Demonstracija letačkih vještina akrobatskih grupa "Krila Oluje" i "Red Arrows" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" | Karlobag.eu

U vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, održana je demonstracija letačkih vještina akrobatskih grupa "Krila Oluje" i "Red Arrows". Događaj je dio godišnjeg programa suradnje i uvježbavanja, kojem su prisustvovali i visoki vojni zapovjednici.

Demonstracija letačkih vještina akrobatskih grupa "Krila Oluje" i "Red Arrows" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" | Karlobag.eu
Photo by: Boris Kaćan/ morh.gov hr

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, akrobatske grupe “Red Arrows” iz Velike Britanije i “Krila Oluje” iz Hrvatske održale su 24. travnja 2024. demonstraciju svojih letačkih umijeća. Ovaj događaj je dio redovitog programa suradnje i uvježbavanja koji se održava svake godine od 11. do 26. travnja u sklopu 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Bojnik Darko Belančić, vođa akrobatske grupe “Krila Oluje”, izjavio je kako je iznimno zadovoljan suradnjom s britanskom skupinom “Red Arrows”. "Veoma cijenimo priliku za učenje i razmjenu iskustava s tako renomiranim profesionalcima. Osim što oni mogu preuzeti neke od naših tehničkih postupaka, i mi dobivamo priliku za usavršavanje naših vještina", rekao je Belančić.

S druge strane, predstavnik britanske skupine “Red Arrows” naglasio je kontinuitet i kvalitetu suradnje s Hrvatskom vojskom. "Ovo partnerstvo koje traje od 2017. godine omogućuje nam ne samo redovito usavršavanje već i gradnju trajnog prijateljstva s našim hrvatskim kolegama. Posljednja dva tjedna suradnje bila su iznimno produktivna, a povoljni vremenski uvjeti dodatno su doprinijeli uspješnoj realizaciji našeg plana obuke", istaknuo je.

U sklopu ovogodišnje suradnje, vojarnu su posjetili i viši zapovjednici, uključujući generala zbora Richarda Knightona iz Royal Air Force, gdje su održani važni bilateralni razgovori na temu daljnjeg jačanja vojne suradnje između dviju zemalja.

Kreirano: nedjelja, 28. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.