Odlikovanje Središta za obuku dočasnika 'Damir Tomljanović-Gavran' povodom 30. obljetnice postojanja | Karlobag.eu

Predsjednik RH Zoran Milanović dodijelio je odlikovanje Središtu gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" u Zadru, priznavajući njihov doprinos u razvoju i organizaciji Oružanih snaga. Ceremonija je obilježila 30 godina od osnivanja Središta, uz prisustvo visokih dužnosnika i savjetnika.

Odlikovanje Središta za obuku dočasnika
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Danas je u Zadru održana svečanost obilježavanja 30 godina postojanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine. Središte je priznanje za svoj rad dobilo od Predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je dodijelio odlikovanje Reda Bana Jelačića. Ovo priznanje predstavlja priznanje za doprinos u organizaciji i napretku Oružanih snaga RH.

Na ceremoniji prije dodjele priznanja, Željko Turić, umirovljeni djelatnik Središta, pročitao je povjesnicu ove važne postrojbe. Središte je osnovano 17. travnja 1994. godine na inicijativu generala Ante Gotovine s ciljem formiranja vrhunskih dočasnika koji su autoriteti svojim podređenima i oslonac nadređenima. Njihova uloga temelji se na profesionalnosti i nacionalnoj svijesti.

"Svaki prvi dočasnik u Zapovjedništvu specijalnih snaga, kopnene vojske, kao i u Središtu za razvoj vođa, član je naše postrojbe", istaknuo je Turić. Među važnim članovima postrojbe su i Marko Babić, zapovjednik Središta za razvoj vođa, kao i mnogi drugi čiji je doprinos Hrvatskoj vojsci značajan.

Središte je također domaćin Memorijala bojnik Davor Jović - "Natjecanje prvi za Hrvatsku", koje se održalo na više lokacija uključujući Šepurine, Nin, Ninske Stanove, Žeravu i Zadar. Natjecanje simbolizira sposobnost, hrabrost i posvećenost hrvatskih vojnika kroz niz izazova na stazi dugoj 34 km. U natjecanju sudjeluju članovi Oružanih snaga RH, MUP-a te vojnici iz savezničkih i partnerskih zemalja.

Predsjednik Milanović, uz Ivicu Olujića, savjetnika za obranu, i Marijana Marekovića, savjetnika za veterane Domovinskog rata, prisustvovao je svečanosti, ističući važnost kontinuiranog razvoja i obuke vojnih kadrova koji su ključni za sigurnost i stabilnost zemlje.

Predsjednik Milanović je tijekom svečanosti naglasio važnost obuke i profesionalnog razvoja dočasnika u Oružanim snagama. Odlikovanje Središta za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" simbol je priznanja za njihovu izvrsnost i doprinos nacionalnoj sigurnosti.

U sklopu svečanosti obilježavanja, održano je i natjecanje u znak sjećanja na bojnika Davora Jovića, čija je hrabrost i požrtvovnost ostavila dubok trag u hrvatskoj vojničkoj tradiciji. Natjecanje je uključivalo zahtjevne fizičke i taktičke izazove, a pobjedniku je predsjednik Milanović osobno uručio prijelazni pehar.

Sudionici natjecanja su se suočili s nizom radnih točaka koje su testirale njihovu fizičku izdržljivost, vojničke vještine te psihološku spremnost. Ova zahtjevna staza simbolizira put koji svaki hrvatski vojnik mora proći kako bi postigao vrhunsku pripremljenost i spremnost za izazove koji ga čekaju u obrani domovine.

Svečanost u Šepurinama poslužila je kao podsjetnik na važnost kontinuirane obuke i razvoja vojnih kadrova, a istovremeno je odala počast onima koji su svoje živote posvetili služenju i zaštiti Republike Hrvatske. Uz predsjednika Milanovića, događaju su prisustvovali i brojni ugledni gosti i dužnosnici, što dodatno potvrđuje visok stupanj poštovanja i priznanja koje Središte uživa unutar vojne i šire društvene zajednice.

Ovo odlikovanje i svečanost su prilika za refleksiju o prošlosti, ali i o budućnosti obuke i pripreme hrvatskih vojnika, gdje Središte "Damir Tomljanović-Gavran" ima nezamjenjivu ulogu. Kroz kontinuirani rad i posvećenost, Središte nastavlja biti ključni stup u izgradnji snažnih i sposobnih vojnih lidera, što je od vitalnog značaja za očuvanje i unaprjeđenje obrambenih sposobnosti zemlje.

Kreirano: srijeda, 08. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Tea Nagazić-Skoćiš

Tea Nagazić-Skoćiš je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu, s izraženim interesom za vojna pitanja, obrambene tehnologije i naoružanje, kako unutar Hrvatske tako i na globalnoj razini. Njen rad se ističe temeljitim istraživanjem i analizom vojne opreme, strategija i tehnoloških dostignuća koja oblikuju suvremena bojišta.

Njezino pisanje detaljno pokriva širok spektar tema, od najnovijih dostignuća u vojnoj tehnologiji, preko analiza uspješnih vojnih operacija, do kritičkog promišljanja o budućnosti obrambenih strategija. Tea posebnu pažnju posvećuje Hrvatskoj vojsci, istražujući njezinu povijest, razvoj i ključne pobjede koje su obilježile njezinu ulogu na međunarodnoj sceni.

Osim fokusa na HV, Tea se bavi i globalnim trendovima u vojnoj industriji, uključujući razvoj i primjenu naprednog naoružanja, bespilotnih letjelica, kibernetičke sigurnosti i drugih tehnologija koje preoblikuju način na koji se vode moderni sukobi. Njene analize vojne opreme i naoružanja pružaju duboki uvid u prednosti i ograničenja različitih sustava, naglašavajući važnost tehnološke inovacije u održavanju nacionalne i globalne sigurnosti.

Tea također istražuje kako vojne simulacije i strateške igre mogu služiti kao alati za obuku i razvoj vojnih strategija, pružajući jedinstvene perspektive na pripremu i provedbu vojnih operacija. Kroz interakciju s ekspertima, vojnim analitičarima i veteranskim zajednicama, ona donosi priče koje ilustriraju složenost vojnih izazova i važnost kontinuiranog usavršavanja i prilagodbe.

Njezin angažman na Karlobag.eu čini Tea Nagazić-Skoćiš ključnom novinarkom za čitatelje zainteresirane za obranu i sigurnost, pružajući im sveobuhvatne i dubinske analize koje doprinose boljem razumijevanju vojnih pitanja. Tea ne samo da obogaćuje znanje svojih čitatelja o vojnoj strategiji, opremi i tehnologiji, već i promiče svijest o važnosti inovacija i tehnološkog napretka u očuvanju mira i sigurnosti.