Utjecaj Autoimunih Bolesti na Perinatalnu Depresiju: Novi Uvidi | Karlobag.eu

Otkrivamo novu studiju o složenoj vezi između autoimunih bolesti i perinatalne depresije. Studija Karolinska Instituta pruža nove perspektive o utjecaju na mentalno zdravlje tijekom trudnoće.

Utjecaj Autoimunih Bolesti na Perinatalnu Depresiju: Novi Uvidi | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Nova studija s prestižnog Instituta Karolinska donosi uvid u složeni odnos između autoimunih bolesti i mentalnog zdravlja žena u razdoblju trudnoće i nakon poroda. Istraživanje, objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry, pokazuje kako žene koje boluju od autoimunih bolesti imaju značajno veću sklonost prema razvoju depresije u perinatalnom razdoblju.

Autoimune bolesti, koje uključuju stanja poput celijakije, autoimunog tireoiditisa, reumatoidnog artritisa, dijabetesa tipa 1 i multiple skleroze, karakterizira imunološki sustav koji greškom napada zdrave dijelove tijela. Ova studija koristila je obimne podatke iz švedskog medicinskog registra rođenih kako bi istražila ovu povezanost na primjeru oko 815 000 žena i 1,3 milijuna trudnoća.

Među ispitanicama, više od 55 000 žena je imalo dijagnozu depresije tijekom trudnoće ili u prvoj godini nakon poroda. Analiza je otkrila da su žene s autoimunim bolestima za 30% sklonije patiti od perinatalne depresije u odnosu na one bez takve dijagnoze. Zanimljivo je da je istraživanje također pokazalo da žene s perinatalnom depresijom imaju 30% veću vjerojatnost razvijanja autoimune bolesti kasnije u životu.

Posebno se ističe veza s multiplom sklerozom, gdje je rizik bio dvostruko veći u oba smjera. Ovaj trend bio je izraženiji kod žena bez prethodnih psihijatrijskih dijagnoza. Studija ne samo da pruža nova saznanja o povezanosti fizičkog i mentalnog zdravlja, već i naglašava potrebu za integriranim pristupom liječenja i prevencije.

Emma Bränn, prva autorica studije s Instituta za medicinu okoliša pri Karolinska Institutetu, ističe kako ovo istraživanje ukazuje na imunološki mehanizam koji stoji iza perinatalne depresije. Prema njenim riječima, autoimune bolesti bi trebale biti prepoznate kao značajan faktor rizika za ovu vrstu depresije.

Ovi nalazi otvaraju put daljnjem istraživanju dugoročnih učinaka depresije na majke i njihovu djecu, posebno u osjetljivom razdoblju trudnoće i prve godine nakon poroda. Dr. Bränn naglašava ozbiljne posljedice koje depresija može imati, ne samo na majke već i na razvoj i dobrobit djece.

Napominje se da, budući da je ovo promatračka studija, nije moguće donositi konačne zaključke o uzročnosti između autoimunih bolesti i perinatalne depresije. Međutim, rezultati studije pružaju vrijedne uvide i mogu biti ključni za bolje razumijevanje složenog odnosa između tjelesnog i mentalnog zdravlja.

Studiju su podržali Karolinska Institutet, Forte, Švedsko istraživačko vijeće za zdravlje, radni život i socijalnu skrb, Švedsko istraživačko vijeće i Islandski istraživački fond. Autori studije nisu prijavili nikakve sukobe interesa, što dodatno potvrđuje njezinu objektivnost i znanstvenu vrijednost.

Izvor: Karolinska Institutet - a medical university

Kreirano: srijeda, 17. siječnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.