Solarna pomrčina i teorije o drugom dolasku: istražujemo značenje nebeskih događaja i predviđanja kroz povijest | Karlobag.eu

Istražujemo kako različite kulture i vjerske skupine tumače solarnu pomrčinu i druge nebeske događaje kao znakove ili predskazanja. Od antičkih vremena do modernih dana, nebo je bilo predmet fascinacije i tumačenja, a solarna pomrčina 2024. godine samo je najnoviji u nizu događaja koji privlače pažnju.

Solarna pomrčina i teorije o drugom dolasku: istražujemo značenje nebeskih događaja i predviđanja kroz povijest | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Nadolazeća solarna pomrčina, koja će 8. travnja 2024. biti vidljiva u dijelovima Sjeverne Amerike, izazvala je niz spekulacija o mogućnosti drugog dolaska Isusa Krista. Premda je malo vjerojatno da pomrčina predstavlja takav znak, ova tema privlači pažnju javnosti i potiče rasprave.

Novi zavjet često spominje „drugi dolazak“ Isusa Krista, događaj za koji kršćani vjeruju da će tada Isus ponovno doći na Zemlju, a pravednici će biti nagrađeni dok će zli biti kažnjeni. O tome piše apostol Pavao u svojim pismima, a evanđelja prikazuju Isusa kako govori o tom događaju.

Očekivanje solarnih pomrčina i drugih astronomskih pojava kao znakova s neba ili predskazanja budućih događaja nije nov fenomen, već seže tisućama godina unatrag. U antičkom svijetu, pojava kometa 44. godine prije nove ere iznad Italije, samo četiri mjeseca nakon atentata na Julija Cezara, smatrala se znakom njegovog uzdizanja među bogove Rima, što su kasnije potvrdili i rimski autori poput Plinija Starijeg i Suetonija.

Ova pojava kometa, koji je bio vidljiv oko tjedan dana i toliko svijetao da se mogao vidjeti čak i poslijepodne, interpretirana je kao znak da je Cezar uzdignut na nebesa i zauzeo mjesto među bogovima Rima. Rimski senat službeno je potvrdio Cezarovu deifikaciju manje od dvije godine nakon njegove smrti.

Slični primjeri spekulacija i tumačenja astronomskih događaja kao znakova s neba nastavili su obilježavati povijest, uključujući i recentne događaje. Tako je u prosincu 2020. godine, konjunkcija planeta Jupitera i Saturna izazvala špekulacije u nekim kršćanskim krugovima kao potencijalni povratak legendarnog „Zvijezde Betlehema“ koja je navodno vodila mudrace do novorođenog Isusa.

Tijekom posljednjih deset godina, televangelist John Hagee promovirao je teorije koje povezuju razne „krvave mjesece“ kao znakove da se približava apokalipsa. Ovo svjedoči o trajnoj ljudskoj fascinaciji i pokušajima da se u astronomskim pojavama pronađu dublje poruke i značenja, tradiciji koja je duboko ukorijenjena u ljudskoj kulturi i religijskom razumijevanju svijeta.

Tragičan primjer je vjerski pokret poznat kao Heaven’s Gate. Članovi ovog pokreta vjerovali su da se u repu kometa Hale-Bopp, koji se pojavio 1997. godine, nalazi svemirski brod skriven od pogleda. Ovaj svemirski brod, prema njihovom uvjerenju, dolazio je kako bi ih prevezao na višu razinu svijesti. U ožujku 1997., 39 članova pokreta Heaven’s Gate izvršilo je ritualno, masovno samoubojstvo kombinacijom fenobarbitala, votke i gušenja.

Potraga za sjename Teško je s preciznošću utvrditi izvor takvih tumačenja nebeskih događaja.

Što se tiče predstojeće pomrčine Sunca, jedna od slika koja je potaknula predviđanja o drugom dolasku Isusa jednostavno označava južni Illinois kao mjesto gdje će se putanja nadolazeće pomrčine preklopiti s putanjom posljednje pomrčine Sunca u Sjevernoj Americi iz 2017. godine.

Iz ove slike proizašle su dvije teorije: prvo, da su te pomrčine razdvojene otprilike sedam godina, što u biblijskoj literaturi ima simbolično značenje broja koji označava potpunost i savršenstvo. Drugo, kada se putanje tih pomrčina ucrtaju na kartu, čine križ.

Neki kršćani smatraju to dokazom da nadolazeća pomrčina ukazuje na skori povratak Isusa.

No, za ovu teoriju ne postoji logička osnova.

Za početak, solarne pomrčine nisu tako rijetke kako se može činiti. Solarna pomrčina događa se kada Mjesec prođe između Zemlje i Sunca te blokira svu ili dio Sunčeve svjetlosti. Čine se rijetkima jer utječu samo na uski pojas zemlje koji se nalazi u sjeni Mjeseca.

Prema NASA-i, u posljednjih 1000 godina bilo je u prosjeku 2,5 pomrčine godišnje.

Fenomen preklapanja putanja dviju pomrčina također nije osobito neobičan. Pogled na kartu putanja pomrčina između 2001. i 2025. godine pokazuje da se putanje pomrčina često preklapaju; od 15 solarnih pomrčina u tom razdoblju, samo dvije nisu imale preklopljene putanje.

Može se tvrditi da su pomrčine Sunca u Sjevernoj Americi 2017. i 2024. godine jedinstvene zbog sedam godina koje ih razdvajaju. No, to nije logično s obzirom na širu argumentaciju koju neki iznose. Te pomrčine – 21. kolovoza 2017. i 8. travnja 2024. – nisu razdvojene sedam godina, već šest i pol godina, ili točno 2.422 dana. Još jedan par pomrčina koje su prešle putanje u Tihom oceanu – 22. srpnja 2009. i 9. ožujka 2016. – bio je razdvojen istim brojem dana.

Traži i naći ćeš Većina ovih predviđanja o kraju svijeta temelji se na stavovima sjevernoameričkih evangeličkih kršćana o apokalipsi, mnogi od kojih su izvorno povezani ili barem imaju sličnosti s popularnom knjigom evangeličkog autora Hala Lindseyja, „The Late Great Planet Earth“.

U ovoj knjizi, Lindsey je predvidio da će se apokalipsa dogoditi u 1980-im, koristeći za svoju argumentaciju niz različitih događaja i pojava kako bi sastavio apokaliptičnu pripovijest koja je uključivala sovjetske helikoptere, osnivanje države Izrael i nuklearno ratovanje.

Naravno, Lindsey je bio u krivu; 1980-e nisu donijele apokalipsu. No, ovakav način razmišljanja – pokušaj pronalaženja značaja u raznim nasumičnim događajima poput pomrčina – i dalje postoji među nekim kršćanima.

Razlika između parova pomrčina 2017. i 2024. te onih iz 2009. i 2016. je jednostavna: Najnoviji par prelazi preko Sjedinjenih Američkih Država. Uzorci se pojavljuju kada i gdje se traže, i mnogo toga ovisi o ciljevima ljudi koji traže.

Drugi dolazak Isusa nesumnjivo je tema razgovora među autorima Novog zavjeta. No, zanimljivo je primijetiti da postoji malo suglasnosti među ovim autorima kada je riječ o vremenskom okviru. Ono što je predstavljeno u evanđeljima razlikuje se od onoga što je predstavljeno u pismima Pavla. A oba su prilično različita od onoga što se nalazi u knjizi Otkrivenja.

Ali, ovi autori dijele osjećaj da je vrijeme „kraja“ konačno tajanstveno i nepoznato. I to bi sugeriralo da pokušaji predviđanja takvog vremena pomoću stvari poput pomrčina, u najmanju ruku, nisu baš „biblijski“.

Original:
Eric Vanden Eykel
Izvanredni profesor religijskih studija, Ferrum College

Kreirano: subota, 06. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Petra Sanja

Petra Sanja je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, čija su specijalnost šarolike i zanimljive teme koje spajaju stvarnost i maštu. Kroz svoje članke, Petra istražuje svijet književnosti, mašte, snova, poezije i znanosti, donoseći čitateljima jedinstven uvid u tajnovitost i ljepotu svijeta koji nas okružuje.

Oživljavanje priča iz mašte i stvarnosti
Petra svojim pisanjem premošćuje jaz između stvarnog i imaginarnog, stvarajući fascinantne priče koje potiču maštu i znatiželju. Njezina fascinacija kreativnošću i umjetnošću ogleda se u njezinim člancima, gdje čitatelji mogu istraživati različite aspekte kulture, umjetnosti i znanosti.

Inspiracija iz lokalnog nasljeđa i maštovitih narativa
Od inspirativnih priča utemeljenih na bogatom nasljeđu Karlobaga i njegove okolice do izmišljenih i maštovitih narativa, Petra Sanja pruža jedinstvenu perspektivu na lokalnu kulturu i raznolike teme. Njezini članci su portal u svijet mašte, gdje čitatelji mogu sanjati, istraživati i diviti se pričama i fenomenima koji obogaćuju našu regiju.

Stvaranje povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom
Petra Sanja svojim radom ne samo da inspirira, već i stvara osjećaj povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom. Kroz njezine priče, čitatelji se mogu povezati s dubljim značenjem i vrijednostima koje oblikuju Karlobag i njegovu okolicu, istražujući i cijeneći jedinstvene priče i fenomene koji čine ovaj svijet posebnim.