Modernizacija energetskog sustava i LNG terminal Krk | Karlobag.eu

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan posjetio je Krk radi pregleda LNG terminala i projekta zamjene podmorskih kabela 110 kV. Projektima se cilja na jačanje energetske infrastrukture i podršku zelenoj tranziciji Hrvatske.

Modernizacija energetskog sustava i LNG terminal Krk | Karlobag.eu
Photo by: mingor.gov.hr/ mingor.gov.hr

Dvadeset prvi veljače 2024. godine, Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja, posjetio je otok Krk kako bi se upoznao s napretkom na projektima LNG terminala i zamjene podvodnih kabela visokog napona 110 kV između Krka, Cresa i Lošinja.

Tijekom posjeta LNG terminalu, ministar Habijan održao je sastanak s Ivanom Fugašom, generalnim direktorom društva LNG Hrvatska, i njegovim timom. Tijekom sastanka, predstavljene su mu detaljne informacije o funkcioniranju Terminala, tekućim komercijalnim aktivnostima te budućim projektima razvoja. Posebna pažnja bila je usmjerena na planove za proširenje kapaciteta Terminala kroz projekt koji uključuje instalaciju dodatnog modula za uplinjavanje s kapacitetom do 250.000 kubnih metara po satu, što bi godišnje trebalo omogućiti isporuku između 6,0 i 6,1 milijuna kubnih metara plina. Očekuje se da će ovaj projekt biti u punoj funkciji tijekom plinske godine 2025./2026. Napomenuto je kako je projektiranje modula za uplinjavanje završeno, te da je u tijeku proizvodnja čelika potrebnog za izradu konstrukcije. Također, naručena je i potrebna oprema za proizvodnju modula, a trenutačno se radi na pripremi dokumentacije za natječaj koji će omogućiti njegovu instalaciju i puštanje u rad. Diskutirano je i o drugim razvojnim projektima, uključujući izgradnju distribucijskih i bunkerskih stanica za ukapljeni prirodni plin, solarnu elektranu na lokaciji Terminala, poboljšanje energetske učinkovitosti korištenjem hladne energije Terminala i projektima vezanim uz hvatanje i skladištenje CO2.

Ministar Habijan istaknuo je značaj izgradnje LNG Terminala i njegovo proširenje kao ključne korake koji su Republiku Hrvatsku postavili u središte europske energetske mreže. Naglasio je kako je ovo bio odvažan i vizionarski potez Vlade, realiziran uz financijsku podršku Europske komisije. Zahvaljujući mjerama koje je Vlada implementirala u smislu ograničavanja cijena energenata, osigurana je stabilna opskrba energentima za građane i gospodarstvo po cijenama koje su dostupne većini, što dodatno potvrđuje stratešku važnost ovog projekta za Hrvatsku.

U sklopu svojeg radnog posjeta, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan posjetio je Marinu Punat gdje su Igor Ivanković, predsjednik Uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), i Ljupko Teklić, voditelj projekta NPOO pri HOPS-u, predstavili projekt zamjene podmorskih kabela visoke napetosti 110 kV. Osim ministra Habijana, na prezentaciji su sudjelovali i predstavnici ključnih institucija u energetskom sektoru, uključujući Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatsku elektroprivredu (HEP), Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) te predstavnike Končara.

HOPS je već 2020. godine započeo s pripremnim radnjama na projektima koji su usmjereni na ubrzanje prelaska na zeleniju energetsku budućnost Hrvatske, objedinjene pod projektom "Revitalizacija, izgradnja, digitalizacija i modernizacija hrvatske prijenosne elektroenergetske mreže". Ugovor o financiranju projekta, koji je osiguran iz fondova Europske unije kroz program "EU sljedeće generacije" u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, potpisan je u rujnu 2022. godine. S ukupnim budžetom od 218,1 milijuna eura nepovratnih sredstava, projekt obuhvaća razdoblje od 1. veljače 2020. do 30. lipnja 2026. godine.

U okviru ovog opsežnog projekta predviđeno je jedanaest aktivnosti diljem zemlje, s naglaskom na zamjenu starih podmorskih kabela koji povezuju otoke Krk, Cres, Lošinj, Brač, Hvar i Korčulu. Projekt ima iznimnu važnost ne samo za osiguravanje stabilne opskrbe električnom energijom na navedenim otocima, već je prepoznat i kao strateški projekt za državu. Potreba za zamjenom kabela, položenih 1973. i 1986. godine, između otoka Krka i Cresa, odnosno Cresa i Lošinja, ključna je za pouzdanost i sigurnost elektroenergetskog sustava na tim otocima.

Nakon prezentacije, ministar Habijan zajedno s ostalim prisutnima posjetio je grčki brod za polaganje kabela "Atalanti", koji igra centralnu ulogu u realizaciji ovog ambicioznog projekta. Ministar je ovom prilikom istaknuo kako Vlada RH pokazuje izuzetnu brigu za sve naseljene otoke, naglašavajući kako su današnji napori usmjereni na poboljšanje opskrbe električnom energijom te promicanje korištenja obnovljivih izvora energije. Ovakve inicijative imaju širi značaj u kontekstu zelene tranzicije, koja je ključni strateški cilj ne samo za Hrvatsku nego i za ostvarenje vizije Europe kao prvog klimatski neutralnog kontinenta. Pohvalivši vodstvo HOPS-a i sve sudionike projekta za dosadašnji rad, ministar Habijan posebno je naglasio kako je ovaj projekt, vrijedan 59,5 milijuna eura i koji obuhvaća šest otoka, od iznimne važnosti za hrvatske otoke i ukupni energetski sustav zemlje.

Kreirano: četvrtak, 22. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.