Hrvatska povećava vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini te jača suradnju na području razminiranja i obnove energetskog sektora

Tijekom posjeta Kijevu, premijer Andrej Plenković najavio je novi paket pomoći Ukrajini, koji uključuje vojnu opremu, potporu u razminiranju te donaciju za obnovu energetskog sektora. Hrvatska je dosad pružila pomoć vrijednu 300 milijuna eura.

Hrvatska povećava vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini te jača suradnju na području razminiranja i obnove energetskog sektora
Photo by: vlada.gov.hr/ vlada.gov.hr

Tijekom radnog posjeta Kijevu 11. rujna 2024., premijer Andrej Plenković najavio je novi paket bilateralne vojne pomoći Ukrajini. Ovaj paket uključuje dodatnih 30 milijuna eura pomoći, što ukupnu hrvatsku potporu Ukrajini od početka ruske agresije dovodi do ukupno 300 milijuna eura. Novi paket vojne pomoći uključuje raznu vojnu opremu, uključujući sustave za protuzračnu obranu, streljivo i specijaliziranu opremu za deminiranje, što predstavlja ključnu komponentu za oporavak Ukrajine.


Hrvatska ima bogato iskustvo u deminiranju, koje sada prenosi Ukrajini kroz suradnju i međunarodne donatorske konferencije. Tijekom sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, naglašena je važnost humanitarnog razminiranja velikih dijelova ukrajinskog teritorija, koji su trenutno kontaminirani minama i drugim eksplozivnim napravama. Plenković je istaknuo da će Hrvatska, kroz donacije i tehničku potporu, nastaviti podržavati ukrajinske napore u ovoj kritičnoj fazi obnove zemlje.


Poseban fokus Plenkovićeva posjeta bio je i na energetskoj infrastrukturi. Hrvatska će donirati dodatnih pet milijuna eura za obnovu oštećene energetske infrastrukture, posebno nakon intenzivnih ruskih napada na ukrajinske energetske objekte. Ova donacija dolazi kao dio šireg europskog i međunarodnog napora za osiguranje energetske stabilnosti Ukrajine u nadolazećoj zimskoj sezoni.


Tijekom boravka u Kijevu, Plenković je sudjelovao na sastanku Krimske platforme, međunarodne inicijative koja okuplja države i organizacije u nastojanju da se Krim vrati pod kontrolu Ukrajine. Na summitu je još jednom potvrđeno da Krim pripada Ukrajini te je istaknuta važnost međunarodne zajednice u održavanju političkog pritiska na Rusiju. Hrvatska igra ključnu ulogu u ovoj platformi te je bila domaćin prvog parlamentarnog summita Krimske platforme prošle godine, čime dodatno pokazuje svoju političku i diplomatsku potporu Ukrajini.


Uz političke i vojne teme, raspravljalo se i o obnovi infrastrukture te rehabilitaciji ukrajinskih vojnika i njihovih obitelji. Hrvatska je već ranije omogućila liječenje i rehabilitaciju ukrajinskih branitelja u svojim zdravstvenim ustanovama, što je bio važan element suradnje između dviju zemalja. Plenković je također najavio proširenje ovih programa u budućnosti kako bi se pomoglo u zbrinjavanju ukrajinskih žrtava rata.


Suradnja Hrvatske i Ukrajine ne staje na vojnim i humanitarnim pitanjima. Dvije zemlje rade i na zajedničkim gospodarskim projektima, uključujući proizvodnju strojeva za razminiranje. Ova suradnja ima dvostruku korist, jer omogućuje Ukrajini pristup naprednim tehnologijama dok se istovremeno jača hrvatski izvoz.


Tijekom sastanka s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, dogovoreni su daljnji koraci u jačanju bilateralnih odnosa, posebice u područjima znanosti i obrazovanja. Potpisani su i važni sporazumi o suradnji između ministarstava znanosti i pravosuđa dviju zemalja, što dodatno potvrđuje dugoročnu predanost Hrvatske Ukrajini u postizanju stabilnosti i europske integracije.


Ovo je bio Plenkovićev treći posjet Ukrajini od početka ruske invazije, a njegovo prisustvo na sastancima i dogovorima o pomoći još jednom pokazuje odlučnost Hrvatske da nastavi pružati sveobuhvatnu podršku Ukrajini, kako politički, tako i ekonomski i vojno. Hrvatska, kroz svoje iskustvo u EU integracijama, nastavlja biti važan partner Ukrajini u njezinoj europskoj perspektivi, pomažući joj na putu prema članstvu u EU i NATO-u.

Kreirano: četvrtak, 12. rujna, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.