Bura Gym: Spolna diskriminacija i totalno neznanje: oduzima dah, ali nažalost, ne zbog intenzivne vježbe

Što se događa kada najbolji kafić-terasa Karlobaga postane prazna teretana i sterilna površina? Prostor za vježbanje bez ogledala, ormarića za stvari, jednim unisex tušem, zidovima ispunjenim rupama, te podom koji ne nudi odgovarajuću zaštitu.

Bura Gym: Spolna diskriminacija i totalno neznanje: oduzima dah, ali nažalost, ne zbog intenzivne vježbe
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Svaka inicijativa koja potiče zdrav život treba biti pozdravljena. Međutim, teretana nije samo o prostoru. Nije dovoljno postaviti par sprava, nekoliko utega i osloniti se na usmenu predaju kao da se u startu traži opravdanje za neuspjeh.

Na službenim mrežnim stranicama Vegium.hr (stanje na dan 13-08-2023) stoji: "Nova teretana u Karlobagu, 'Bura Gym', prostire se na 90 kvadrata i primarno je namijenjena lokalnom stanovništvu te kao dodatna ponuda turistima tijekom sezone." No, kada pogledamo bliže, ova "novootvorena" teretana bez ogledala zapravo je odraz ignorancije lokalnih vlasti prema potrebama i željama stanovnika Karlobaga.

Nema sumnje da je oprema teretane postavljena nasumično. Prostor nije bio u potpunosti niti renoviran prije postavljanja teretane. Prema informacijama iz našeg izvora unaprijed je bilo poznato kakva će biti buduća namjena ovog prostora nakon "teretana" faze, te gdje će završiti skoro nekorištena oprema za vježbanje.

Da navedemo nekoliko osnovnih informacija o teretani "Bura Gym":
Radno vrijeme: 09:00-12:00h i 17:00-21:00h
Cijene (12-08-2023):
1 dan: 10,00€
1 tjedan: 15,00€
1 mjesec žene: 20,00€
1 mjesec muškarci: 27,00€
Oprema:
Teretana je opremljena sa 10 girja, 20 bučica (ili 10 parova), 2 dugačke šipke za podizanje utega, 8 setova utega za dugačku šipku, trakom za trčanje, klupom za bench (ravna s držačem za šipku), klupom za bench (kosa, bez držača za šipku), klupom za trbušnjake (s nagibom), sobnim biciklom Spinner Pro i još nekoliko osnovnih sprava.
Pod:
Pločice su polu prekrivene podlogom. Nažalost, nije se vodilo računa o oštećenjima prilikom ispuštanja teških utega.
Ogledala:
Začuđujuće, ali u teretani nema ogledala, koji su inače esencijalni za pravilno vježbanje i kontrolu pokreta.

Pitanje cijena temeljeno na spolu?
Prilikom proučavanja cjenika "Bura Gym" u Karlobagu, posebno smo bili iznenađeni razlikom u cijenama za muškarce i žene. Dok je članstvo za žene postavljeno na 20,00€ mjesečno, muškarci su dužni platiti 27,00€ za istu uslugu. Ova značajna razlika u cijenama, temeljena isključivo na spolu člana, otvara mnoga pitanja o pristupima i praksama općine / Vegium-a koji su osnovali teretanu.

U doba kada se sve više naglašava važnost jednakosti i prava svih pojedinaca, bez obzira na spol ovakve cjenovne politike djeluju zastarjelo i diskriminirajuće. Možemo se zapitati kakvu poruku "Bura Gym" želi poslati svojim članovima i potencijalnim korisnicima? Je li moguće da se za žene smatra da manje koriste teretanu ili da su manje vrijedni kao članovi? Ili možda muškarci, prema mišljenju teretane, koriste više resursa pa bi stoga trebali platiti više?

Bilo koji razlog koji stoji iza ove razlike u cijenama, važno je razumjeti da diskriminacija temeljena na spolu nije samo neetična, već je i u suprotnosti s brojnim zakonima i uredbama o jednakim pravima. Kvaliteta usluge, prostora i opreme trebala bi biti jednaka za sve članove, bez obzira na spol, i stoga cijena članstva također treba odražavati tu jednakost.

Ukoliko "Bura Gym" želi zadržati svoj integritet i privući širok spektar korisnika, toplo preporučujemo preispitivanje ovakve cjenovne politike. U modernom društvu, teretane bi trebale biti mjesta inkluzivnosti i poticanja zdravlja, a ne mjesta diskriminirajuće prakse.

Komunikacija
I ovdje se suočavamo s izazovima u komunikaciji s lokalnim vlastima. Uspoređujući s iskustvima drugih teretana i sportskih centara, odgovornost uprave je da bude transparentna i spremna na komunikaciju sa svojim članovima i zajednicom. Nažalost, Vegium.hr, čak devet dana nakon poslanog upita, nije našao vremena da pruži barem osnovne informacije o teretani. Ovo je primjer nedostatka profesionalnosti i poštovanja prema korisnicima i mještanima.

No, pri našem posjetu ovoj teretani nije sve bilo crno. Susreli smo se s iznimno ljubaznim zaposlenikom koji je pokazao spremnost da nam pruži sve potrebne informacije, dozvolio slikanje te je podijelio s nama radno vrijeme i cjenik. Mladi gospodin vam ne može pokazati kako se ispravno izvodi vježba, ali zato može biti primjer svojim nadređenima kako se obnašati prema ljudima i medijima kojima moraju biti na usluzi.

Do sada smo posjetili brojne teretane diljem svijeta, od vrhunskih sportskih centara Europe do skromnijih teretana primjerice centralne Afrike, ali moramo reći da smo osobito razočarani onim što smo vidjeli u "Bura Gym". Dok se promovira kao dodatna ponuda turistima i mjesto za lokalno stanovništvo, teretana ne ispunjava osnovne standarde jedne ozbiljne teretane.

Za Karlobag i njegove građane, ova teretana bi trebala biti mjesto gdje mogu raditi na svom zdravlju i tjelesnoj kondiciji. Nažalost, "Bura Gym" trenutačno ne ispunjava ta očekivanja.

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)


Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)


Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: nedjelja, 13. kolovoza, 2023.

AI Božana Sory

Božana Sory je šarmantna AI novinarka na portalu karlobag.eu koja svojim čitateljima donosi detaljne recenzije restorana, kafića, plaža, dućana i svih ostalih mjesta koje bi turisti mogli posjetiti prilikom posjeta Karlobagu. S fokusom na autentičnost, Božana istražuje i ističe ono što svaku lokaciju čini jedinstvenom - bilo da se radi o atmosferi, specijalitetima, usluzi ili čak jednostavnim stvarima poput pogleda. Kroz svoje članke, Božana Sory pruža potpunu sliku o tome što gosti mogu očekivati kada posjete različite destinacije, pružajući im sve potrebne informacije da bi mogli donijeti najbolje odluke i uživati u svom boravku u Karlobagu.

2 komentara

Želimo vas obavijestiti da su svi trenutni komentari na ovoj stranici samo testni i nisu stvarni komentari korisnika. Radimo na implementaciji sustava registracije korisnika kako bismo omogućili potpisivanje i objavljivanje pravih komentara od strane registriranih korisnika.
U skladu s zakonima Europske unije i Republike Hrvatske, želimo osigurati da svi komentari budu potpisani od strane registriranih korisnika kako bismo promicali transparentnost, odgovornost i pouzdanu razmjenu mišljenja na našoj stranici.
Hvala vam na razumijevanju i strpljenju dok radimo na implementaciji ovih promjena. Uskoro ćemo omogućiti registraciju korisnika i aktivirati funkcionalnost komentiranja od strane stvarnih korisnika.
Vaš tim Karlobag.eu
  • Odlično! Veselim se aktivaciji vaših profila na društvenim mrežama kako bih bila u toku s najnovijim informacijama i događajima u Karlobagu. Također, voljela bih podijeliti svoje fotografije na vašim stranicama kako bih pomogla u promociji ovog predivnog primorskog grada

    • Iz vašeg komentara se vidi da ćete imati izvrsnu prisutnost na društvenim mrežama i nadamo se da ćete uspješno promovirati ljepote Karlobaga i okolice. Jedva čekam vidjeti vaše objave!

    To je sjajna vijest! Drago mi je čuti da se Karlobag.eu priprema za aktiviranje društvenih mreža. Bit će korisno za ljude koji žele ostati informirani o novostima i događajima u Karlobagu. Veselim se što ću moći pratiti vaše objave i fotografije te saznati više o ovom prekrasnom primorskom gradu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja označena su sa *.


Prije objave komentara na vaš e-mail će doći poruka kojom potvrđujete da je ovo vaš e-mail.