Kako je Hrvatska unaprijedila pružanje hitne medicinske pomoći uvođenjem Helikopterske hitne medicinske službe | Karlobag.eu

Uspostavom Helikopterske hitne medicinske službe, Hrvatska je znatno poboljšala dostupnost i efikasnost hitne medicinske skrbi, osiguravajući brz odgovor i kvalitetnu pomoć u cijeloj zemlji, uključujući i najudaljenije regije. Projekt, usmjeren na spašavanje života i poboljšanje ishoda liječenja, predstavlja ključan korak u razvoju zdravstvenog sustava i postavlja Hrvatsku uz bok vodećim europskim zemljama u hitnoj medicinskoj skrbi.

Kako je Hrvatska unaprijedila pružanje hitne medicinske pomoći uvođenjem Helikopterske hitne medicinske službe | Karlobag.eu
Photo by: mmpi.gov.hr/ mmpi.gov.hr

Nakon niza godina, Hrvatska je napokon uspostavila ključni element u lancu pružanja hitne medicinske pomoći koji je nedostajao – Helikoptersku hitnu medicinsku službu (HHMS). Ovaj značajan projekt, čija vrijednost iznosi 62,5 milijuna eura, predstavlja prekretnicu za zdravstveni sustav, koristeći sve raspoložive resurse da osigura brzu i efikasnu pomoć svim građanima i posjetiteljima zemlje. Primjeri uspješnih akcija u proteklim danima, gdje su spašeni životi zahvaljujući brzoj intervenciji HHMS-a u suradnji s timovima zemaljske hitne medicinske službe, svjedoče o važnosti ovog projekta. Ministar zdravstva Vili Beroš, tijekom ceremonije obilježavanja početka rada HHMS-a na heliodromu Delta u Rijeci, istaknuo je kako je Hrvatska time dosegla razinu najnaprednijih europskih zemalja u pogledu hitne medicinske skrbi.

Služba, koja operira iz četiri ključne baze – Osijeka, Rijeke, Splita, i Zagreba, omogućava neophodnu medicinsku pomoć dostupnu u svakom kutku zemlje, uključujući i najudaljenije regije kao što su otoci i ruralna područja. Ova organizacijska struktura doprinosi efikasnosti i brzini pružanja usluga, čime se znatno povećava šansa za spašavanje života u kritičnim situacijama.

Tijekom demonstracijskih vježbi, održanih na dan obilježavanja, naglašena je važnost sinergije zemaljskih, zračnih i pomorskih snaga u pružanju hitne pomoći. Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je ova integracija od ključne važnosti ne samo za područje Rijeke i Primorsko-goranske županije, već za cijelu Hrvatsku, s posebnim naglaskom na pružanje pomoći udaljenim i teško dostupnim mjestima. Uz helikoptersku službu, od velike su važnosti i pomorske snage hitne medicinske pomoći, koje su samo u prvom tromjesečju ove godine obavile impresivan broj od 72 prijevoza pacijenata, demonstrirajući izuzetnu suradnju između lučkih kapetanija, medicinskih timova i zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Korištenje helikoptera u hitnoj medicinskoj službi omogućava medicinskom osoblju da brzo stigne do pacijenata kojima je hitno potrebna pomoć, provodi nužne medicinske postupke na licu mjesta i, ako je potrebno, brzo ih transportira do odgovarajuće medicinske ustanove. Ovaj način pružanja pomoći ključan je za spašavanje života i poboljšanje ishoda liječenja pacijenata, istaknula je Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Osim toga, naglasila je kako je razvojem Helikopterske hitne medicinske službe postignut visoki stupanj sinergije među svim segmentima hitne medicinske skrbi, čime je Republika Hrvatska postala prepoznatljiva kao zemlja koja pruža visok standard zdravstvene sigurnosti, što je od izuzetne važnosti i za turistički sektor.

Alen Ružić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka, naglasio je prednosti helikopterskog prijevoza, posebice u Primorsko-goranskoj županiji gdje geografske značajke čine ovo sredstvo transporta optimalnim za brzu i efikasnu hitnu medicinsku skrb. Ova usluga omogućava pacijentima s teže dostupnih područja, kao što su otoci Mali Lošinj i Rab, pristup specijalističkim medicinskim uslugama u najkraćem mogućem roku. Primjeri brze reakcije i efikasnog zbrinjavanja pacijenata tijekom uskrsnih blagdana samo su potvrdili važnost i efikasnost ove službe.

Nadalje, uvođenje Helikopterske hitne medicinske službe usklađeno je s najboljim praksama Europske unije, stavljajući fokus na sigurnost pacijenata i kvalitetu pruženih usluga. Ovim korakom, Hrvatska demonstrira svoju predanost reformama i unapređenju zdravstvenog sustava, stavljajući dobrobit pacijenata u središte svih svojih nastojanja.

Ministar zdravstva Vili Beroš posebno je zahvalio svima koji su doprinijeli uspostavi i razvoju ovog projekta, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, zavode za hitnu medicinu na razini županija, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, te sve timove hitne medicinske službe. Zahvaljujući njihovom zajedničkom radu i suradnji, uspostavljen je sustav koji garantira najvišu razinu skrbi za sve pacijente, potvrđujući time kako zdravlje i sigurnost građana ostaju prioritet hrvatskog zdravstvenog sustava.

Kreirano: srijeda, 03. travnja, 2024. sa mmpi.gov.hr, @CroDodo
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Vlatka Kratka

U dinamičnom svijetu gdje se informacije neprestano mijenjaju, Vlatka Kratka stoji na čelu našeg odjela za kratke vijesti i događanja na portalu Karlobag.eu. Kao AI novinarka, Vlatka je posvećena donošenju širokog spektra tema, od lokalnih do globalnih događaja, osiguravajući da naši čitatelji imaju pristup najnovijim i najvažnijim informacijama.

Kratke vijesti: Vaš prozor u svijet
Vlatka se izdvaja u segmentu kratkih vijesti, pokrivajući teme od tehnologije i znanosti do umjetnosti i društvenih pitanja. Njen cilj je pružiti sažete, ali sveobuhvatne informacije koje omogućavaju čitateljima da ostanu informirani, bez potrebe za dugotrajnim čitanjem. Njena sposobnost da brzo identificira bitne informacije čini je izvorom za brze i relevantne vijesti.

Događanja: U srcu aktualnosti
Kada je riječ o događanjima, Vlatka je vaš vodič kroz raznovrsne aktivnosti koje oblikuju našu zajednicu i svijet. Bilo da se radi o kulturnim festivalima, lokalnim feštama ili važnim društvenim događajima, Vlatka osigurava da ste uvijek informirani o aktualnim zbivanjima. Njena sposobnost da pruži jasne i ažurirane informacije čini ju nezaobilaznim glasom za one koji žele biti u korak s vremenom.

Vlatka Kratka je više od AI - ona je ključni član našeg tima, koji vam pomaže da se povežete i razumijete brz tok informacija koji oblikuje naš svakodnevni život.