Nabava novih vatrogasnih zrakoplova i helikoptera jača sposobnost Hrvatske za borbu protiv požara i elementarnih nepogoda | Karlobag.eu

Hrvatska ulazi u novu fazu jačanja svojih protupožarnih i spasilačkih kapaciteta kroz nabavu novih vatrogasnih zrakoplova i višenamjenskih helikoptera, financiranih sredstvima Europske unije. Ova značajna ulaganja, potpisana u suradnji s Canadian Commercial Corporation i podržana od strane Europske komisije, ne samo da će poboljšati efikasnost i brzinu odgovora na požare i druge krizne situacije, već će i ojačati regionalnu i europsku suradnju u borbi protiv klimatskih promjena.

Nabava novih vatrogasnih zrakoplova i helikoptera jača sposobnost Hrvatske za borbu protiv požara i elementarnih nepogoda | Karlobag.eu
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Potpisivanje ugovora o kupnji vatrogasnih zrakoplova između Hrvatske i Canadian Commercial Corporation, vrijednog 105 milijuna eura, predstavlja ključan korak prema unapređenju kapaciteta zemlje za borbu protiv požara. Premijer Andrej Plenković, ističući važnost ovog poteza, naglasio je kako Hrvatska postaje dio elitne skupine od desetak zemalja svijeta koje posjeduju Canadair zrakoplove unutar svoje flote. Ova nabava nije samo značajna za Hrvatsku, već i za jačanje protupožarnih kapaciteta cijelog mediteranskog područja, čime Europska unija, zajedno s Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama, postaje jedna od vodećih snaga u suzbijanju požara na globalnoj razini.

Ugovor je službeno potpisan u Banskim dvorima, uz prisustvo premijera Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, te Diane Montambault, potpredsjednice Canadian Commercial Corporation. Osim njih, događaju su prisustvovali i povjerenik Europske komisije za krizno upravljanje i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, te veleposlanica Kanade u Hrvatskoj, Jesica Blitt.

U svojem obraćanju, premijer Plenković je posebno istaknuo ulaganja vlade u vatrogasnu zajednicu tijekom njezinog mandata, promovirajući je u status središnjeg državnog ureda, te je spomenuo i donošenje novog Zakona o vatrogastvu. Također, govorio je o značajnim financijskim ulaganjima u opremu i vozila za vatrogasce, kao i o izgradnji centra za trening i edukaciju vatrogasaca u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ovaj centar, koji je dio projekta prekogranične suradnje s Italijom, posjetila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prošle godine u rujnu.

Premijer je naglasio važnost ovog događaja za jačanje kapaciteta Hrvatske u borbi protiv požara, ponosno ističući da svaki od novonabavljenih zrakoplova vrijedi više od 50 milijuna eura, čime se dodatno potvrđuje njihova vrijednost i značaj za protupožarnu zaštitu na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je suradnju Hrvatske s ključnim članicama Europske unije, uključujući Grčku, Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku, u nastojanjima da se osigura nabava novih vatrogasnih zrakoplova. Zahvalnost je posebno izrazio Janezu Lenarčiču, povjereniku Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć, za njegov izniman doprinos u ovom projektu unutar Europske komisije, čime je znatno pridonijeo uspjehu inicijative.

Premijer je dodao kako je obim narudžbi iz europskih zemalja bio toliko velik da je za kompaniju De Havilland postalo komercijalno opravdano ponovno pokretanje proizvodnje. Ovo ne samo da svjedoči o snažnoj potrebi za modernizacijom flote vatrogasnih zrakoplova unutar EU, već i o sposobnosti Unije da potakne pozitivne promjene u industrijskom sektoru.

Novi zrakoplovi, s povećanim kapacitetima od šest tona vode, omogućit će efikasnije i brže odgovore na požare, čime se znatno poboljšava protupožarna zaštita. Ova modernizacija flote neće samo doprinijeti snažnijem odgovoru Hrvatske na požare, već će i potvrditi njezinu ulogu kao ključnog regionalnog igrača u ovom području.

S obzirom na to da je svaki od novih zrakoplova procijenjen na više od 50 milijuna eura, posebno je važno istaknuti da su financirani isključivo sredstvima Europske unije. To znači da će flota Hrvatske biti povećana sa šest na osam zrakoplova, čime se dodatno jača kapacitet zemlje za suzbijanje požara.

Hrvatska trenutno raspolaže s pet aktivnih Canadair zrakoplova, dok se šesti koristi za rezervne dijelove. Nabavkom novih zrakoplova broj operativnih jedinica porast će na sedam, što će značajno doprinijeti operativnoj spremnosti i efikasnosti. Osim toga, s obzirom na relativno mladu starost hrvatske flote u usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska se dodatno pozicionira kao pouzdan i sposoban partner u regionalnoj borbi protiv požara.

Premijer je naglasio kako je Hrvatska već dokazala svoju predanost i sposobnost pružanja pomoći u gašenju požara ne samo unutar granica Europske unije, već i izvan nje, pomažući zemljama kao što su Bosna i Hercegovina, Turska i Izrael. Posebno je pohvalio hrabrost i požrtvovnost hrvatskih pilota, tehničara i vojnika u ovim misijama, ističući kako nova nabava dodatno osnažuje sposobnost Mediterana i šire europske zajednice u borbi protiv požara, čime Europska unija, zajedno s Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama, postaje jedna od najmoćnijih sila u globalnom odgovoru na ovaj izazov.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako uspješna borba protiv požara i drugih elementarnih nepogoda zahtijeva usko suradništvo između različitih sektora sigurnosti unutar države. Naglasio je ključnu ulogu sinergije između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatske vojske, vatrogasnih postrojbi, Hrvatske gorske službe spašavanja i drugih relevantnih organizacija u brzom i efikasnom odgovoru na prirodne i druge katastrofe. Također, napomenuo je kako su se rezultati Hrvatske u borbi protiv elementarnih nepogoda značajno poboljšali od kada su sve komponente domovinske sigurnosti mobilizirane u tu svrhu.

Premijer je također upozorio na ubrzane klimatske promjene kao jednu od ključnih tema koja će kontinuirano zaokupljati pažnju kriznog upravljanja na svim razinama vlasti, ne samo unutar Europske unije već i globalno. Ovo ističe važnost proaktivnog pristupa i stalne pripravnosti u suočavanju s ovim izazovom.

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, govorio je o višegodišnjem procesu pregovora koji je prethodio ovom uspješnom ishodu, naglašavajući očekivanja o početku proizvodnje i isporuke novih zrakoplova koji će znatno ojačati kapacitete Hrvatske u borbi protiv požara. Također je objavljeno da se u svibnju očekuje isporuka dva višenamjenska helikoptera Subaru Bell 412EPX, opremljenih za medicinsku evakuaciju, traganje i spašavanje, koji će biti ključni u akcijama civilne zaštite i HGSS-a te za potrebe hitnih medicinskih letova. Ovi helikopteri, financirani sredstvima Europske unije, dodatno će pojačati sposobnost brzog odgovora na krizne situacije.

Potpredsjednica Canadian Commercial Corporation Diane Montambault nazvala je potpisivanje ugovora važnim korakom u jačanju veza između Hrvatske i Kanade, dok je veleposlanica Kanade u Hrvatskoj, Jesica Blitt, istaknula kako ova nabava predstavlja značajan doprinos jačanju kapaciteta Europske unije u borbi protiv požara, zaštiti ljudi i imovine te očuvanju okoliša.

Janez Lenarčič, povjerenik Europske komisije za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć, naglasio je kako će, zahvaljujući ovim naporima, građani Europe biti sigurniji u svijetu koji se mijenja pod utjecajem klimatskih promjena, potvrđujući opredijeljenost Europske unije za zaštitu svojih građana i okoliša u okolnostima koje postaju sve zahtjevnije.

Kreirano: srijeda, 27. ožujka, 2024. sa vlada.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.