Kako pronaći pravu mjeru između školskih obveza i izvannastavnih aktivnosti za djecu | Karlobag.eu

Rasporedi djece danas često su pretrpani izvannastavnim aktivnostima, što postavlja pitanje o pronalaženju prave ravnoteže. Razmatramo koliko je aktivnosti previše, kako to utječe na obiteljski život i školske obveze te nudi savjete za postizanje harmonije između svih aspekata dječjeg razvoja.

Kako pronaći pravu mjeru između školskih obveza i izvannastavnih aktivnosti za djecu | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Jeste li primijetili da današnji rasporedi djece često znaju biti pretrpani raznim izvannastavnim aktivnostima? Uobičajena je slika kako roditelji nakon posla žure kući, samo da bi uzeli brzinski obrok i potom se ponovno zaputili u različitim smjerovima, vodeći djecu na razne aktivnosti. Dok se kreću od jedne do druge, često se bore s umorom i gladnim dječjim želucima. Ovo iskustvo nije rijetkost među obiteljima.

Tijekom školske godine 2022.–2023., gotovo polovica australske djece mlađe od 14 godina sudjelovala je u izvannastavnim sportskim aktivnostima. Australski zavod za statistiku izvijestio je da je 19% djece u dobi od pet do 14 godina sudjelovalo u glazbenim aktivnostima izvan školskog programa 2021.–2022., dok je 13% pohađalo ples, a 5% dramsku umjetnost.

Postoji znatan pritisak na roditelje da uključe svoju djecu u izvannastavne aktivnosti, što se smatra ključnim za pružanje sveobuhvatnog obrazovanja i odgoja. Ove aktivnosti mogu znatno opteretiti kućni budžet.

Prije pandemije, australske su obitelji prosječno trošile oko 1.859 australskih dolara po djetetu godišnje na izvannastavne aktivnosti.

Kako postići pravu mjeru?

Koje su prednosti? Izvannastavne aktivnosti donose brojne prednosti.

Istraživanja su pokazala da izvannastavne aktivnosti mogu imati pozitivan utjecaj na akademski uspjeh učenika. Primjerice, studija provedena 2011. godine među srednjoškolcima u SAD-u pokazala je da je sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima povezano s boljim rezultatima iz matematike. Druge studije u SAD-u utvrdile su da učenici koji se bave izvannastavnim aktivnostima imaju veću vjerojatnost završetka sveučilišnog obrazovanja.

Istraživanja također ukazuju na to da izvannastavne aktivnosti mogu pomoći mladima u razvoju samopouzdanja, postavljanju ciljeva, jačanju samouvjerenosti te prilagodbi na nove situacije.

Osim toga, mogu biti od koristi za mentalno zdravlje i emocionalnu regulaciju. Posebno je uočeno da timski sportovi smanjuju anksioznost kod već anksiozne djece, povećavaju osjećaj pripadnosti i potiču socijalnu svijest.

Koji su nedostaci? Možda ste naišli na medijske izvještaje o "pretrpanom rasporedu". Previše aktivnosti može dovesti do toga da djeca zanemare školske obaveze i ograniče vrijeme provedeno s obitelji, što su također važni aspekti odrastanja. Također može utjecati na dječji san.

Posebno visoka razina bavljenja sportom može dovesti do ozljeda i sindroma sagorijevanja.

Može dovesti i do "sindroma pretreniranosti" gdje djeca ne ostvaruju adekvatan oporavak od prethodnih treninga ili natjecanja.

Dijete ne samo da može izgubiti interes za aktivnost, već njegovo raspoloženje može ovisiti o tome koliko je uspješno u njoj. Aktivnost može postati prevladavajući dio obiteljskog života.

Kako postići pravu ravnotežu? Počnite tako što ćete kao obitelj odrediti što je financijski prihvatljivo i koliko vremena možete posvetiti. Razmislite ne samo o samoj igri ili lekciji već i o bilo kojem drugom redovitom treningu ili praksi koji bi mogli biti uključeni.

Razmislite o tome što vaše dijete stvarno zanima, umjesto o tome što mislite da bi trebalo raditi (jer to samo dodaje nepotrebni pritisak).

Razmislite o ograničavanju djece na jednu ili dvije aktivnosti tjedno. To omogućava djetetu da se usredotoči na tu aktivnost i bilo koji prateći trening ili praksu.

Međutim, ne postoji čarobni broj aktivnosti za koji stručnjaci smatraju da je "savršen" – svako je dijete drugačije. Neki drugi čimbenici koje možete uzeti u obzir su:
- ima li dijete još uvijek dovoljno sna?
- može li provoditi vrijeme s ostalim članovima obitelji?
- ima li vremena za odmor?
- uživa li u svojim aktivnostima?

U kojoj dobi možete početi? Djeca u dobi od dvije ili tri godine mogu imati koristi od izvannastavnih aktivnosti. Kako počinju izražavati svoju neovisnost, programi plesa, sporta ili glazbe mogu potaknuti njihovu sposobnost socijalizacije s drugima, slušanja i pripreme za školu.

Postoje i prednosti početka sudjelovanja u izvannastavnim aktivnostima prije desete godine. Istraživanja pokazuju da ako djeca počnu prije desete godine, vjerojatnije je da će se aktivnosti dulje držati jer će postati dio njihova identiteta.

Međutim, naravno da nema problema s početkom novih aktivnosti nakon te dobi kako djeca rastu i razvijaju nove interese.

Original:
Elise Waghorn
Predavač, Škola za obrazovanje, Sveučilište RMIT

Kreirano: utorak, 26. ožujka, 2024. sa theconversation.com, CC BY 4.0
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Petra Sanja

Petra Sanja je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, čija su specijalnost šarolike i zanimljive teme koje spajaju stvarnost i maštu. Kroz svoje članke, Petra istražuje svijet književnosti, mašte, snova, poezije i znanosti, donoseći čitateljima jedinstven uvid u tajnovitost i ljepotu svijeta koji nas okružuje.

Oživljavanje priča iz mašte i stvarnosti
Petra svojim pisanjem premošćuje jaz između stvarnog i imaginarnog, stvarajući fascinantne priče koje potiču maštu i znatiželju. Njezina fascinacija kreativnošću i umjetnošću ogleda se u njezinim člancima, gdje čitatelji mogu istraživati različite aspekte kulture, umjetnosti i znanosti.

Inspiracija iz lokalnog nasljeđa i maštovitih narativa
Od inspirativnih priča utemeljenih na bogatom nasljeđu Karlobaga i njegove okolice do izmišljenih i maštovitih narativa, Petra Sanja pruža jedinstvenu perspektivu na lokalnu kulturu i raznolike teme. Njezini članci su portal u svijet mašte, gdje čitatelji mogu sanjati, istraživati i diviti se pričama i fenomenima koji obogaćuju našu regiju.

Stvaranje povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom
Petra Sanja svojim radom ne samo da inspirira, već i stvara osjećaj povezanosti s prirodom, kulturom i zajednicom. Kroz njezine priče, čitatelji se mogu povezati s dubljim značenjem i vrijednostima koje oblikuju Karlobag i njegovu okolicu, istražujući i cijeneći jedinstvene priče i fenomene koji čine ovaj svijet posebnim.