Predsjednik Milanović u Gospiću: važnost europskih fondova i očuvanje kulturne baštine za budućnost Hrvatske

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je Gospić povodom Dana Grada, naglasivši važnost korištenja europskih fondova za lokalni razvoj i očuvanje kulturne baštine, kao i jedinstvo i zajedništvo za budućnost Hrvatske.

Predsjednik Milanović u Gospiću: važnost europskih fondova i očuvanje kulturne baštine za budućnost Hrvatske
Photo by: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan/ predsjednik.hr

Kroz povijest, mnogi su strani vladari vladali ovim područjem, ali na kraju su svi doveli do toga da ovaj kraj bude dio Hrvatske, države koju ovi ljudi vole i u kojoj žele živjeti. Ovaj narod je često bio politički neshvaćen i pretrpio je mnogo, ali uvijek je bio na strani Hrvatske. Povijest Hrvatske bila je složena, a narod je prolazio kroz različite faze. Danas vjerujem da se konačno okupio pod jednom zastavom, jednom kapom, jednom idejom i jednom državom – pod Hrvatskom
rekao je predsjednik Republike Zoran Milanović tijekom posjeta Gospiću povodom obilježavanja Dana Grada.

Predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Gospića govorio je i o europskim fondovima. Istaknuo je važnost korištenja tih sredstava te naglasio dvije ključne stvari.

Prvo, iskoristite svaki euro jer ne znamo koliko će dugo trajati, a to su naši euri. Drugo, na tome ne treba biti zahvalan jer smo zauzvrat dali mnogo. Ustupili smo pravo da upravljamo nekim instrumentima vlastite razvojne politike svojom voljom. Za to nikoga ne treba kriviti i prema nikome ne treba osjećati bilo kakav zazor ili mržnju.

Predsjednik Milanović naglasio je i kako novac osigurava samostalnost i moć. Moramo se sami pobrinuti za to jer obnova fasada ili sustava odvodnje neće učiniti Hrvatsku financijski samostalnom
kazao je.

Moramo biti svjesni vremena u kojem živimo
Vrijeme je teško i komplicirano, a svijet je nesiguran. Mi ovdje možemo govoriti na otvorenom bez straha od snajperista, dok to u mnogim drugim državama nije slučaj. Moramo biti sretni s onim što imamo
dodao je predsjednik Milanović, osvrćući se na nedavni pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Prije svečane sjednice, predsjednik Milanović obišao je Muzej „Like“ u Gospiću, u pratnji ravnateljice Tatjane Kolak.

Uz predsjednika Milanovića, na svečanoj sjednici govorili su i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Ana Marija Zdunić, gradonačelnik Grada Gospića Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije i izaslanik Predsjednika Sabora Ernest Petry te ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika Vlade Radovan Fuchs.

Uz predsjednika Milanovića, prisutna je bila i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Osim povijesnih aspekata, predsjednik Milanović je istaknuo važnost lokalnog razvoja kroz korištenje dostupnih europskih sredstava. Na svečanoj sjednici naglašena je potreba za pametnim i učinkovitim ulaganjem, s posebnim fokusom na projekte koji će dugoročno osigurati financijsku stabilnost i samostalnost. Mnogi govornici su se složili da je ključ u pravilnom usmjeravanju fondova prema održivim i korisnim projektima koji će donijeti trajne benefite zajednici.

Također, važan dio svečanosti bila je i rasprava o aktualnim izazovima s kojima se suočava Hrvatska. Predsjednik Milanović je apelirao na jedinstvo i zajedništvo, naglašavajući kako samo zajedno možemo prevladati poteškoće i izgraditi bolju budućnost za sve građane. „Vrijeme je da se okrenemo budućnosti, zadržimo fokus na bitnim pitanjima i radimo na dobrobiti naše države,“ zaključio je predsjednik.

Dodatno, posjet Muzeju „Like“ u Gospiću bio je prilika za isticanje važnosti očuvanja kulturne baštine. Predsjednik je pohvalio rad muzeja i napore u očuvanju lokalne povijesti i tradicije. Istaknuto je kako kultura igra ključnu ulogu u jačanju identiteta zajednice i važna je za buduće generacije.

Kreirano: utorak, 23. srpnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.