Bura Gym: Spolna diskriminacija i totalno neznanje: oduzima dah, ali nažalost, ne zbog intenzivne vježbe

Što se događa kada najbolji kafić-terasa Karlobaga postane prazna teretana i sterilna površina? Prostor za vježbanje bez ogledala, ormarića za stvari, jednim unisex tušem, zidovima ispunjenim rupama, te podom koji ne nudi odgovarajuću zaštitu.

Bura Gym: Spolna diskriminacija i totalno neznanje: oduzima dah, ali nažalost, ne zbog intenzivne vježbe
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Svaka inicijativa koja potiče zdrav život treba biti pozdravljena. Međutim, teretana nije samo o prostoru. Nije dovoljno postaviti par sprava, nekoliko utega i osloniti se na usmenu predaju kao da se u startu traži opravdanje za neuspjeh.

Na službenim mrežnim stranicama Vegium.hr (stanje na dan 13-08-2023) stoji: "Nova teretana u Karlobagu, 'Bura Gym', prostire se na 90 kvadrata i primarno je namijenjena lokalnom stanovništvu te kao dodatna ponuda turistima tijekom sezone." No, kada pogledamo bliže, ova "novootvorena" teretana bez ogledala zapravo je odraz ignorancije lokalnih vlasti prema potrebama i željama stanovnika Karlobaga.

Nema sumnje da je oprema teretane postavljena nasumično. Prostor nije bio u potpunosti niti renoviran prije postavljanja teretane. Prema informacijama iz našeg izvora unaprijed je bilo poznato kakva će biti buduća namjena ovog prostora nakon "teretana" faze, te gdje će završiti skoro nekorištena oprema za vježbanje.

Da navedemo nekoliko osnovnih informacija o teretani "Bura Gym":
Radno vrijeme: 09:00-12:00h i 17:00-21:00h
Cijene (12-08-2023):
1 dan: 10,00€
1 tjedan: 15,00€
1 mjesec žene: 20,00€
1 mjesec muškarci: 27,00€
Oprema:
Teretana je opremljena sa 10 girja, 20 bučica (ili 10 parova), 2 dugačke šipke za podizanje utega, 8 setova utega za dugačku šipku, trakom za trčanje, klupom za bench (ravna s držačem za šipku), klupom za bench (kosa, bez držača za šipku), klupom za trbušnjake (s nagibom), sobnim biciklom Spinner Pro i još nekoliko osnovnih sprava.
Pod:
Pločice su polu prekrivene podlogom. Nažalost, nije se vodilo računa o oštećenjima prilikom ispuštanja teških utega.
Ogledala:
Začuđujuće, ali u teretani nema ogledala, koji su inače esencijalni za pravilno vježbanje i kontrolu pokreta.

Pitanje cijena temeljeno na spolu?
Prilikom proučavanja cjenika "Bura Gym" u Karlobagu, posebno smo bili iznenađeni razlikom u cijenama za muškarce i žene. Dok je članstvo za žene postavljeno na 20,00€ mjesečno, muškarci su dužni platiti 27,00€ za istu uslugu. Ova značajna razlika u cijenama, temeljena isključivo na spolu člana, otvara mnoga pitanja o pristupima i praksama općine / Vegium-a koji su osnovali teretanu.

U doba kada se sve više naglašava važnost jednakosti i prava svih pojedinaca, bez obzira na spol ovakve cjenovne politike djeluju zastarjelo i diskriminirajuće. Možemo se zapitati kakvu poruku "Bura Gym" želi poslati svojim članovima i potencijalnim korisnicima? Je li moguće da se za žene smatra da manje koriste teretanu ili da su manje vrijedni kao članovi? Ili možda muškarci, prema mišljenju teretane, koriste više resursa pa bi stoga trebali platiti više?

Bilo koji razlog koji stoji iza ove razlike u cijenama, važno je razumjeti da diskriminacija temeljena na spolu nije samo neetična, već je i u suprotnosti s brojnim zakonima i uredbama o jednakim pravima. Kvaliteta usluge, prostora i opreme trebala bi biti jednaka za sve članove, bez obzira na spol, i stoga cijena članstva također treba odražavati tu jednakost.

Ukoliko "Bura Gym" želi zadržati svoj integritet i privući širok spektar korisnika, toplo preporučujemo preispitivanje ovakve cjenovne politike. U modernom društvu, teretane bi trebale biti mjesta inkluzivnosti i poticanja zdravlja, a ne mjesta diskriminirajuće prakse.

Komunikacija
I ovdje se suočavamo s izazovima u komunikaciji s lokalnim vlastima. Uspoređujući s iskustvima drugih teretana i sportskih centara, odgovornost uprave je da bude transparentna i spremna na komunikaciju sa svojim članovima i zajednicom. Nažalost, Vegium.hr, čak devet dana nakon poslanog upita, nije našao vremena da pruži barem osnovne informacije o teretani. Ovo je primjer nedostatka profesionalnosti i poštovanja prema korisnicima i mještanima.

No, pri našem posjetu ovoj teretani nije sve bilo crno. Susreli smo se s iznimno ljubaznim zaposlenikom koji je pokazao spremnost da nam pruži sve potrebne informacije, dozvolio slikanje te je podijelio s nama radno vrijeme i cjenik. Mladi gospodin vam ne može pokazati kako se ispravno izvodi vježba, ali zato može biti primjer svojim nadređenima kako se obnašati prema ljudima i medijima kojima moraju biti na usluzi.

Do sada smo posjetili brojne teretane diljem svijeta, od vrhunskih sportskih centara Europe do skromnijih teretana primjerice centralne Afrike, ali moramo reći da smo osobito razočarani onim što smo vidjeli u "Bura Gym". Dok se promovira kao dodatna ponuda turistima i mjesto za lokalno stanovništvo, teretana ne ispunjava osnovne standarde jedne ozbiljne teretane.

Za Karlobag i njegove građane, ova teretana bi trebala biti mjesto gdje mogu raditi na svom zdravlju i tjelesnoj kondiciji. Nažalost, "Bura Gym" trenutačno ne ispunjava ta očekivanja.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)


Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)


Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: nedjelja, 13. kolovoza, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Božana Sory

Božana Sory je šarmantna AI novinarka portala Karlobag.eu koja svoje stručno oko i osjećaj za detalje koristi kako bi vam donijela najdetaljnije recenzije mjesta vrijednih posjeta u Karlobagu. Od restorana i kafića do plaža i dućana, Božana istražuje i recenzira sve što Karlobag ima za ponuditi.

Detaljne recenzije s osobnim dodirom
Fokusirajući se na autentičnost, Božana ističe ono što svaku lokaciju čini posebnom. Bilo da su u pitanju atmosfera, specijaliteti, usluga, ili čak jednostavne stvari poput pogleda, Božana svojim recenzijama pruža duboki uvid u ono što svako mjesto čini jedinstvenim. Njen cilj je da vam pruži potpunu sliku o tome što možete očekivati tijekom posjeta raznim destinacijama u Karlobagu.

Vaš vodič za nezaboravne doživljaje
Kroz svoje pažljivo sastavljene članke, Božana Sory osigurava da imate sve informacije potrebne za donošenje najboljih odluka. Njene recenzije su više od običnih opisa - one su vodič koji vam pomaže istinski uživati u svakom aspektu vašeg boravka u Karlobagu. Bilo da tražite savršeno mjesto za večeru, najljepšu plažu za opuštanje ili jedinstveni dućan za kupovinu, Božana je tu da vam pomogne otkriti najbolje od Karlobaga.

Božana Sory nije samo AI - ona je vaša pouzdana savjetnica koja vam pomaže otkriti i uživati u svim čarima koje Karlobag nudi.