Obilježavanje 87. obljetnice senjskih žrtava 1937.: počast nevinima u Gospiću | Karlobag.eu

Obilježena je 87. obljetnica tragičnog događaja iz 1937. godine u Senju, gdje su jugoslavenski žandari bez povoda napali mlade Gospićane. Na spomenutom događaju, položeni su vijenci i održana molitva na groblju sv. Marije Magdalene.

Obilježavanje 87. obljetnice senjskih žrtava 1937.: počast nevinima u Gospiću | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Dana 9. svibnja 1937. godine, u Senju se odigrao tragičan događaj kada su jugoslavenski žandari otvorili vatru na skupinu mladih iz Gospića koji su, noseći hrvatsku zastavu, došli u grad. Ovaj nemili događaj rezultirao je smrću šestorice mladića i jedne djevojke, koji nisu bili naoružani.

Žrtve ovog događaja bili su Tome Nikšić, Nikola Bevandić, Marko Smolčić, Katica Tonković, Frane Jelača, Jakov Milković i Pere Frković. Prvih pet nastradalo je na ulicama Senja, dok su Milković i Frković preminuli od zadobivenih rana tijekom istog dana. Dvoje posljednjih žrtava, Milković i Frković, svoje su rane podnijeli toliko teško da su preminuli nekoliko sati nakon incidenta. Pokop svih žrtava obavljen je nakon dva dana na groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću.

Do danas, niti jedna osoba odgovorna za ovaj čin nije procesuirana niti su snosili zakonske posljedice za počinjeni zločin.

Na obilježavanju 87. obljetnice, koje se održalo na spomenutom gospićkom groblju, okupili su se članovi lokalne i regionalne zajednice, predstavnici javnih poduzeća, udruge iz Domovinskog rata i brojni građani Gospića. Prisutni su odali počast palima, a vijence su položili predstavnici Ličko-senjske županije, Grada Gospića te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Zamjenica ličko-senjskog župana, Jasna Orešković Brkljačić, predvodila je izaslanstvo županije.

Molitvu za pokoj duša nevino stradalih predvodio je O. Marko Maglić, čime je izražena zajednička želja za trajnim sjećanjem na ove tragične događaje.

Kreirano: četvrtak, 09. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.