Proslava 168. rođendana Nikole Tesle u Gospiću uz manifestaciju Tesla Power of Lights, koncert Giuliana i Diktatora te izložbu Rimčeve Nevere

Grad Gospić obilježit će 168. rođendan Nikole Tesle manifestacijom Tesla Power of Lights. Program uključuje okrugli stol, predstavu "Tesla - puni krug", koncert Giuliana i Diktatora te izložbu Rimčeve Nevere.

Proslava 168. rođendana Nikole Tesle u Gospiću uz manifestaciju Tesla Power of Lights, koncert Giuliana i Diktatora te izložbu Rimčeve Nevere
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Grad Gospić, Turistička zajednica grada Gospića i Muzej Like Gospić i ove godine će obilježiti 168. rođendan Nikole Tesle prigodnom manifestacijom Tesla Power of Lights.

Srijeda, 10. srpnja 2024.
Na Teslin rođendan, 10. srpnja 2024. godine, svi zainteresirani moći će uživati u raznolikom programu koji započinje u Teslinom rodnom Smiljanu (MC Nikola Tesla) u 12:00 sati okruglim stolom pod nazivom "Teslin toranj čovječanstvu". Ovaj okrugli stol okupit će stručnjake iz različitih područja koji će raspravljati o Teslinom doprinosu znanosti i tehnologiji, te o njegovim vizijama za budućnost. Također, u Smiljanu, od 21:30 sati, bit će izvedena predstava "Tesla - puni krug" u produkciji Tvornice lutaka Zagreb u suradnji s Udrugom Mreža Nikola Tesla – Nikola Tesla network. Ova predstava prikazat će ključne trenutke iz Teslina života, njegovu borbu s Edisonem te njegov doprinos modernom svijetu.

Koncert Giuliana i Diktatora
Od 20:30 sati na Trgu Stjepana Radića započinje Tesla Power of Lights show u sklopu kojeg će biti osvijetljene sve zgrade u Gospiću povezane s Nikolom Teslom. Posjetitelji će moći uživati u svjetlosnom laser showu, projekcijama na vodenom zidu, bogatoj ugostiteljskoj ponudi te koncertu Giuliana & Diktatora. Ovaj koncert bit će posebna prilika za sve ljubitelje glazbe da uživaju u izvedbama uživo u jedinstvenom ambijentu. Organizatori su posebno osigurali sadržaje za djecu, uključujući NEON playground – park za djecu i glow wall dječje igralište. Ova igrališta će biti opremljena posebnim svjetlosnim efektima koji će stvoriti čarobno okruženje za najmlađe posjetitelje.

U Gospić stiže Rimčeva Nevera
Najveća atrakcija ovogodišnje manifestacije "Tesla Power of Lights" bit će Rimac Nevera, prvi svjetski serijski električni hiperautomobil. Ovaj automobil, s 1914 konjskih snaga, najbržim ubrzanjem među danas proizvedenim automobilima – do 100 km/h za manje od dvije sekunde i do 300 km/h za samo 9,3 sekunde, bit će izložen na Trgu Nikole Tesle od 17:00 do 23:00 sata. Ova nevjerojatna jurilica, koja je plod hrvatske inovativnosti i inženjerskog znanja, bit će središnja atrakcija događanja. U večernjim satima, Rimčeva Nevera bit će prigodno osvijetljena, a svi zainteresirani moći će je vidjeti uživo i fotografirati se s ovim čudom hrvatske proizvodnje. Osim toga, stručnjaci iz Rimac Automobila održat će kratke prezentacije o tehnološkim inovacijama koje stoje iza ovog vozila, pružajući posjetiteljima dublji uvid u svijet električnih hiperautomobila.

Četvrtak, 11. srpnja 2024.
Ako propustite događanja na sam rođendan Nikole Tesle, u četvrtak, 11. srpnja 2024., imat ćete priliku prošetati s Nikolom Teslom po Gradu Gospiću i obići sve lokacije na kojima je radio ili gdje je živio te posjetiti mjesto na kojem je osmislio i u djelo proveo svoj prvi izum. Ova šetnja će biti vođena od strane lokalnih povjesničara koji će pružiti bogat kontekst o Teslinom životu i radu. Posjetitelji će moći saznati više o povijesti grada Gospića i o Teslinom djetinjstvu koje je provelo u ovom gradu. Također, bit će organizirane radionice za djecu i mlade na kojima će moći izrađivati jednostavne elektroničke uređaje inspirirane Teslinim izumima. Ove radionice imaju za cilj potaknuti interes za znanost i tehnologiju među mlađom populacijom, te inspirirati buduće generacije izumitelja i inovatora.

Photo by: objava za medije/ objava za medije

Kreirano: subota, 06. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.