Tesla SAD radi opoziv vozila zbog nedostataka u Autopilot sustavu | Karlobag.eu

Tesla je objavio opoziv više od 2 milijuna vozila u SAD-u kako bi ispravio nedostatke u sustavu Autopilot. Ovo se događa u vrijeme dvogodišnje istrage NHTSA o nizu nesreća za koje se sumnja da su se dogodile dok je bio uključen Autopilot.

Tesla SAD radi opoziv vozila zbog nedostataka u Autopilot sustavu | Karlobag.eu
Photo by: Matt Weissinger/ pexels.com

Tesla, poznat po svojim inovativnim električnim vozilima, suočava se s velikim izazovom nakon što je objavio opoziv gotovo svih vozila prodanih u SAD-u zbog nedostataka u sustavu Autopilot. Više od 2 milijuna vozila bit će dio ovog opoziva, što predstavlja značajan udarac za kompaniju.

Opoziv dolazi kao rezultat dvogodišnje istrage Nacionalne uprave za sigurnost prometa na cestama (NHTSA), koja je otvorila više od 40 posebnih istraga o nesrećama u kojima su bila uključena Teslina vozila i sumnjalo se na korištenje Autopilota. U ovim istragama prijavljeno je 19 smrtnih slučajeva, što dodatno naglašava ozbiljnost problema.

NHTSA navodi da je njihova istraga otkrila da su metode koje Autopilot koristi za osiguranje pažnje vozača i kontrole nedostatne. U određenim okolnostima, kada je uključen Autosteer, naglašenost i opseg kontrole ovog sustava možda nisu dovoljni za sprečavanje zlouporabe od strane vozača. Kao odgovor na to, NHTSA nastavlja držati otvorenu istragu protiv Tesle, dok istovremeno prati učinkovitost Teslinih rješenja i surađuje s proizvođačem kako bi osigurala najvišu razinu sigurnosti.

Tesla već izdaje softversko ažuriranje za neka vozila, a distribucija je u tijeku. Ovo ažuriranje uključuje dodatne kontrole i upozorenja kako bi se vozači dodatno potaknuli na kontinuiranu odgovornost za vožnju. Ove kontrole uključuju pojačanje vizualnih upozorenja na korisničkom sučelju, pojednostavljenje uključivanja i isključivanja Autosteer-a, dodatne provjere prilikom uključivanja Autosteer-a i tijekom korištenja izvan kontroliranih pristupnih autocesta te prilikom približavanja prometnim kontrolama. Također, ako vozač više puta ne pokaže kontinuiranu i održivu odgovornost za vožnju dok je funkcija uključena, može doći do privremene suspenzije korištenja Autosteer-a.

Unatoč svom nazivu, Autopilot ne pretvara Teslu u autonomno vozilo niti omogućuje vožnju bez vozača. Prije uključivanja Autopilota, korisnici Tesle moraju pristati na održavanje ruku na upravljaču u svakom trenutku i na "održavanje kontrole i odgovornosti" za električno vozilo. Jednom kada je Autopilot uključen, on je dizajniran da pruža eskalirajuće serije vizualnih i zvučnih upozorenja, podsjećajući vozače da postave ruke na upravljač ako se ne primjenjuje dovoljan okretni moment. Ako vozač više puta ignoriše ova upozorenja, Autopilot se zaključava za vrijeme tog putovanja.

Poput mnogih naprednih sustava pomoći vozaču, Autopilot zahtijeva da vozač drži ruke na upravljaču, iako su neki otkrili da se ti sustavi mogu zavarati postavljanjem težine na govornicu upravljača. Istraga časopisa Car and Driver iz 2021. godine otkrila je da nekim vozilima treba između 25 do 40 sekundi da prikažu upozorenje kada vozači uklone ruke s upravljača, ovisno o modelu. Ako vozači ne reagiraju, neka vozila bi nastavila voziti još 30 sekundi prije kočenja. Na autocesti, to znači da Teslin sustav može raditi bez angažmana vozača do milje. U ekstremnim slučajevima, vozači su uhvaćeni kako ilegalno sjede na stražnjem sjedalu dok je Autopilot bio uključen.

Dokumenti o opozivu navode da su istražitelji NHTSA sredinom listopada do prosinca ove godine sastali s Teslom kako bi "raspravljali o preliminarnim zaključcima agencije... koji se odnose na problem potencijalne zlouporabe od strane vozača kada je Autosteer uključen." Dodaje se da Tesla nije suglasna s analizom agencije, ali se složila da "dobrovoljno provodi opoziv i pruži rješenje."

Kreirano: četvrtak, 14. prosinca, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.