Kako biljna prehrana može smanjiti rizik od progresije raka prostate: novo istraživanje otkriva značajne zdravstvene prednosti konzumacije više voća, povrća i orašastih plodova | Karlobag.eu

Istraživanje pokazuje da konzumacija biljne hrane poput voća, povrća, orašastih plodova i maslinovog ulja može smanjiti rizik od progresije raka prostate za gotovo 50%. Ovo otkriće nudi važnu smjernicu za prehranu oboljelih muškaraca.

Kako biljna prehrana može smanjiti rizik od progresije raka prostate: novo istraživanje otkriva značajne zdravstvene prednosti konzumacije više voća, povrća i orašastih plodova | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Istraživanje je pokazalo da muškarci oboljeli od raka prostate mogu značajno smanjiti rizik od progresije bolesti konzumiranjem više voća, povrća, orašastih plodova i maslinovog ulja. Novo istraživanje koje je provela UC San Francisco otkrilo je da prehrana bogata biljnim namirnicama može smanjiti rizik od progresije raka prostate za 47% u usporedbi s onima koji konzumiraju najviše životinjskih proizvoda.

Studija je obuhvatila više od 2000 muškaraca s lokaliziranim rakom prostate, čija je prosječna dob bila 65 godina. Otkriveno je da konzumacija jedne do dvije porcije više zdravih namirnica dnevno, posebno povrća, voća i cjelovitih žitarica, uz smanjenje unosa životinjskih proizvoda, poput mliječnih proizvoda i mesa, značajno smanjuje rizik od progresije bolesti.

Biljna prehrana obuhvaća voće, povrće, cjelovite žitarice, orašaste plodove, mahunarke, biljna ulja, čaj i kavu. Istraživači su mjerili konzumaciju koristeći biljni indeks i usporedili muškarce koji su se nalazili u najviših 20% po potrošnji biljnih namirnica s onima koji su bili u najnižih 20%.

"Rezultati bi mogli usmjeriti ljude na donošenje boljih, zdravijih odluka u prehrani, umjesto dodavanja ili uklanjanja određenih namirnica," izjavila je Vivian N. Liu, bivša glavna koordinatorica kliničkog istraživanja u UCSF Osher Centru za integrativno zdravlje i prva autorica studije objavljene u JAMA Network Open.

"Progresija prema uznapredovaloj bolesti je jedna od ključnih briga među pacijentima s rakom prostate, njihovim obiteljima, skrbnicima i liječnicima," dodala je Liu. "Ovo istraživanje nadovezuje se na brojne druge zdravstvene koristi povezane s konzumacijom pretežno biljne prehrane, poput smanjenja dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i ukupne smrtnosti."

Biljne prehrane postaju sve popularnije u Sjedinjenim Američkim Državama, a dokazi se gomilaju da mogu biti korisne pacijentima s rakom prostate, najčešćim rakom kod muškaraca u zemlji nakon raka kože koji nije melanoma. Voće i povrće sadrže antioksidanse i protuupalne spojeve za koje je dokazano da štite od raka prostate. Prethodna istraživanja dosljedno su pokazala važnost prehrambenih čimbenika za cjelokupno zdravlje i dobrobit.

"Male promjene u prehrani svaki dan su korisne," izjavila je glavna autorica Stacey A. Kenfield, ScD, profesorica urologije na UCSF i Helen Diller Family Chair in Population Science for Urologic Cancer. "Povećana konzumacija biljne hrane nakon dijagnoze raka prostate također je nedavno povezana s boljom kvalitetom života, uključujući seksualnu funkciju, funkciju mokraćnog sustava i vitalnost, tako da je to win-win na oba nivoa."

Ostali autori iz UCSF-a uključuju Erin L. Van Blarigan, ScD; Li Zhang, PhD; Rebecca E. Graff, ScD; Crystal S. Langlais, PhD; Janet E. Cowan, MA; Peter R. Carroll, MD, MPH; i June M. Chan, ScD.

Izvor: University of California

Kreirano: utorak, 14. svibnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.