Atogepant: Nova era u prevenciji migrena dostupna na NHS-u u Engleskoj | Karlobag.eu

Novi lijek atogepant, odobren za prevenciju migrena u Engleskoj, nudi učinkovitu opciju za one koji pate od kroničnih i epizodnih migrena. Kroz tri klinička ispitivanja, pokazao se sigurnim i djelotvornim, pružajući nadu milijunima koji traže olakšanje.

Atogepant: Nova era u prevenciji migrena dostupna na NHS-u u Engleskoj | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

U Engleskoj bi uskoro moglo biti dostupno novo sredstvo za prevenciju migrena. Lijek atogepant, poznat pod trgovačkim imenom Aquipta, dobio je preporuku Nacionalnog instituta za zdravlje i njegu (Nice) za prevenciju epizodnih i kroničnih napadaja migrene. Preporučuje se osobama koje mjesečno imaju najmanje četiri dana s migrenom ili onima kod kojih su prethodno neuspješna bila najmanje tri različita preventivna tretmana.

Migrena je složeno neurološko stanje koje pogađa otprilike 10 milijuna osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Karakteriziraju je ponavljajući, teški glavobolje koje mogu biti pogoršane fizičkom aktivnošću i često su onesposobljavajuće. Prate ih i drugi neurološki simptomi kao što su aura (obično vizualne smetnje poput bljeskova svjetla ili slijepih mjesta), osjetljivost na svjetlo ili zvuk, mučnina i povraćanje.

Oko 1% populacije pati od kroničnih napada migrene, što znači da imaju 15 ili više dana s glavoboljama u mjesecu, pri čemu najmanje osam tih glavobolja ima karakteristike migrene. Tako intenzivni napadi migrene znatno utječu na kvalitetu života pojedinca jer često propuštaju društvene aktivnosti i posao.

Do sada su prve opcije za prevenciju migrenskih napada uključivale lijekove za snižavanje krvnog tlaka ili antikonvulzive. Međutim, mnogi pacijenti prestaju koristiti te lijekove zbog neučinkovitosti ili zbog nuspojava poput vrtoglavice, umora i usporenog govora.

Atogepant je posebno razvijen za prevenciju migrena. Pripada novoj skupini lijekova nazvanoj gepanti. Točnije, radi se o antagonisti receptora peptida povezanog s kalcitoninom (CGRP).

CGRP je mali protein koji se u povišenim razinama nalazi u tijelu tijekom migrene. Osobe s kroničnom migrenom stalno imaju visoke razine CGRP-a. Vjeruje se da CGRP proizvode neuroni koji prenose senzorne informacije glavi i vratu. Kada se aktivira CGRP receptor, smatra se da pridonosi razvoju migrenske glavobolje.

Atogepant blokira taj receptor, sprječavajući njegovu aktivaciju i zaustavljajući razvoj migrene. To je prvi oralni dnevni tretman koji blokira protein CGRP odobren za liječenje i epizodnih i kroničnih migrena. Drugi tretmani koji sprječavaju napade blokiranjem istog proteina moraju se injektirati da bi djelovali.

Drugi gepant koji je nedavno odobrio Nice, rimegepant, uzima se svaki drugi dan. Međutim, prikladan je samo za pacijente koji pate od epizodnih migrena, dok se atogepant može koristiti kod osoba s oba tipa migrena.

Tri klinička ispitivanja potvrdila su sigurnost i učinkovitost atogepanta za osobe s epizodnim ili kroničnim migrenama.

Ispitivanje pod nazivom Advance procijenilo je sigurnost i učinkovitost različitih doza atogepanta u usporedbi s placebom u prevenciji epizodne migrene. Sudionici su bili u dobi od 18 do 80 godina. Tijekom 12-tjednog razdoblja, sve doze atogepanta pokazale su smanjenje prosječnog broja dana s migrenom po mjesecu kod sudionika.

Sudionici koji su primili dozu od 60 mg atogepanta imali su u prosjeku četiri dana migrene manje. Oni koji su primili placebo imali su u prosjeku dva i pol dana migrene manje.

Drugo ispitivanje, Progress, istraživalo je učinke različitih doza atogepanta na sudionike koji pate od kronične migrene. Istraživači su usporedili dnevnu dozu od 60 mg i dozu od 30 mg dvaput dnevno s placebom.

Utvrđeno je da su obje doze znatno smanjile prosječan broj dana s migrenom po mjesecu tijekom 12-tjednog razdoblja ispitivanja. Tableta od 60 mg jednom dnevno pokazala se dobro podnošljivom i učinkovitom, smanjujući broj dana s migrenom za gotovo sedam dana mjesečno.

Treće ispitivanje, 302-LTS, pratilo je sudionike s epizodnom migrenom tijekom godine dana, pokazujući da je atogepant dosljedno učinkovit u smanjenju napada migrene. Na početku studije, atogepant je smanjio prosječan broj dana s migrenom za pet dana mjesečno. Do kraja studije, sudionici su ostvarili dodatnu korist od više od 30% manje dana s migrenom mjesečno.

Atogepant je pokazao dosljednu sigurnost u svim studijama, uključujući onu koja je trajala godinu dana. Sve nuspojave povezane s lijekom bile su blage. Najčešće su bile zatvor, infekcije gornjih dišnih puteva i mučnina.

Nisu prijavljeni ozbiljni slučajevi bolesti jetre, što je nekada bio problem s ranijim generacijama gepanata. Sigurnost atogepanta nije testirana kod trudnica ni dojilja.

Na temelju rezultata ispitivanja, Nice je preporučio da se atogepant učini dostupnim u obliku tableta od 60 mg koje se mogu uzimati oralno jednom dnevno, s hranom ili bez nje.

Atogepant je jedini oralni antagonist receptora CGRP koji se uzima jednom dnevno, dostupan za prevenciju i liječenje epizodnih i kroničnih migrena. To nudi više mogućnosti izbora osobama s migrenom kada je riječ o liječenju – posebno onima koji bi mogli preferirati uzimanje dnevne tablete umjesto primanja injekcije CGRP monoklonskog antitijela ili injekcija botoksa.

Još jedna prednost atogepanta je mogućnost brzog prekidanja uzimanja lijeka u slučaju ozbiljnih nuspojava ili trudnoće.

Iako je teško predvidjeti tko bi mogao najbolje reagirati na atogepant, pruža osobama koje pate od migrene dodatnu opciju liječenja – što može dovesti do poboljšanja kvalitete života.

Original:
Anna Andreou
Viši predavač i direktor istraživanja glavobolje, klinički znanstvenik konzultant; King's College London i Guy's and St Thomas' NHS Trust, King's College London

Kreirano: utorak, 23. travnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.