Znanstvenici IRB-a Sudjelovali u TREC Ekspediciji

Znanstvenici IRB-a, Centra za istraživanje mora, Laboratorija za evolucijsku ekologiju, pridružili su se međunarodnoj TREC ekspediciji, unapređujući razumijevanje morskih ekosustava kroz terenski rad i znanstvenu suradnju s europskim partnerima.

Znanstvenici IRB-a Sudjelovali u TREC Ekspediciji
Photo by: irb.hr/ Institut Ruđer Bošković

Znanstvenici IRB-a, Centra za istraživanje mora, Laboratorija za evolucijsku ekologiju, sudjelovali su od 12. – 16. lipnja 2024. s europskim znanstvenicima TREC ekspedicije u terenskom radu uzorkovanja i obrade uzoraka na dvije istraživačke postaje, Split i Podgora.

Ova ekspedicija pružila je priliku za razmjenu iskustava te stjecanje novih znanja iz područja istraživanja morskih ekosustava i primjene naprednih molekularnih i mikroskopskih metoda u analizi uzoraka. Znanstvenici CIM-a također su sudjelovali u znanstvenim događanjima koje je organizirao Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu kao dio TREC ekspedicije.

TREC ekspedicija (Traversing European Coastlines) predstavlja međunarodni projekt u kojem sudjeluju istraživači iz cijele Europe, s vodećim partnerom i koordinatorom European Molecular Biology Laboratory (EMBL). Partneri uključuju Tara Ocean Foundation, European Marine Biological Resource Centre (EMBRC-ERIC) te brojne znanstvene institute i postaje duž europske obale.

Jedan od glavnih ciljeva TREC ekspedicije je omogućiti novo i sveobuhvatno razumijevanje obalnih ekosustava na molekularnoj razini, kao i njihov odgovor na klimatske promjene i onečišćenje. Projekt također promiče razumijevanje obalne bioraznolikosti i njenog odgovora na različite prirodne i antropogene čimbenike okoliša.

TREC ekspedicija uključuje i niz odabranih, vrhunskih znanstvenih projekata istraživačkih grupa sa EMBL i suradničkih institucija koji će omogućiti daljnje umrežavanje i povezivanje podataka prikupljenih tijekom ekspedicije. Ova inicijativa doprinosi globalnom znanstvenom zajedništvu i razumijevanju oceana kao ključnog dijela Zemljinog ekosustava.

Znanstvenici IRB-a kontinuirano doprinose istraživanju i očuvanju morskih ekosustava kroz svoj angažman u međunarodnim projektima poput TREC ekspedicije, što ih čini ključnim sudionicima u razvoju znanstvenih spoznaja o morskim ekosustavima i njihovim reakcijama na globalne promjene.

Kreirano: ponedjeljak, 08. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.