Karlobag: ministar Banožić nadvisio 'sitne' političare svojim dostojanstvom na svečanoj sjednici općine

Proslava Dana općine Karlobag ove godine dobila je drugačiju dimenziju s obzirom na predstojeće izbore. U moru političkih obraćanja i predizbornih obećanja, ministar obrane Mario Banožić izdvojio se svojim pristupom koji je odisao poštovanjem i dostojanstvom, pružajući primjer ostalima kako politički angažman može zadržati integritet bez obzira na izborne utrke.

Karlobag: ministar Banožić nadvisio
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

(foto galeriju možete pogledati na dnu članka)
03. studenog 2023. godine poslije podne održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Karlobaga. Dan je započeo odavanjem počasti preminulima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod centralnog križa na gradskom groblju. Nakon toga su učenici Osnovne škole Karlobag u svojoj priredbi pokazali marljivost i trud koji su uložili u ovo događanje.

Središnji dio proslave, svečana sjednica Općinskog vijeća, održana je na Trgu dr. Franje Tuđmana u šatoru postavljenom za tu prigodu.

Predsjednik Općinskog vijeća gospodin Mate Bačić i načelnik Općine gospodin Boris Smojver istaknuli su u svojim uvodnim govorima postignuća kroz niz projekata realiziranih u općini Karlobag u proteklih 30 godina. Pritom su spomenuli i nove projekte, među kojima je i izgradnja vodovoda do Lukova Šugarja. Zanimljivo je napomenuti da će se brojne potrebne dozvole za mnoge projekte izdati nekoliko mjeseci uoči predstojećih dvostrukih izbora 2024. godine, što neki mogu doživjeti kao slučajnost, a ne rezultat odugovlačenja općinskih ili županijskih vlasti, koje možda nisu bile usmjerene na trenutne potrebe stanovnika.

Ponovno je najavljen i projekt šetnice koja bi trebala spojiti Karlobag i Cesaricu, a od koje očekujemo da riješi problem "privatnih" plaža i vezova izgrađenih duž obale, od Cesarice do Ribarice, često uz prešutno odobrenje općine, odnosno bez ikakvih sankcija.

Dodatno, najavljeno je i uređenje plaže ispod hotela Zagreb te dodjeljivanje nove koncesije za nju, što će biti predmetom našeg detaljnog praćenja. Spomenuto je i planirano proširenje prostora iznad ljekarne i trgovine koje bi bilo namijenjeno za stambeno zbrinjavanje ljekarničkog i ostalog osoblja, kao i skora rekonstrukcija glavnog trga u Karlobagu, izgradnja vodospreme i brojne druge aktivnosti uoči izbora.

Načelnik općine Karlobag gospodin Boris Smojver dotaknuo se teme inicijativa koje zagovaraju ukidanje općina s manje od 1000 stanovnika. U svom izlaganju nije posebno naglasio činjenicu da spada među najbolje plaćene načelnike općina u Hrvatskoj, a s obzirom na broj stanovnika da je vjerojatno i najbolje plaćeni načelnik općine u Hrvatskoj. Ostaje neizgovoren razlog zašto je ovaj podatak ostao izvan fokusa njegove prezentacije.

Među brojnim postignućima koja zaslužuju priznanje u općini Karlobag, izdvojeni su značajni uspjesi poput istih cijena komunalnih usluga koje se nisu mijenjale od 2006. godine, dostupnost stipendija za učenike s prebivalištem u Karlobagu („u Karlobagu nema kuće koja ima učenika bez stipendije“), te socijalni programi namijenjeni umirovljenicima.

Video koji je prikazan nakon uvodnih govora bio je vizualno dojmljiv te je uspješno prezentirao većinu projekata o kojima su govorili predstavnici općine. Međutim, ono što je ostalo kao nedorečeno jest sugestija da realizacija svih ovih projekata počiva isključivo na trenutnom vodstvu općine. U tom kontekstu, potrebno je istaknuti kako kontinuitet i dugoročna realizacija projekata ne smije ovisiti o jednom vodstvu, već o konstantnom angažmanu i suradnji unutar zajednice te transparentnosti prema građanima koji zaslužuju jasnoću u pogledu budućeg razvoja svoje općine.

Župan Ličko-senjske županije, gospodin Ernest Petry, u svom prigodnom govoru naglasio je kako se u Karlobagu „osjeća kao kod kuće“ i spomenuo svoje učestale subotnje izlete u ribolov. Govoreći o razvojnim projektima, župan Petry potom je u predizbornom duhu istaknuo da su svi do sada realizirani projekti samo početak planova za budućnost.

Tijekom svečane sjednice općinskog vijeća Karlobag dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama koji su svojim radom i angažmanom doprinijeli zajednici.
- Elektrolika Gospić, Terenska jedinica Karlobag, nagrađena je za predani rad i trud koji kontinuirano ulažu u obavljanje svojih svakodnevnih zadataka.
- Gradsko društvo Crvenog križa Gospić primilo je priznanje za svoj doprinos u humanitarnim aktivnostima, posebice za angažman tijekom elementarnih nepogoda.
- Ivan Lulić istaknut je za nesebičnu pomoć u zaštiti i spašavanju imovine sugrađana.
- Boris Balenović, Branko Bačić, Denis Bačić i Tomislav Kraljić nagrađeni su za iznimnu hrabrost i nesebičnu pomoć pruženu ljudima u nevolji, dokazavši veliko srce i hrabrost tijekom spašavanja turista u moru za vrijeme oluje.
- Posthumna odlikovanja uručena su Fra Anti Logari, Martinu Slobodanu Šikiću i Mileu Šikiću, kao priznanje za njihov osobit doprinos u području vjerskog, socijalnog i društvenog djelovanja te razvoja kulture u Karlobagu.
- Josip Prpić je nagrađen za iznimno zalaganje i trud unutar kuglačkog kluba Karlobag.
- Udruga branitelja Podgorci primila je priznanje za svoje djelovanje.
- Građevinar Tomo Jurković dobio je priznanje za dugogodišnji predani rad.

Ministar obrane g. Mario Banožić svojim je držanjem pružio dojmljiv kontrast u odnosu na predizborno obojeni ton koji je dominirao većinom svečane sjednice. Dok su drugi sudionici ceremonije svoje govore iskoristili za političko pozicioniranje uoči nadolazećih izbora, ministar je svojim dostojanstvenim nastupom stavio naglasak na prave vrijednosti i značenje dana Općine Karlobag. Zahvalnica dodijeljena 31. Podvelebitskoj satniji nije bila samo formalnost već priznanje koje je iskazalo duboko poštovanje prema onima koji su svojim djelovanjem oblikovali temelje naše domovine.

Na kraju našeg izvještaja sa svečane sjednice želimo podijeliti s čitateljima razlog zbog kojeg nismo željeli prisustvovati niti fotografirati segmente svečanosti, kao što su polaganje vijenaca i dječja priredba u školi. Stav naše redakcije je da pljesak djelima koja navečer izražavaju nepoštovanje prema Bogu, a već ujutro pronalaze svoj put do gesti pijeteta pred križem, nije nešto čemu želimo davati medijski prostor. Smatramo da takvo licemjerje ne zaslužuje biti predmetom medijske pažnje, jednako kao ni korištenje djece u manifestacijama koje neodoljivo graniče s predizbornom kampanjom. Naša je dužnost osigurati da medijski sadržaj koji pružamo bude u skladu s etičkim normama i istinskim vrijednostima koje zastupamo.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: subota, 04. studenog, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.