Broj obrtnika u Hrvatskoj porastao za 43 tisuće, Plenković najavio novi Zakon o obrtu

Premijer Plenković istaknuo je značajan porast broja obrtnika u Hrvatskoj, naglašavajući kako je trenutno više od 230 tisuća ljudi zaposleno u obrtima. Također, najavio je donošenje novog Zakona o obrtu.

Broj obrtnika u Hrvatskoj porastao za 43 tisuće, Plenković najavio novi Zakon o obrtu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Naglašavajući važnost obrtništva za hrvatsko gospodarstvo na obilježavanju Dana Hrvatske obrtničke komore, premijer Plenković istaknuo je da je broj obrtnika u Hrvatskoj u proteklih osam godina povećan za čak 43 tisuće. Trenutno je u obrtima zaposleno više od 230 tisuća ljudi. Premijer je također najavio novi Zakon o obrtu.

Premijer Plenković osvrnuo se i na podatke Državnog zavoda za statistiku o inflaciji, koja je u lipnju iznosila 2,4 posto, te je naglasio da je inflacija padala 19 mjeseci zaredom, uz jednu iznimku. "Sada je najniža od lipnja 2021., što je pozitivno," rekao je Plenković. Premijer je također izvijestio o dogovoru s Uredom predsjednika vezano uz ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Predsjednik Vlade sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Hrvatske obrtničke komore. U toj prilici, Plenković je naglasio povećanje broja obrtnika u Hrvatskoj za 43 tisuće od početka mandata Vlade. Samo u prvih šest mjeseci ove godine otvoreno je novih 7 tisuća obrta.

U obrtima je zaposleno više od 230 tisuća ljudi, dodao je premijer.

Premijer je podsjetio na brojne mjere koje je Vlada poduzela tijekom pandemije Covida-19 i energetske krize kako bi pomogla obrtnicima da prebrode teške trenutke. "Drago mi je vidjeti da obrtništvo napreduje i da se ulaže u centre kompetencije i strukovno obrazovanje. Puno mladih danas vidi svoju budućnost upravo u obrtništvu," rekao je Plenković.

Najavljeno je donošenje novog Zakona o obrtu tijekom ovog mandata, koji će pripremiti Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom. Cilj je modernizirati zakonski okvir i osigurati najbolje moguće rješenja za obrtništvo.

Kreirano: srijeda, 03. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.