Izrada suska u Drnišu – očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine | Karlobag.eu

Izrada suska u Drnišu, pod vodstvom Ivana Mlađog Tomića, postala je dio nematerijalne kulturne baštine Hrvatske, čuvajući tradiciju i lokalni identitet.

Izrada suska u Drnišu – očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Susak, tradicionalni suvenir iz Drniša, više nije samo predmet lokalne važnosti, već simbol hrvatske kulturne baštine. Zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice Grada Drniša i Ivana Mlađog Tomića, umijeće izrade suska 2023. godine dobiva priznanje kao nematerijalno kulturno dobro. Ovo priznanje nije samo odraz bogate povijesti, već i potvrda neizmjerne važnosti očuvanja tradicijskih vještina u suvremenom društvu.

Susak, koji je nekada bio neizostavan dio svakodnevnog života u Drnišu, odražava bogatu povijest i povezanost ljudi s prirodom. Njegova izrada, koja uključuje korištenje tradicionalnih alata i tehnika, postala je više od zanata - ona je način očuvanja lokalne povijesti i identiteta. Ivan Mlađi Tomić, kao čuvar ove tradicije, igra ključnu ulogu u prenošenju znanja na nove generacije, osiguravajući da ova vještina ne padne u zaborav.

Proglašavanje suska nematerijalnim kulturnim dobrom ima dubok utjecaj na zajednicu. To ne samo da podiže svijest o važnosti lokalne kulturne baštine, već i potiče mlade da se upoznaju s tradicijama svojih predaka. Ovaj status daje nadu da će izrada suska, kao dio hrvatskog kulturnog identiteta, biti prepoznata i cijenjena i izvan granica naše zemlje.

Osim što doprinosi očuvanju tradicije, priznanje suska kao nematerijalnog kulturnog dobra otvara nove mogućnosti za turističku promociju. Drniš, poznat po bogatoj kulturnoj baštini, sada ima još jedan autentičan suvenir koji može ponuditi posjetiteljima. Ovaj suvenir nije samo predmet; on je priča, dio duše Drniša koja se može odnijeti kući.

Za kraj, važno je naglasiti da susak nije samo predmet koji se drži - on se, kako kaže lokalna poslovica, "grli". To grljenje simbolizira povezanost s tradicijom, poštovanje prema zanatima i ljubav prema kulturnoj baštini koju trebamo čuvati za buduće generacije.

Kreirano: srijeda, 15. studenog, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.