Razotkrivanje vremenskog skaliranja u mozgu miša - novi uvidi | Karlobag.eu

Znanstvenici su otkrili kako mozak miša prilagođava vremensko percepciju. Ovo istraživanje daje nove uvide u vokalnu komunikaciju i kako mozak računa vrijeme, što može imati široke primjene.

Razotkrivanje vremenskog skaliranja u mozgu miša - novi uvidi | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Život teče u neuhvatljivim ritmovima. Ponekad brzo, ponekad sporo, ali uvijek nas izaziva da se prilagodimo. Od usklađivanja s brzinom razgovora do tempa hodanja gradskim pločnicima, prilagodba je ključna. Arkarup Banerjee, pomoćnik profesora na Laboratoriju Cold Spring Harbor, istražuje ovo složeno područje:

"U mnogim situacijama moramo izvesti istu radnju, ali u različitim tempima. Kako to mozak omogućava?"

Banerjee i njegov tim otkrili su novu zagonetku koja ukazuje na to da mozak prilagođava naše procesuiranje vremena našim potrebama. Dio odgovora leži u zanimljivom stvorenju iz Kostarike poznatom kao Alstonov pjevušavi miš.

Ova posebna vrsta poznata je po svojim vokalizacijama koje ljudi mogu čuti, a koje traju nekoliko sekundi. Jedan miš ispusti čeznutljiv zov, a drugi odgovori vlastitom melodijom. Zanimljivo je da se pjesma razlikuje po dužini i brzini. Banerjee i njegov tim istraživali su kako neuronske mreže u mozgovima miševa upravljaju tempom njihove pjesme.

Istraživači su simulirali duete s miševima dok su analizirali područje njihovih mozgova poznato kao orofacijalni motorni korteks (OMC). Tijekom mnogih tjedana zabilježili su aktivnost neurona. Zatim su tražili razlike među pjesmama s različitim trajanjima i tempima.

Otkrili su da neuroni OMC-a sudjeluju u procesu zvanom vremensko skaliranje. "Umjesto da kodiraju apsolutno vrijeme poput sata, neuroni prate nešto poput relativnog vremena", objašnjava Banerjee. "Oni zapravo usporavaju ili ubrzavaju interval. Dakle, nije riječ o jednoj ili dvije sekunde, već o 10%, 20%."

Ovo otkriće pruža novi uvid u to kako mozak generira vokalnu komunikaciju. No, Banerjee sumnja da njegove implikacije nadilaze jezik ili glazbu. To bi moglo pomoći objasniti kako se vrijeme računa u drugim dijelovima mozga, omogućujući nam da prilagodimo različita ponašanja u skladu s tim. I to bi nam moglo reći više o tome kako naši prekrasno složeni mozgovi rade. Banerjee kaže:

Drugim riječima, to nam pomaže biti ono što jesmo. Banerjeevo otkriće može dovesti znanost bliže razumijevanju kako naši mozgovi omogućavaju interakciju s okolinom. Moguće implikacije za tehnologiju, obrazovanje i terapiju su neograničene kao naša mašta.

Izvor: Cold Spring Harbor Laboratory

Kreirano: srijeda, 31. siječnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.