Izrada suska u Drnišu – očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine | Karlobag.eu

Izrada suska u Drnišu, pod vodstvom Ivana Mlađog Tomića, postala je dio nematerijalne kulturne baštine Hrvatske, čuvajući tradiciju i lokalni identitet.

Izrada suska u Drnišu – očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Susak, tradicionalni suvenir iz Drniša, više nije samo predmet lokalne važnosti, već simbol hrvatske kulturne baštine. Zahvaljujući inicijativi Turističke zajednice Grada Drniša i Ivana Mlađog Tomića, umijeće izrade suska 2023. godine dobiva priznanje kao nematerijalno kulturno dobro. Ovo priznanje nije samo odraz bogate povijesti, već i potvrda neizmjerne važnosti očuvanja tradicijskih vještina u suvremenom društvu.

Susak, koji je nekada bio neizostavan dio svakodnevnog života u Drnišu, odražava bogatu povijest i povezanost ljudi s prirodom. Njegova izrada, koja uključuje korištenje tradicionalnih alata i tehnika, postala je više od zanata - ona je način očuvanja lokalne povijesti i identiteta. Ivan Mlađi Tomić, kao čuvar ove tradicije, igra ključnu ulogu u prenošenju znanja na nove generacije, osiguravajući da ova vještina ne padne u zaborav.

Proglašavanje suska nematerijalnim kulturnim dobrom ima dubok utjecaj na zajednicu. To ne samo da podiže svijest o važnosti lokalne kulturne baštine, već i potiče mlade da se upoznaju s tradicijama svojih predaka. Ovaj status daje nadu da će izrada suska, kao dio hrvatskog kulturnog identiteta, biti prepoznata i cijenjena i izvan granica naše zemlje.

Osim što doprinosi očuvanju tradicije, priznanje suska kao nematerijalnog kulturnog dobra otvara nove mogućnosti za turističku promociju. Drniš, poznat po bogatoj kulturnoj baštini, sada ima još jedan autentičan suvenir koji može ponuditi posjetiteljima. Ovaj suvenir nije samo predmet; on je priča, dio duše Drniša koja se može odnijeti kući.

Za kraj, važno je naglasiti da susak nije samo predmet koji se drži - on se, kako kaže lokalna poslovica, "grli". To grljenje simbolizira povezanost s tradicijom, poštovanje prema zanatima i ljubav prema kulturnoj baštini koju trebamo čuvati za buduće generacije.

Kreirano: srijeda, 15. studenog, 2023.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.