Važnost osnivanja i djelovanja Stožera civilne zaštite u Općini Karlobag: ključne odluke i imenovanja za sigurnost zajednice | Karlobag.eu

Nakon temeljitog razmatranja zakonskih okvira i potreba zajednice, Općina Karlobag donijela je odluku o osnivanju Stožera civilne zaštite. Svrha je uspostaviti efikasan sustav za upravljanje izvanrednim situacijama i katastrofama, omogućujući brzu i koordiniranu reakciju. Odluka obuhvaća imenovanje ključnih članova, definiranje njihovih uloga i odgovornosti te načina rada stožera, sve s ciljem zaštite i sigurnosti građana Karlobaga.

Važnost osnivanja i djelovanja Stožera civilne zaštite u Općini Karlobag: ključne odluke i imenovanja za sigurnost zajednice | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar - ilustracija/ arhiva (vlastita)

Prema zakonima i propisima koji uređuju sustav civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, a u skladu s odredbama Zakona o sustavu civilne zaštite, Pravilnika o sastavu, načinu rada i uvjetima za imenovanje funkcija unutar stožera civilne zaštite, kao i Statuta Općine Karlobag, načelnik ove općine donio je važnu odluku. Ova odluka temelji se na potrebi za efikasnim odgovorom na izvanredne situacije i potencijalne katastrofe koje mogu pogoditi područje općine i šire regije.

Naredba koja je izdana od strane općinskog načelnika 5. travnja 2024. godine utvrđuje osnivanje Stožera civilne zaštite za Općinu Karlobag. Ovaj stožer zadužen je za stručno, operativno i koordinacijsko djelovanje s ciljem usklađivanja aktivnosti operativnih snaga prije i tijekom velikih nesreća ili katastrofa. Cilj je pripremiti i provediti mjere civilne zaštite koje će ublažiti posljedice i upravljati situacijama izvanrednih događaja.

Postavljanje članova Stožera civilne zaštite
Za načelnika stožera civilne zaštite imenovana je Tomislava Jurković, a Josipa Milinković preuzima funkciju zamjenika načelnika. Osim njih, u sastav stožera uključeni su i Đurđica Mataija iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Karlobag Željko Jazić, Dario Cindrić iz Hrvatske gorske službe spašavanja, te ostali važni članovi iz različitih sektora koji će svojim znanjem i iskustvom doprinijeti efikasnom djelovanju stožera.

Odgovornosti i rad Stožera
Stožer ima zadaću obrade informacija o mogućim nesrećama, pripremanje operativnih postupaka za koordinaciju djelovanja te upravljanje reagiranjem u kriznim situacijama. Posebna pažnja posvećena je prikupljanju i analizi informacija koje su ključne za rano upozoravanje i pripremu za potencijalne nesreće.

U slučaju ozbiljne prijetnje ili nastanka velike nesreće, stožer preuzima koordinaciju svih aktivnosti na ublažavanju i otklanjanju posljedica. Rad stožera može biti organiziran na različite načine, ovisno o situaciji, uključujući stalno dežurstvo i rad u terenskim uvjetima.

Suradnja i podrška
Za uspješno djelovanje stožera, ključna je suradnja s tijelima javne vlasti, znanstvenim institucijama, pravnim osobama i drugim relevantnim akterima. Administrativno-tehničku podršku stožeru osigurava Jedinstveni upravni odjel, a važan aspekt je i planiranje te provođenje zadaća u skladu s planovima djelovanja civilne zaštite.

Zaključne odredbe
Odlukom koja je stupila na snagu dan nakon donošenja, a objavljena je i na službenim stranicama Općine Karlobag, prestaje važiti prethodna odluka o osnivanju stožera. Ovo predstavlja važan korak u osiguranju spremnosti i efikasnosti sustava civilne zaštite na području Općine Karlobag, čime se jača sigurnost stanovnika i imovine u slučaju izvanrednih događaja.

Kompletnu odliku možete pronaći na ovom linku

Kreirano: subota, 06. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.