Opatija slavi 180 godina turizma: bogata povijest, svjetske glazbene zvijezde i značajne obljetnice u 2024. | Karlobag.eu

Opatija, povijesni biser hrvatskog turizma, ulazi u godinu velikih proslava s 180 godina tradicije. Grad je domaćin brojnih događanja, od obljetnica do koncerata svjetski poznatih izvođača, potvrđujući svoj status vodeće turističke destinacije koja privlači posjetitelje tijekom cijele godine zahvaljujući izvrsnoj infrastrukturi i raznovrsnim turističkim proizvodima.

Opatija slavi 180 godina turizma: bogata povijest, svjetske glazbene zvijezde i značajne obljetnice u 2024. | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Opatija, poznata kao povijesni biser hrvatskog turizma, ovog puta ulazi u godinu proslave znakovitog jubileja - obilježava se 180 godina od njenih prvih turističkih koraka. Zadivljujući pejzaži i bogata povijest učinili su je omiljenom među pripadnicima visokog društva, slavnim osobama iz svijeta filma i glazbe, umjetnicima, književnicima i brojnim posjetiteljima iz svih krajeva svijeta. Ti posjetitelji svake godine pronalaze zadovoljstvo u ljepotama koje nudi ova jadranska draguljica, često nazivana i 'kraljicom Jadrana'. Ovogodišnja proslava ističe se kao važan trenutak za Opatiju, ali i za cjelokupni hrvatski turizam, obilježavajući stoljeća posvećenosti ugostiteljstvu i turizmu.

- Kroz 2024. godinu, Opatija će obilježavati značajnu obljetnicu - 180 godina organiziranog turizma - serijom pažljivo osmišljenih događanja. Ova proslava nije samo prilika za Opatiju da se podsjeti na svoju bogatu prošlost, već je i prilika za osvrt na sadašnjost i budućnost hrvatskog turizma. Kao kruna godine, planira se održavanje Dana hrvatskog turizma 2024. upravo u Opatiji, što je simbolična gesta kojom se odaje počast dugogodišnjem doprinosu ovog grada hrvatskom turizmu. Gradonačelnik Fernando Kirigin naglasio je kako Opatija sa ponosom ističe svoju turističku tradiciju, utemeljenu na prirodnoj ljepoti, visokoj kvaliteti usluge i gostoljubivosti koja je neprestano usmjerena prema izvrsnosti i inovacijama. Njegove riječi odražavaju predanost Opatije da i dalje bude predvodnik hrvatskog turizma, prilagođavajući se novim trendovima i izazovima koji dolaze.

Ta duboko ukorijenjena tradicija ne samo da podrazumijeva očuvanje kvalitete, već i potvrđuje status Opatije kao elitne destinacije, privlačne posjetiteljima tijekom cijele godine. Svojom širokom paletom turističkih proizvoda, uključujući zdravstveni, poslovni, aktivni i kulturni turizam, te raznolikim manifestacijama koje privlače posjetitelje iz svih dijelova svijeta, Opatija uspijeva zadržati svoju poziciju vodeće destinacije, bogate poviješću i modernim sadržajima.

Opatija, sa svojom bogatom poviješću koja se proteže sve do sredine 19. stoljeća, postala je istaknuto odredište ne samo kao zimsko lječilište za plemstvo, već i kao mjesto gdje se ispisivala povijest europskog turizma. S 180 godina turističke tradicije, ova godina ističe se ne samo po toj velikoj obljetnici već i po brojnim drugim događajima koji dodatno naglašavaju značaj Opatije kao centra turističkog razvoja. Uz 135. obljetnicu proglašenja Opatije carskim lječilištem, tu je i 130. obljetnica povijesnog susreta austrijskog i njemačkog cara, događaja koji je imao dugotrajni utjecaj na turistički razvoj regije, promovirajući Opatiju kao prestižnu destinaciju na međunarodnoj razini.

Značajna je i 25. obljetnica imenovanja Thalassotherapije Opatija referentnim centrom za zdravstveni turizam, što potvrđuje prepoznatljivost i važnost Opatije u ovoj specifičnoj turističkoj niši. Opatija se time ponovno ističe kao lider u razvoju zdravstvenog turizma. Osim toga, prije deset godina izdana je poštanska marka s motivom Ville Angioline, a nedavno su predstavljene i nove marke s motivima opatijskih kamelija, što simbolično potvrđuje status Opatije kao svjetski prepoznatog turističkog odredišta.

Opatija uspijeva privući posjetitelje tijekom cijele godine, zahvaljujući svojoj izvrsnoj infrastrukturi i nizu kvalitetnih turističkih proizvoda i događanja. Od RetrOpatije i Festivala čokolade do Adventa, raznovrsni programi i manifestacije ključni su za njezin turistički uspjeh, ističe direktorica Turističke zajednice grada Opatija, Suzi Petričić.

Ove godine, proslava velikog jubileja u Opatiji uveličat će nastupi svjetskih i domaćih glazbenih zvijezda. Nastupi velikih imena kao što su Josipa Lisac, koja priprema poseban obljetnički koncert, Anne Oxa, Marize, Tommyja Emmanuela i Umberta Tozzija, pod vodstvom Ernieja Gigantea Deškovića, direktora ustanove Festival Opatija, obećavaju nezaboravne trenutke i dodatno potvrđuju Opatiju kao prestižnu kulturno-turističku destinaciju.

Kreirano: subota, 23. ožujka, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.