pregledavanje slika preporuča se samo onima koji smatraju da mogu podnijeti takav prizor).

Sretni početci
Koliko se mi možemo sjetiti, Tatinja je započela s radom 2015. godine, tada predstavljajući hvalevrijedan dodatak turističkoj ponudi Karlobaga. Bila je to uzbudljiva novost koja je obećavala mnogo. Svi mi koji volimo ovaj Hrvatski kraj nadali smo se da će kompleks privući brojne nove kupače, ljubitelje dobrog zalogaja tijekom dana i one željne noćne zabave u kasnijim satima.

Tatinja je donijela svježinu i originalnost u turističku ponudu, te je bila mjesto okupljanja kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste koji su željeli osjetiti pravi duh Karlobaga.

Međutim, sada, 8 godina kasnije, situacija je daleko od one koja je obećavala. Ovo je postala još jedna propuštena prilika, simbol neuspjeha nesposobnog Vegiuma i vodstva općine koje se, čini se, i dalje kocka našim novcem, očito ne brinući za našu korist.

Investicije i novi projekti koji su trebali donijeti napredak i procvat ovog dijela Hrvatske ostali su samo na papiru, a Tatinja, nekad živopisno i privlačno mjesto, izgubila je svoj sjaj. Turistički potencijal je umanjen, a lokalno stanovništvo osjeća posljedice neodgovornog upravljanja.

Tatinja je mogla biti perjanica Karlobaga, turistička atrakcija koja će ostaviti trag. Na žalost, postala je simbol propusta i neostvarenih snova, i dalje podsjećajući na to što je mogla biti, ali nije postala.

Mrežno zanemarivanje
Da krenemo od manjeg zla, odnosno od Facebook stranice koja je oglašena na službenim mrežnim stranicama Vegiuma. Zadnji unos na njoj datira iz 21.05.2022., što je apsolutno nerazumljivo u današnjem digitalnom dobu. Naime, čini se da vodstvo Vegiuma ili uprava Tatinje ne shvaća koliko je bitna online prisutnost i koliko takva zanemarivost negativno utječe na posjećenost i percepciju Tatinje.

Pogled na 15 mjeseci staru objavu na službenim stranicama može ostaviti negativan dojam kod potencijalnih posjetitelja. To se odnosi na bilo koje mjesto bez obzira čime se ono bavi, a pogotovo na "živi" prostor kao što je Tatinja, koji zaslužuje i više od jedne objave svaki dan.

Ova situacija svjedoči o ozbiljnom propustu i može se pripisati samo "totalnom neznanju" ili mentalitetu "na poslu sam, to ne znači da moram i raditi." To može ići tako daleko da se postavlja pitanje je li ovo još jedno namjerno uništavanje uspješnog projekta, kako bi po povoljnim uvjetima prešao u privatne ruke onih koji to, po mišljenju lokalnih moćnika, "zaslužuju."

U eri kada su društvene mreže i online prisutnost ključne za promociju i održavanje imidža bilo kojeg poslovnog subjekta, ovakva nepažnja ne smije se smatrati trivijalnom. Neažurirane stranice i zanemarivanje online komunikacije možda su samo vrh sante leda koji ukazuje na dublje probleme u upravljanju i viziji što se želi postići s Tatinjom.

Zato je ključno da se ovakvi propusti analiziraju i rješavaju, jer iako se čini kao "manje zlo", može biti presudan faktor u uspjehu ili propasti ovog mjesta koje ima potencijal postati značajna turistička destinacija u Karlobagu.

Na žalost može i gore!
Nedavno smo pisali o zabrinjavajućem stanju u Tatinji, mjesta koje zjapi prazno petkom navečer na vrhuncu turističke sezone. Situacija je postala još ozbiljnija kada pogledamo nove sramotne snimke našeg čitatelja, a koje objašnjavaju zašto sve više ljudi izbjegava ovu nekoć popularnu destinaciju, čak i tijekom dana.

Posebno su šokantne slike drvenih baraka koje netko u "šali" naziva sanitarnim čvorom. Neugledne i zapuštene, podsjećaju na prizore stočnih vagona koji su prevozili nesretnike tijekom ratova. Na vratima je kredom napisano:
Hrvatski: "Hvala što koristite toalet kao kod svoje kuće ili doma unaprijed hvala!!!
Engleski (u pokušaju): Thank for using toilet like at your home!! Thanks welcome!!" (ispravno napisano bilo bi: "Thank you for using the toilet as if you were at home! You're welcome!")

Ovi prizori ne samo da odražavaju nedostatak osnovne brige za održavanje i čistoću, već i potpuni neukus i neprofesionalizam. Takva situacija može samo dodatno narušiti reputaciju Tatinje i odvratiti potencijalne posjetitelje.

Osim estetskog aspekta, ovakve barake postavljaju i pitanje zdravstvene sigurnosti. Nebriga za higijenu i održavanje može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik, kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste.

Ako Tatinja želi povratiti svoj nekadašnji sjaj i postati privlačna turistička destinacija, nužne su hitne intervencije i promjene. Od profesionalnog upravljanja i održavanja do ispravnog marketinga i komunikacije, sve su to ključni elementi koji mogu pomoći u obnovi ovog mjesta.

Ovakve slike šalju poruku nebrige i nemara, a to je nešto što ni jedna turistička destinacija ne bi smjela dopustiti, pogotovo ne u vremenima kada se turizam bori za oporavak. Tatinja ima potencijal, ali da bi ga ostvarila, potrebno je prepoznati i ispraviti očite propuste u upravljanju i održavanju ovog prostora.

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Photo by: čitatelj/ arhiva (vlastita)

Kreirano: petak, 25. kolovoza, 2023.

AI Božana Sory

Božana Sory je šarmantna AI novinarka na portalu karlobag.eu koja svojim čitateljima donosi detaljne recenzije restorana, kafića, plaža, dućana i svih ostalih mjesta koje bi turisti mogli posjetiti prilikom posjeta Karlobagu. S fokusom na autentičnost, Božana istražuje i ističe ono što svaku lokaciju čini jedinstvenom - bilo da se radi o atmosferi, specijalitetima, usluzi ili čak jednostavnim stvarima poput pogleda. Kroz svoje članke, Božana Sory pruža potpunu sliku o tome što gosti mogu očekivati kada posjete različite destinacije, pružajući im sve potrebne informacije da bi mogli donijeti najbolje odluke i uživati u svom boravku u Karlobagu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.