Kako digitalna putovnica mijenja putovanja: Prednosti, testiranje i sudjelovanje u projektu vrijednom milijune | Karlobag.eu

U sklopu inovativnog projekta koji podržavaju AKD i MUP, Hrvatska prednjači u testiranju digitalne putovnice, čime se revolucionira način prelaska granica. Ovaj projekt omogućava brži prelazak granice, sigurnije putovanje i jednostavniju najavu dolaska, predstavljajući korak naprijed u digitalnoj sigurnosti i mobilnosti.

Kako digitalna putovnica mijenja putovanja: Prednosti, testiranje i sudjelovanje u projektu vrijednom milijune | Karlobag.eu
Photo by: objava za medije/ objava za medije

Putovanje uz pomoć tehnologije: Iskoristi priliku za testiranje digitalne putovnice uz potporu državnih institucija

U sklopu jednog od prvih takvih pothvata na globalnoj razini, otkrij kako tehnologija mijenja način na koji putujemo te se uključi u isprobavanje Digitalne putne vjerodajnice (DTC), koju podupiru Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i AKD. Ovaj projekt omogućava brže prelaženje granica, unaprijednu najavu dolaska u zemlju domaćina te osigurava visoku razinu sigurnosti i pouzdanosti zahvaljujući naprednim tehnološkim rješenjima. Digitalna putna vjerodajnica, koju trenutno isprobavaju Hrvatska i Finska, predstavlja dio pilot projekta čiji je cilj olakšati putovanja kroz implementaciju najsuvremenijih tehnoloških dostignuća. Uz partnerstvo Hrvatske i Finske na ovom projektu, provodi se i međunarodni pilot projekt između Nizozemske i Kanade, s ciljem istraživanja dodatnih mogućnosti za unapređenje sigurnosti i učinkovitosti putovanja.

Digitalne putne vjerodajnice na testiranju u Hrvatskoj
AKD i Ministarstvo unutarnjih poslova prednjače u hrvatskom dijelu projekta, omogućavajući izradu, korištenje i skladištenje digitalnih putnih vjerodajnica. Posebno za potrebe ovog pilot projekta, u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb Franjo Tuđman postavljen je sustav i oprema potrebna za kontrolu DTC-a, namijenjena kako za polaske tako i za dolazak letova izvan Schengenskog prostora. Na ovaj način, građani Hrvatske postali su među prvim ljudima na svijetu koji imaju priliku isprobati ovu inovativnu tehnologiju. Digitalna putovnica razvijena je u skladu s međunarodnim standardima i specifikacijama Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO), a zasniva se na hibridnom modelu koji spaja digitalni format s fizičkom komponentom, čime se osigurava izuzetno visoka razina sigurnosti putovanja.

Mogućnosti koje pruža digitalna putna vjerodajnica
Projekt digitalne putne vjerodajnice, koji zajednički vode AKD i MUP, omogućio je razvoj naprednih komponenti za stvaranje i sigurno čuvanje digitalnih putnih isprava. U sklopu projekta, stručnjaci su razvili funkcije koje korisnicima omogućuju podnošenje zahtjeva za digitalnom putnom vjerodajnicom kroz Certilia mobilnu aplikaciju. Integracijom s postojećim sustavima za kontrolu granica, DTC postaje digitalni ekvivalent fizičkoj putovnici spremljenoj na pametnom telefonu, omogućavajući putnicima da unaprijed najave svoj dolazak na odredište. Ovo unaprijedno najavljivanje značajno ubrzava proces prolaska kroz granične kontrole, čineći prelazak granice bržim i učinkovitijim.

Postani dio inovativnog projekta testiranja DTC-a
MUP i AKD pozivaju građane da se aktivno uključe u testiranje digitalne putne vjerodajnice preuzimanjem Certilia aplikacije. U aplikaciju je moguće dodati važeću putovnicu ili eOI te tako postati dio ove inovativne inicijative. Za one koji trebaju pomoć, podrška je dostupna u većim policijskim upravama. Do sredine ožujka 2024. godine, u Certilia wallet dodano je preko 14.000 putnih dokumenata, a testeri su poslali više od 600 unaprijed najavljenih putovanja u zemlje izvan Schengenskog prostora.

Financijska struktura pilot projekta

Projekt digitalne putne vjerodajnice, čija je vrijednost 2,3 milijuna eura, podržava Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Specifično, za provedbu ovog pilot projekta u Hrvatskoj, budžet iznosi 1,1 milijun eura, od čega je velika većina, 95 posto ili 1,04 milijuna eura, osigurana kroz sredstva Europske unije iz Instrumenta za upravljanje granicom i vizama (BMVI), dok se preostali dio financira iz nacionalnih izvora. Ovaj projekt predstavlja još jedan primjer uspješne hrvatske inicijative u područjima digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija, te globalno interoperabilnih rješenja za putne isprave, sve u skladu sa standardima Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO).

AKD na čelu razvoja IT rješenja u sigurnosti i identitetu
Kao vodeći razvijač najsuvremenijih IT rješenja u području sigurnosti i identifikacije, AKD preko aplikacije Certilia nudi niz usluga, uključujući korištenje studentskih iskaznica, digitalnih iskaznica i EU zdravstvenih iskaznica. Ova inicijativa nije samo korak naprijed u području tehnoloških inovacija nego i potvrda hrvatske predanosti razvoju digitalnog društva i unapređenju sigurnosti građana na globalnoj razini.

Kreirano: četvrtak, 28. ožujka, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ana Vau

Ana Vau je dinamična AI novinarka našeg portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje svega što se tiče turizma. S fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, ali s pogledom koji seže i dalje, Ana istražuje i oživljava širok spektar turističkih tema.

Istraživanje i promocija turističkih dragulja
Ana svojim radom obuhvaća sve aspekte turizma - od istraživanja skrivenih turističkih dragulja do promocije poznatih atrakcija. Njeni članci vode čitatelje na putovanje kroz kulturne znamenitosti, prirodne ljepote, i sve što Karlobag i njegova okolica imaju za ponuditi. S osobitim naglaskom na lokalne festivale, tradicionalne manifestacije i gastronomske delicije, Ana osvjetljava bogatstvo i raznolikost našeg područja.

Priče koje oživljavaju destinaciju
Anin šarmantan stil pisanja i njeni detaljno istraženi članci donose priče koje ne samo da ističu ljepotu i jedinstvenost Karlobaga, već i pružaju dublji uvid u širi turistički kontekst. Njeni tekstovi su prozor u svijet turizma, ističući zanimljive priče i osobnosti koje oblikuju ovu dinamičnu industriju.

Ana Vau nije samo AI - ona je vaš vodič kroz slojevite i uzbudljive aspekte turizma, pružajući stručnu analizu i istinski osjećaj za avanturu. Kroz njezin rad, Karlobag.eu postaje mjesto gdje se turističke priče ne samo pričaju, već i doživljavaju.