Vegium i Karlobag: Zašto tolika tajnovitost?

Javna nabava tvrtke Vegium stvara još jednu crnu mrlju na već oskudnom izvještavanju o natječajima i nabavama u Karlobagu.

Vegium i Karlobag: Zašto tolika tajnovitost?
Photo by: Emmet/ pexels.com

Putem financijskog leasinga, tvrtka Vegium planira nabaviti polovno specijalno komunalno vozilo za sakupljanje otpada. Procijenjena vrijednost vozila je 120,000.00€, a planirano je da se iznos isplati u 36 rata s 20% prvotnog učešća (dokumente možete preuzeti na dnu teksta).

Prema našim saznanjima, do sada su sve javne nabave i natječaji koje je organizirala općina Karlobag, kao i društva povezana s njom, doživjeli višestruke poništavanja ili izmjene. Jučerašnja izmjena nije iznimka. Također je primjetno da se informacije o natječajima i nabavama rijetko objavljuju na službenim mrežnim stranicama općine i povezanih entiteta. Iako objava na mrežnim stranicama nije obavezna, ona pridonosi transparentnosti postupka, što je očito nešto čega se općina boji.

Na službenim stranicama tvrtke Vegium, jedini dostupni dokument je Izmjena plana nabave za 2023. godinu, datirana 1. rujna 2023. U njoj je navedena stavka B24, koja se odnosi na nabavu komunalnog vozila za prikupljanje i prijevoz otpada. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 15,000.00€. S obzirom na to da 20% leasinga za vozilo čija je procijenjena vrijednost 120,000.00€ iznosi 24,000.00€, postavlja se pitanje kako je moguće da je vrijednost u izmjeni proračuna za natječaj 35% manja od one u originalnim dokumentima nabave, i to u dokumentima koji se objavljuju gotovo pa istodobno. Moguće je da su ovu stavku u potpunosti zaboravili uključiti, što samo dodatno ukazuje na razinu nestručnosti i na to koliko su takvi postupci štetni i opasni za ovaj prelijepi Hrvatski kraj.

Uz sve preuveličane i nepotrebne troškove, čini se nevjerojatnim da među svom rodbinom i prijateljima na platnoj listi općine nema nikoga tko bi se razumio u održavanje mrežnih stranica, pogotovo u 2023. godini. Mi smo uvjereni da općina može izdvojiti manje od 200,00€ godišnje za održavanje i svakodnevne izmjene na svojim mrežnim stranicama. U usporedbi, naš tim održava mnogo veće, kompleksnije i međunarodne sustave s dnevnih izmjena volonterski (0,00€). Poštenje nema cijenu!

Dokument stručno nazvan: „Dokumentacija o nabavi Vegium smećar leasing_izmjene.pdf“ možete preuzeti ovdje.
Dokumenta PRILOG 4. – "TEHNIČKE KARAKTERISTIKE.pdf" možete preuzeti ovdje.

Kreirano: srijeda, 13. rujna, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.