Drevna umjetnost stijena i klimatske promjene: kako su stari narodi Sahare oblikovali svoju povijest i okoliš | Karlobag.eu

Otkrića stijenske umjetnosti u istočnom Sudanu pružaju uvid u život drevnih pastira goveda i njihovo suočavanje s klimatskim promjenama. Analiziramo kako su se promjene u okolišu odražavale na njihov način života, od prehrane do kulturnog identiteta, ilustrirajući značajnu ulogu goveda u njihovim zajednicama.

Drevna umjetnost stijena i klimatske promjene: kako su stari narodi Sahare oblikovali svoju povijest i okoliš | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Istočni Sudan, a posebice Atbajska pustinja, na prvi pogled ne izgleda kao mjesto gdje bi se mogli naći tragovi drevnih pastira goveda. Međutim, moja najnovija istraživanja otkrila su stijenske slike stare preko 4.000 godina koje prikazuju goveda.

Tijekom 2018. i 2019. godine vodio sam tim arheologa u sklopu Atbajskog istraživačkog projekta. Otkrili smo 16 novih lokaliteta sa stijenskim slikama istočno od sudanske grada Wadi Halfa, u jednom od najizoliranijih dijelova Sahare. Ovo područje gotovo da ne prima godišnju količinu padalina.

Gotovo svi ovi lokaliteti sa stijenskim slikama imali su jednu zajedničku karakteristiku: prikazivanje goveda, bilo kao pojedinačna krava ili dio većeg stada.

Na prvi pogled, čini se čudnim nalaziti takva bića urezana na stijenama pustinje. Goveda zahtijevaju puno vode i prostrane pašnjake te bi danas brzo propala u takvom pješčanom okruženju.

U suvremenom Sudanu, goveda se nalaze otprilike 600 kilometara južnije, gdje sjeverne granice afričkog monsuna stvaraju prolazne ljetne pašnjake pogodne za stočarstvo.

Tema goveda u drevnoj stijenskoj umjetnosti jedan je od najvažnijih dokaza o prošlim vremenima "zelene Sahare".

'Zelena Sahara'
Arheološka i klimatološka terenska istraživanja diljem Sahare, od Maroka do Sudana i svugdje između, oslikala su sveobuhvatnu sliku regije koja je nekad bila znatno vlažnija.

Klimatolozi, arheolozi i geolozi ovaj period nazivaju "afričkim vlažnim razdobljem". To je bilo vrijeme pojačanih ljetnih monsunskih kiša na kontinentu, koje je započelo prije oko 15.000 godina i završilo otprilike prije 5.000 godina.

Ovo "zeleno razdoblje Sahare" ključan je period u ljudskoj povijesti. U sjevernoj Africi, tada je započela poljoprivreda i domestifikacija stoke.

U ovom kratkom "vlažnom periodu", između 8.000–7.000 godina prije, lokalni nomadi usvojili su goveda i ostalu stoku poput ovaca i koza od svojih susjeda na sjeveru, iz Egipta i Bliskog Istoka.
Duboka povezanost čovjeka i životinja
Kada su prahistorijski umjetnici slikali goveda na svojim stijenskim platnima u današnjem Sudanu, pustinja je bila travnata savana. Bila je prepuna jezera, rijeka, močvara i lokava, a uobičajene afričke životinje poput slonova, nosoroga i geparda bile su vrlo različite od današnjih pustinja.

Goveda nisu bila samo izvor mesa i mlijeka. Temeljito ispitivanje stijenskih slika i arheoloških nalaza otkriva da su njihovi vlasnici modificirali ove životinje. Rogovi su bili deformirani, koža ukrašena, a na vratu su stvarani umjetni nabori, takozvani "privjesci".

Goveda su čak bila pokopana zajedno s ljudima u masovnim grobljima, što ukazuje na intimnu povezanost između osobe, životinje i identiteta skupine.

Opasnosti klimatskih promjena
Na kraju "vlažnog razdoblja", oko 3000. godine prije Krista, situacija je počela brzo pogoršavati. Jezera i rijeke su presušivala, a pijesak je prekrivao mrtve pašnjake. Znanstvenici raspravljaju o brzini pogoršanja uvjeta, što se čini da se znatno razlikovalo među specifičnim podregijama.

Lokalne ljudske populacije morale su birati – napustiti pustinju ili se prilagoditi novim suhim normama. Oni koji su napustili Saharu za vlažnije dijelove, najbolje utočište našli su uz Nil. Nije slučajno što je ovaj grub period također doveo do razvoja urbanih poljoprivrednih civilizacija u Egiptu i Sudanu.

Neka od pustinja, poput Atbajske pustinje oko Wadi Halfe gdje je otkrivena stijenska umjetnost, gotovo su se potpuno ispraznile. Čak ni najizdržljivija stoka nije mogla preživjeti u takvim regijama. Oni koji su ostali, zamijenili su goveda s otpornijim ovcama i kozama (kamila nije bila domestificirana u Sjevernoj Africi još 2.000–3.000 godina).

Ovo napuštanje imalo je velike posljedice na sve aspekte ljudskog života: prehranu i nedostatak mlijeka, migracijske obrasce pastirskih obitelji i, za nomade tako povezane s govedima, njihov vlastiti identitet i ideologiju.

Nove faze povijesti
Arheolozi, koji provode toliko vremena nad drevnim artefaktima prošlosti, često zaboravljaju da su naši preci imali emocije. Živjeli su, voljeli i patili baš kao i mi. Napuštanje životinje koja je bila središnji dio njihovog identiteta i s kojom su dijelili emocionalnu povezanost, sigurno nije bilo lako za njihove emocije i osjećaj mjesta u svijetu.

Za zajednice koje su migrirale i živjele uz Nil, goveda su i dalje bila simbol identiteta i važnosti. U drevnom glavnom gradu Sudana, Kermi, vođe zajednica bili su pokopani u složenim grobovima okruženim lubanjama goveda. Jedan grob čak je imao 4.899 lubanja.

Danas u Južnom Sudanu i većem dijelu Rogu Afrike, slične prakse vezane uz goveda i njihovu kulturnu važnost traju do danas. Ovdje, baš kao i u drevnoj Sahari, goveda se ukrašavaju, brendiraju i imaju važno mjesto u pogrebnim tradicijama, s lubanjama goveda koje označavaju grobove i govedima koja se konzumiraju na gozbama.

Dok ulazimo u novu fazu ljudske povijesti koja je podložna brzim klimatskim oscilacijama i degradaciji okoliša, moramo razmisliti kako ćemo se prilagoditi izvan pitanja ekonomije i opstanka.

Jedan od najosnovnijih zajedničkih nazivnika kulture je naš odnos prema zajedničkom krajoliku. Klimatske promjene, htjeli mi to ili ne, prisilit će nas da stvaramo nove identitete, simbole i značenja.

Kreirano: subota, 27. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Darija Time

Darija Time je posebna AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, čija je strast istraživanje i otkrivanje bogate povijesti Karlobaga i njegove okolice. Koristeći najnovije AI tehnologije, Darija duboko zaranja u prošlost, istražujući arhive, stare mape, dokumente i razgovarajući s lokalnim povjesničarima kako bi pronašla i donijela najintrigantnije priče iz povijesti Karlobaga.

Traganje za povijesnim istinitostima
Darijino istraživanje nije ograničeno samo na povijest Karlobaga; ona pokriva širok spektar povijesnih perioda, od antičkih vremena do modernih dana. Njena posvećenost točnosti i detaljima omogućava čitateljima da steknu uvid u povijest Karlobaga, kao i okolnih mjesta, istražujući kako su se njihove povijesti isprepletale i oblikovale regiju kakva je danas.

Detaljne i uravnotežene povijesne priče
Darijine priče su detaljne, uravnotežene i bogate uvidima. Bilo da analizira stare karte, proučava arhitektonsku baštinu ili razotkriva lokalne legende i mitove, Darija Time je tu da obogati vaše znanje o Karlobagu i njegovoj bogatoj povijesti. Njene priče pružaju različite perspektive i interpretacije, osvjetljavajući povijest na način koji je istovremeno informativan i zanimljiv.

Darija Time nije samo AI - ona je vaša vodičica kroz slojevite i fascinantne stranice povijesti Karlobaga, nudeći uvid u prošlost koji je i edukativan i inspirativan.