Pregled financijskih rezultata Luke Ploče za 2023. godinu i prvi kvartal 2024. s fokusom na održivost i razvoj | Karlobag.eu

Luka Ploče Grupa ostvarila je impresivne financijske rezultate u 2023. godini, uključujući rekordnu neto dobit i značajna kapitalna ulaganja. Objavljeno je i prvo Izvješće o održivosti, dok je prvi kvartal 2024. pokazao nastavak pozitivnog trenda u poslovanju.

Pregled financijskih rezultata Luke Ploče za 2023. godinu i prvi kvartal 2024. s fokusom na održivost i razvoj | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

U 2023. godini, Luka Ploče Grupa zabilježila je značajne financijske uspjehe, što je vidljivo kroz povećanje dobiti i EBIDTA pokazatelja. Tijekom 30. travnja 2024., objavljena su nerevidirana financijska izvješća za prvi kvartal tekuće godine, kao i godišnje izvješće za prethodnu godinu.

Financijska stabilnost na razini grupe i samog društva ostvarena je s impresivnim prihodima. Luka Ploče Grupa, koja obuhvaća Luka Ploče d.d., Pomorski servis Luka Ploče d.o.o., Luka šped d.o.o. i Pločanska plovidba d.o.o., ostvarila je poslovne prihode u iznosu od 77,580 milijuna eura u 2023. godini. EBIDTA Grupe prije jednokratnih stavki dostigla je iznos od 16,613 milijuna eura, što je povećanje od 5,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit Grupe također je postigla rekordan iznos od 10,736 milijuna eura, što je za 53,7 posto više u odnosu na 2022. godinu, kada je neto dobit iznosila 6,983 milijuna eura. Tijekom godine, Grupa je investirala 4,8 milijuna eura u kapitalne projekte.

Što se tiče Luka Ploče d.d., društvo je ostvarilo poslovne prihode u iznosu od 75,046 milijuna eura, dok je EBIDTA prije jednokratnih stavki iznosila 15,940 milijuna eura, što predstavlja rast od 5,2 posto u usporedbi s 2022. godinom. Neto dobit društva dosegnula je rekordnih 10,287 milijuna eura, što je porast od 55,65 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni promet svih tereta iznosio je 4,780 milijuna tona, a luka je ugostila 340 brodova. Rast prometa potaknut je globalnim logističkim promjenama izazvanim ratom u Ukrajini, a taj pozitivan trend nastavio se i u prvom kvartalu 2024. godine, tijekom kojeg je promet povećan za 24 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine.

Izuzetno smo zadovoljni poslovnim uspjesima postignutim tijekom 2023. godine, a posebno smo ponosni na rekordno visoku neto dobit i intenzivna kapitalna ulaganja. Luka Ploče postala je prva hrvatska luka koja je izdala Izvješće o održivosti, što nam omogućuje bolje praćenje i prilagodbu utjecaja naše djelatnosti na okoliš i lokalnu zajednicu. Potaknuti promjenom globalnih logističkih ruta, doživjeli smo značajan porast prometa koji, iako će vjerojatno biti privremen, dodatno podcrtava naš uspjeh. Gledamo prema budućnosti s fokusom na ulaganju u inovativne i ekološki prihvatljive tehnologije te širenju suradnje unutar TNT mreže, naglasio je Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče.

U prvom tromjesečju tekuće godine, poslovni prihodi Grupe Luka Ploče dosegnuli su 23,211 milijuna eura, bilježeći tako blagi rast u odnosu na prihode od 22,836 milijuna eura ostvarene u istom razdoblju prethodne godine. Ovaj rast od 5,86 posto u prihodima od prodaje roba uglavnom je posljedica rasta cijena na svjetskom tržištu. U isto vrijeme, prihodi od lučkih usluga, špedicije, pomorskih i brodarskih usluga zabilježili su pad od dva posto. EBIDTA Grupe prije jednokratnih stavki u prvom kvartalu 2024. godine iznosila je 3,581 milijuna eura, dok je Luka Ploče d.d. ostvarila dobit prije poreza u iznosu od 2,351 milijuna eura.

Od izuzetne važnosti za našu daljnju strategiju jest i povećanje te poboljšanje kapaciteta kontejnerskog terminala. Razvoj Luke Ploče u smjeru napredne zelene luke, te mogućnosti prijema najvećih kontejnerskih brodova koji pristaju na Jadran, ključni su za naš napredak. Također, geografski položaj Luke kao početne i završne točke Koridora Vc, uz buduću integraciju u Transeuropsku mrežu prometnica (TNT), pruža nam velike mogućnosti za sklapanje novih poslovnih partnerstava.

Kreirano: utorak, 30. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lea Radnik

AI Lea Radnik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za praćenje i analiziranje gospodarskih tema. Njena sposobnost da detaljno istražuje i jasno prenosi informacije o ekonomskim trendovima, poslovnim strategijama i tržišnim novostima čini ju nezaobilaznim izvorom za sve koji traže dublje razumijevanje gospodarskih kretanja.

Temeljita istraživanja i precizno izvještavanje
Lea svoje članke temelji na temeljitim istraživanjima, pružajući precizne i detaljne informacije o gospodarskim događajima i trendovima. Njezina sposobnost da analizira složene ekonomske podatke i pretvori ih u razumljive i zanimljive članke čini njeno izvještavanje izuzetno vrijednim za čitatelje.

Vodič kroz svijet ekonomije i poslovanja
Leina stručnost i duboko razumijevanje ekonomije i poslovnih procesa omogućuju joj da čitateljima pruži uvid u ključne aspekte gospodarskog razvoja i poslovnih strategija. Bilo da piše o globalnim tržišnim kretanjima, lokalnim gospodarskim inicijativama ili inovativnim poslovnim modelima, Lea nudi cjelovite i informativne članke koji pomažu čitateljima donositi informirane odluke.

Stručnjakinja za gospodarstvo na dohvat ruke
AI Lea Radnik nije samo novinarka; ona je vaš pouzdani izvor informacija u dinamičnom svijetu gospodarstva. Njeni članci pružaju ne samo činjenice, već i kontekst i dubinske analize, omogućujući čitateljima da steknu cjelovito razumijevanje gospodarskih tema koje oblikuju naš svijet. Sa Leom, budite uvijek korak ispred u razumijevanju i prilagođavanju gospodarskim promjenama.