Kako Hrvati biraju iskustva nad materijalnim dobrima: putovanja, festivali i gastronomija kao prioriteti u 2024. | Karlobag.eu

Novo istraživanje Mastercarda otkriva trend ulaganja u iskustva među potrošačima u Hrvatskoj i Europi, ističući putovanja, glazbene događaje i gastronomiju kao ključne prioritete. Analiza pokazuje rastući interes za stvaranje trajnih uspomena i istraživanje novih kultura kroz jedinstvene doživljaje.

Kako Hrvati biraju iskustva nad materijalnim dobrima: putovanja, festivali i gastronomija kao prioriteti u 2024. | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Mastercardovo nedavno provedeno istraživanje otkriva porast interesa među stanovnicima Hrvatske, kao i ostalim građanima Europe, za ulaganjem u životna iskustva koja ostavljaju duboki trag. Iz Zagreba je 26. ožujka 2024. godine stigla vijest o očekivanom porastu potrošnje na aktivnosti koje obogaćuju život nezaboravnim trenucima. U godini koja je ispunjena važnim sportskim natjecanjima, glazbenim događajima i festivalima filmske umjetnosti, rezultati istraživanja pokazuju kako većina ispitanika iz Hrvatske (57%) namjerava povećati svoje izdatke za takve doživljaje u odnosu na prethodnu godinu. Konkretno, 61% ispitanika izražava želju za većim brojem putovanja, dok se 42% njih planira više okrenuti glazbenim festivalima i koncertima, a 39% želi izdvojiti više sredstava za istraživanje novih gastronomskih užitaka.

Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 16.000 ljudi, pokazuje kako velika većina, 73% sudionika iz Hrvatske, smatra da je novac uložen u stvaranje iskustva uvijek opravdan izdatak. Potrošači se čine snažno povezanima s doživljajima koji im pružaju nezaboravne uspomene (40%), nude nove perspektive na svijet (44%), te im omogućavaju obogaćujuće trenutke dijeljenja s obitelji i prijateljima (41%).

Zanimljivo je da se 36% anketiranih opredjeljuje za balansiran pristup, jednako ulažući u materijalna dobra i doživljaje, dok 32% njih daje prednost upravo iskustvima. Kada se radi o čimbenicima koji motiviraju potrošače na investiranje u iskustva, u prvi plan se ističu zdravlje i dobrobit, originalnost i jedinstvenost doživljaja, kao i mogućnost dijeljenja dragocjenih trenutaka s bližnjima.

Dalje, ovo istraživanje pokazuje da i na razini Europe postoji snažan trend povećanja izdataka za iskustva, s čak devet od deset ispitanika koji izjavljuju kako planiraju uložiti više sredstava u takve aktivnosti tijekom 2024. godine u usporedbi s godinom prije.

Europa, kontinent bogat kulturnim nasljeđem i širokim spektrom događanja, idealno je mjesto za kreiranje neprocjenjivih uspomena. Raja Rajamannar, u svojoj ulozi glavnog direktora marketinga i komunikacija u Mastercardu, naglašava kako je misija platforme priceless.com povezati ljude s aktivnostima koje najviše cijene, omogućujući im da svakodnevno i svuda iskuse nešto novo i uzbudljivo. Prema Rajamannaru, ovo istraživanje pruža uvid u prioritete potrošača za nadolazeću godinu te kako im Mastercard može pomoći obogatiti život. Sa širokim nizom ponuđenih iskustava u više od trideset svjetskih destinacija, uključujući, ali ne ograničavajući se na, finale UEFA Lige prvaka, Canneski filmski festival, The Open i brojne koncerte pod okriljem tvrtke Live Nation, Mastercard nastoji odgovoriti na široki spektar interesa svojih korisnika.

Na razini cijele Europe, potrošači izražavaju snažnu želju za putovanjima, sudjelovanjem na glazbenim događajima uživo, istraživanjem kulinarstva te wellness odmorima. Gotovo četiri petine ispitanika (78%) smatra kako je ulaganje u takve vrste aktivnosti izuzetno vrijedno, a 29% ih namjenski izdvaja sredstva za iskustvene aktivnosti unutar svojih budžeta.

Natalia Lechmanova, koja obnaša funkciju glavne ekonomistice za Europu u ekonomskom institutu Mastercarda, napominje da iako su potrošači u prethodnim godinama bili suočeni s izazovnim financijskim odlukama, njihova težnja za stvaranjem smislenih iskustava ostaje nepromijenjena. S ublažavanjem ekonomskih pritisaka poput visoke inflacije i povećanih kamatnih stopa, očekuje se da će potrošači usmjeriti svoje povećane financijske mogućnosti prema diskrecijskoj potrošnji. Bogat kalendar događanja u Europi za tekuću godinu, koji uključuje raznovrsna sportska natjecanja i glazbene festivale, vjerojatno će dodatno poduprijeti ovu tendenciju.

Gea Kariž, koja je na poziciji direktorice za Hrvatsku u Mastercardu, izražava zadovoljstvo zbog rastućeg interesa Hrvata za iskustvena putovanja i kulturna događanja. Platforma priceless.com, kako Kariž ističe, odgovara na ove trendove pružanjem bogatog izbora iskustava, od gastronomskih doživljaja do wellnessa. Cilj je obogatiti živote potrošača promicanjem najboljih segmenata hrvatske kulture, čime se istovremeno pridonosi razvoju i unaprjeđenju turističke ponude Hrvatske, usklađujući je s očekivanjima suvremenih posjetitelja.

Kreirano: srijeda, 27. ožujka, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.