Karlobag u sjećanju: Dan poslije dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata | Karlobag.eu

U Karlobagu, jutro nakon Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Vukovara i Škabrnje, igralište Laktinac zadržava tragove odavanja počasti. Svijeće, zapaljene u tišini i dostojanstvu, podsjećaju nas da je sjećanje na žrtvu Hrvatskog naroda trajna obveza, a ne samo godišnji događaj. Ovo je priča o danu poslije, o trajnom sjećanju i nasljeđu koje oblikuje našu zajednicu.

Karlobag u sjećanju: Dan poslije dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

(foto galeriju možete pogledati na dnu članka)
Zora nad Karlobagom
osvjetljava tragove večernje komemoracije. Igralište Laktinac, gdje su građani u tišini zapalili svijeće, jutros svjedoči o trajnosti sjećanja. Svijeća po svijeća, tiho ali snažno podsjećaju na žrtve Domovinskog rata, na Vukovar i Škabrnju. Ovo je dan poslije, dan koji nas podsjeća da sjećanje na žrtvu Hrvatskog naroda nije samo godišnji ritual, već trajna obveza svakog dana.

Jučer, Karlobag je bio jedno s cijelom Hrvatskom, odajući počast onima koji su dali najviše što su mogli - svoje živote, za slobodu i nezavisnost naše domovine. Središnji događaj održao se na igralištu Laktinac, gdje su brojni građani, zajedno s predstavnicima općinske vlasti i udruga, u tišini i dostojanstvu zapalili svijeće. Ovaj čin nije bio samo simboličan; bio je to izraz dubokog poštovanja i zahvalnosti za žrtvu koja je učinjena.

Duhovni dio komemoracije, koji je predvodio fra Ivan Perić, bio je posebno dirljiv. Njegove riječi su odzvanjale među prisutnima, potičući ih na razmišljanje o važnosti mira, slobode i žrtve. Molitve i misli bile su upućene ne samo prema nebu, već i prema srcima svih prisutnih, potičući ih na promišljanje o značenju sjećanja.

Danas, dan poslije, igralište Laktinac je tiho, ali njegove poruke odjekuju snažno. Svaka izgorjela svijeća, svaki ugašeni plamen, simbol je života koji je utkan u temelje slobodne Hrvatske. Ovaj dan nije samo prilika za odavanje počasti, već i za razmišljanje o tome kako održati sjećanje živim. Kako osigurati da se žrtva koju su podnijeli naši heroji nikada ne zaboravi?

Karlobag danas stoji kao svjedok ne samo prošlosti, već i budućnosti koju zajedno gradimo. Sjećanje na Vukovar, Škabrnju i sve žrtve Domovinskog rata su utkani u tkaninu našeg društva. To je podsjetnik da vrijednosti za koje su se borili - sloboda, mir, zajedništvo i domoljublje - moraju biti stalno prisutne u našim srcima i djelima.

Dan poslije nije samo još jedan dan! To je dan kada sjećanje prelazi u akciju, kada počast postaje odgovornost, a žrtva inspiracija. To je dan kada se svatko od nas pita što može učiniti kako bi očuvao sjećanje i gradnju mira i slobode, kako bi dostojno poštovao one koji su svoje živote dali za Hrvatsku.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: nedjelja, 19. studenog, 2023.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.