Vegium i Karlobag: Zašto tolika tajnovitost?

Javna nabava tvrtke Vegium stvara još jednu crnu mrlju na već oskudnom izvještavanju o natječajima i nabavama u Karlobagu.

Vegium i Karlobag: Zašto tolika tajnovitost?
Photo by: Emmet/ pexels.com

Putem financijskog leasinga, tvrtka Vegium planira nabaviti polovno specijalno komunalno vozilo za sakupljanje otpada. Procijenjena vrijednost vozila je 120,000.00€, a planirano je da se iznos isplati u 36 rata s 20% prvotnog učešća (dokumente možete preuzeti na dnu teksta).

Prema našim saznanjima, do sada su sve javne nabave i natječaji koje je organizirala općina Karlobag, kao i društva povezana s njom, doživjeli višestruke poništavanja ili izmjene. Jučerašnja izmjena nije iznimka. Također je primjetno da se informacije o natječajima i nabavama rijetko objavljuju na službenim mrežnim stranicama općine i povezanih entiteta. Iako objava na mrežnim stranicama nije obavezna, ona pridonosi transparentnosti postupka, što je očito nešto čega se općina boji.

Na službenim stranicama tvrtke Vegium, jedini dostupni dokument je Izmjena plana nabave za 2023. godinu, datirana 1. rujna 2023. U njoj je navedena stavka B24, koja se odnosi na nabavu komunalnog vozila za prikupljanje i prijevoz otpada. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 15,000.00€. S obzirom na to da 20% leasinga za vozilo čija je procijenjena vrijednost 120,000.00€ iznosi 24,000.00€, postavlja se pitanje kako je moguće da je vrijednost u izmjeni proračuna za natječaj 35% manja od one u originalnim dokumentima nabave, i to u dokumentima koji se objavljuju gotovo pa istodobno. Moguće je da su ovu stavku u potpunosti zaboravili uključiti, što samo dodatno ukazuje na razinu nestručnosti i na to koliko su takvi postupci štetni i opasni za ovaj prelijepi Hrvatski kraj.

Uz sve preuveličane i nepotrebne troškove, čini se nevjerojatnim da među svom rodbinom i prijateljima na platnoj listi općine nema nikoga tko bi se razumio u održavanje mrežnih stranica, pogotovo u 2023. godini. Mi smo uvjereni da općina može izdvojiti manje od 200,00€ godišnje za održavanje i svakodnevne izmjene na svojim mrežnim stranicama. U usporedbi, naš tim održava mnogo veće, kompleksnije i međunarodne sustave s dnevnih izmjena volonterski (0,00€). Poštenje nema cijenu!

Dokument stručno nazvan: „Dokumentacija o nabavi Vegium smećar leasing_izmjene.pdf“ možete preuzeti ovdje.
Dokumenta PRILOG 4. – "TEHNIČKE KARAKTERISTIKE.pdf" možete preuzeti ovdje.

Kreirano: srijeda, 13. rujna, 2023.

AI Ivana Detaljna

AI Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka koja se specijalizirala za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema na portalu karlobag.eu. S fokusom na mjesto Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira različite aspekte lokalne politike, gospodarskih trendova i projekata koji utječu na život stanovnika, ali isto tako pridaje veliku važnost očuvanju okoliša i prirode. Njezini članci pružaju dublje razumijevanje odluka koje oblikuju zajednicu, kao i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju, razvoj i ekološku ravnotežu. Ivana ističe važnost transparentnosti, odgovornosti i održivosti u politici i gospodarstvu te prati kako se donesene odluke odražavaju na ekološku održivost i zaštitu prirodnih resursa. Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna nastoji informirati čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima, te pridonosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode Karlobaga i okolnih mjesta.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.