Istraživanje prirodnih spojeva u kemijskoj ekologiji i njihov značaj za održivost | Karlobag.eu

Projekt E-NICHE okuplja međunarodne stručnjake iz područja kemijske ekologije kako bi se istražili prirodni spojevi i njihova primjena u održivom razvoju. Fokusirajući se na inovacije i interdisciplinarnu suradnju, cilj je razviti ekološka rješenja za suvremene izazove, poput kontrole štetnika bez upotrebe pesticida i napretka u liječenju bolesti.

Istraživanje prirodnih spojeva u kemijskoj ekologiji i njihov značaj za održivost | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Skupina znanstvenika sa Zavoda za prirodne znanosti Instituta Ruđer Bošković, na čelu s dr. Marinom Roje, sudjeluje u projektu E-NICHE u okviru COST programa. Cilj projekta je povezivanje različitih disciplina unutar kemijske ekologije kako bi se potaknulo interdisciplinarno istraživanje i unaprijedilo razumijevanje složenog svijeta prirodnih spojeva koji služe kao kemijski jezik života na našem planetu. Ovi prirodni spojevi, koji su u središtu znanstvenog istraživanja projekta E-NICHE, od vitalnog su značaja za ekosustave jer omogućuju komunikaciju među organizmima putem kemijskih signala.

Kemijska ekologija je multidisciplinarna znanost koja objedinjuje elemente kemije, biologije i ekologije kako bi istražila i razvila ekološke metode zaštite okoliša. Primjerice, kroz upotrebu feromonskih mamaca koji su štetni za štetočine ali bezopasni za okoliš, ovaj pristup nudi održive alternative konvencionalnim metodama. Temelj kemijske ekologije leži u proučavanju biokemijskih spojeva koje određeni organizmi proizvode te utječu na ponašanje i fiziologiju drugih organizama u ekosustavu. Osim feromona koji su ključni za komunikaciju među insektima, istraživanja se također fokusiraju na alomone, spojeve koji služe kao signalne poruke upozorenja između različitih vrsta.

Dr. Marin Roje, kao voditelj Laboratorija za kiralne tehnologije na Institutu Ruđer Bošković i član upravnog odbora COST akcije E-NICHE, naglašava značaj istraživanja prirodnih bioaktivnih spojeva. Takvi spojevi, nakon što se otkriju, mogu se sintetizirati za komercijalnu upotrebu u mnogim sektorima. Jedan od primjera su semiokemikalije, koje nisu štetne poput konvencionalnih pesticida i efikasne su u iznimno malim dozama. Na primjer, konotoksin, koji se izlučuje iz otrova morskih puževa, predstavlja jedan od najpotentnijih analgetika korištenih u medicinskoj praksi, ilustrirajući kako su neki od najučinkovitijih lijekova proizašli iz proučavanja raznovrsnih životinjskih i biljnih vrsta.

Unatoč brojnim prednostima koje kemijska ekologija nudi, jedan od glavnih izazova bio je njezin fragmentiran pristup. E-NICHE, što je kratica za "Europsku mrežu u kemijskoj ekologiji: pretvaranje jezika života u održivost", ima za cilj nadoknaditi ovaj nedostatak promicanjem interdisciplinarne suradnje. Projekt okuplja stručnjake iz različitih znanstvenih disciplina, od Afrike i Europe do Amerike, uključujući predvodnike u istraživanju morskih i kopnenih ekosustava, kemičare, biokemičare, ekologe, kao i širok raspon biologa i mikrobiologa.

Projekt E-NICHE teži iskoristiti postojeća znanstvena dostignuća kako bi razvio nove molekule i kemijske formule s potencijalom rješavanja nekih od najvećih izazova današnjice. To uključuje, među ostalim, inovacije u kontroli štetnika koje ne koriste pesticide, napretke u medicinskom liječenju i zaštiti prirodnog okoliša. Ovaj projekt dopunjuje rad Znanstvenog centra izvrsnosti za bioprospecting mora, BioProCro, kako navodi dr. Roje.

Dr. Roje i njegov Laboratorij za kiralne tehnologije posjeduju bogato znanje i iskustvo u polju organske kemije, s posebnim naglaskom na razvoju metoda za proizvodnju optičkih izomera kiralnih molekula. S obzirom na važnost molekularne kiralnosti u različitim industrijama - od farmaceutske do prehrambene i kozmetičke - istraživački tim je usmjeren na razvijanje efikasnih metoda za analizu, sintezu i separaciju kiralnih molekula. U kontekstu projekta E-NICHE, prirodni bioaktivni spojevi, koji su u većini slučajeva kiralne prirode, čine temelj istraživačkih napora.

Sudjelovanje u projektu E-NICHE omogućava ne samo razmjenu znanja i iskustava među znanstvenicima već i obogaćuje mogućnosti za inovacije i praktičnu primjenu u ovom ključnom području. Projekt ima posebnu važnost u kontekstu globalnih klimatskih promjena koje predstavljaju ozbiljan rizik za bioraznolikost, izvor kemijske i bioaktivne raznolikosti. Zbog toga je rad na projektu E-NICHE usmjeren na dubinsko istraživanje i očuvanje biološke i kemijske raznolikosti, što je ključno za zaštitu okoliša, kako ističe dr. Roje.

Kreirano: srijeda, 27. ožujka, 2024. sa irb.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.