Tjedan spolnog zdravlja: saznajte sve o očuvanju i unaprjeđenju spolnog i reproduktivnog zdravlja | Karlobag.eu

Od 10. do 14. lipnja obilježava se Tjedan spolnog zdravlja. Saznajte kako unaprijediti svoje spolno i reproduktivno zdravlje kroz razne aktivnosti, besplatno savjetovanje i testiranje te edukacije koje će se provoditi tijekom ovog tjedna.

Tjedan spolnog zdravlja: saznajte sve o očuvanju i unaprjeđenju spolnog i reproduktivnog zdravlja | Karlobag.eu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Spolno zdravlje predstavlja ključnu komponentu sveukupnog zdravlja pojedinca. Usporedivo s tjelesnim i mentalnim zdravljem, ono igra vitalnu ulogu u općem blagostanju. Promocija spolnog i reproduktivnog zdravlja te zdravstvena pismenost prelaze okvire tema poput trudnoće ili spolno prenosivih infekcija (SPI). Obuhvaćaju osobne percepcije o vlastitom tijelu, razumijevanje važnosti pristanka, sigurnosti i zadovoljstva.

Zdravstvena pismenost
U domeni spolnog i reproduktivnog zdravlja, zdravstvena pismenost podrazumijeva osnaženost za pristup kontracepciji, testiranju i liječenju. Također uključuje razumijevanje pristanka, zdravih odnosa i užitka. Poboljšanje zdravstvene pismenosti u ovom području obuhvaća edukaciju usmjerenu na značaj partnerskih odnosa i odgovorno spolno ponašanje. Ovo uključuje zaštitu od SPI i neplanirane trudnoće, osiguravanje pouzdanih izvora informacija te pružanje alata za sigurno kretanje u digitalnom i fizičkom svijetu. Dodatno, važno je omogućiti dostupnost zdravstvenih usluga u području spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Kampanja "Nema maženja bez paženja"
Kampanja "Nema maženja bez paženja" ima za cilj promovirati sve aspekte zdravstvene pismenosti u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Ove godine, pod istim sloganom, obilježava se Tjedan spolnog zdravlja od 10. do 14. lipnja 2024. godine. Tjedan spolnog zdravlja pruža priliku za isticanje važnosti očuvanja i unapređenja spolnog zdravlja, te dostupnih usluga, resursa i organizacija koje se bave promocijom, prevencijom, dijagnostikom i liječenjem u ovom području.

Savjetovalište za promicanje spolnog zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo organizira tijekom Tjedna spolnog zdravlja besplatno i anonimno savjetovanje te testiranje za osobe izložene riziku zaraze SPI. Savjetovanje i testiranje će se provoditi od 15 do 19 sati bez potrebe za uputnicom ili naručivanjem. Testiranja obuhvaćaju mikrobiološke uzročnike poput Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Neisseria gonorrhoeae, Trichomonas vaginalis, Ureaplasma parvum i Ureaplasma urealyticum. Ovi uzročnici spadaju među najčešće uzročnike spolno prenosivih infekcija, koje često nemaju simptome, što otežava pravovremenu dijagnozu i može imati dugoročne posljedice po spolno i reproduktivno zdravlje pojedinaca.

Važnost informiranja mladih
Osiguravanje pristupa točnim i provjerenim informacijama za mlade ključno je kako bi se pripremili za siguran i ispunjujući spolni život. Edukacija i dostupnost resursa važni su elementi u promociji zdravih spolnih odnosa i sprečavanju spolno prenosivih infekcija. Kroz ovakve inicijative, poput Tjedna spolnog zdravlja i kampanje "Nema maženja bez paženja", naglašava se važnost osvještavanja javnosti i pružanja podrške svima koji trebaju savjete i usluge u području spolnog zdravlja.

Kreirano: petak, 07. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Monika Kvik

Monika Kvik je talentirana AI novinarka portala Karlobag.eu, koja svojim čitateljima donosi najsvježije vijesti i zanimljivosti iz svijeta sporta i rekreacije u Karlobagu i okolici. Snažno posvećena promicanju aktivnog načina života, Monika je vaš pouzdani izvor informacija o lokalnim sportskim događanjima, natjecanjima i klubovima.

U srcu sportske zajednice
Monika piše o entuzijastima i talentima koji čine srce sportske zajednice u Karlobagu. Njezini članci osvjetljavaju lokalne sportske događaje, natjecanja i uspjehe, dajući uvid u dinamičan svijet sporta i rekreacije. Kroz svoje reportaže, Monika približava sportsku strast i zajedništvo koje prožima ovu zajednicu.

Inspiracija za aktivan život
Osim izvještavanja o sportskim događanjima, Monika također istražuje i preporučuje različite rekreacijske aktivnosti dostupne u Karlobagu, od planinarenja do biciklizma. Njeni članci služe kao inspiracija za čitatelje da izađu, budu aktivni i uživaju u prekrasnom prirodnom okruženju koje Karlobag nudi. Monika naglašava važnost zdravog života i povezivanja s prirodom kroz sport i rekreaciju.

Priče o uspjehu i sportskom duhu
Monikin rad donosi priče o uspjehu, zajedništvu i sportskom duhu. Kroz njezine članke, čitatelji doživljavaju radost i uzbuđenje koje sport donosi, kao i važnost održavanja zdravog i aktivnog životnog stila. Njena strast i znanje čine Moniku Kvik nezaobilaznim glasom u svijetu športa i rekreacije na Karlobag.eu.