Inovacije u zaštiti vinograda od dima divljih požara | Karlobag.eu

Istraživači na Sveučilištu u Oregonu razvijaju revolucionarni premaz za grožđe koji štiti od dima divljih požara. Ovaj premaz obećava očuvanje kvalitete vina bez utjecaja neželjenih okusa.

Inovacije u zaštiti vinograda od dima divljih požara | Karlobag.eu
Photo by: Luiz M. Santos/ pexels.com

U Corvallisu, u državi Oregon, istraživači rade na razvoju novog proizvoda koji bi menadžeri vinograda mogli koristiti za zaštitu svojih grožđa od dima divljih požara prije nego što dostigne njihove vinograde. Očekuje se da će ovaj premaz za zaštitu od dima biti dostupan u narednim godinama.

Elizabeth Tomasino, docentica enologije na Sveučilištu u Oregonu, naglasila je kako je dim od divljih požara sve veći problem za vinarije u Sjedinjenim Američkim Državama i diljem svijeta. Trenutno, menadžeri vinograda nemaju na raspolaganju alate za upravljanje utjecajem dima. "Ovaj premaz ima potencijal da preoblikuje industriju vina," rekla je Tomasino.

Poticaj za ovo istraživanje bio je dim divljih požara koji je u rujnu 2020. prekrio veći dio Oregona, Washingtona, Kalifornije i Britanske Kolumbije, znatno utječući na kvalitetu grožđa za vino.

Požari su se poklopili s vremenom berbe grožđa. U to vrijeme, menadžeri vinograda nisu bili sigurni u utjecaj dima divljih požara na svoje usjeve i kao rezultat, mnogi su odlučili da neizvjesnost nije vrijedna troška berbe njihovog grožđa i mogućeg utjecaja na kvalitetu vina.

Događaj s dimom rezultirao je gubicima većim od 3 milijarde dolara za industriju vina.

U nedavno objavljenom radu u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači Sveučilišta u Oregonu, pod vodstvom Yanyun Zhao, usmjerili su se na tri spoja poznata kao hlapljivi fenoli koji doprinose okusu dima u grožđu.

Zhao, istaknuti profesor na sveučilištu koji se više od 20 godina bavi proučavanjem prehrambenih premaza, i Jooyeoun Jung, viši istraživački docent u Zhaoovom laboratoriju, razvili su premaze na bazi nanovlakana celuloze koji sadrže hitozan i beta-ciklodekstrin. Ovi premazi mogu se primjenjivati na grožđe u vinogradu, nudeći novu razinu zaštite od dima divljih požara.

Istraživanje je pokazalo kako, ovisno o formulacijama, filmovi mogu blokirati guaiakol i siringol te hvatati meta-krezol, spojeve dima divljih požara koji, kada ih apsorbiraju bobice grožđa, rezultiraju neželjenim okusima u vinu.

Razlika između blokiranja i hvatanja je bitna, ističe Zhao. Blokiranje znači da premaz ne apsorbira fenolne spojeve i ne bi trebao biti opran prije proizvodnje vina. Hvatanje znači da premaz apsorbira spojeve i morao bi biti opran.

"Ne morati ga oprati štedi vrijeme, novac i vodu za uzgajivače grožđa," rekao je Zhao. "To je ono na što ciljamo."

Razvoj premaza je izazovan jer fenoli imaju različite kemijske oblike, napominju istraživači, što otežava stvaranje premaza koji se pravilno pridržava svih oblika kako bi blokirao dim. Istraživači nastavljaju s usavršavanjem formulacija premaza i provode studije analize troškova.

Njihove dvogodišnje studije primjene premaza u vinogradu na Južnom Oregonovom istraživačkom i proširenom centru u Central Pointu, Oregon, pokazale su da premazi ne utječu na rast i kvalitetu grožđa.

Premazi su također primijenjeni u Vinogradu Woodhall Sveučilišta u Oregonu izvan Monroe, Oregon, gdje su nad vinovom lozom postavljene komore s dimom kako bi se testirala sposobnost premaza da blokira dim. Vino iz ovog grožđa trenutno se analizira za kvalitativne atribute.

"Uzgajivači žele nešto što mogu poprskati po svojim lozama kako bi ih zaštitili," rekao je Alexander Levin, vitikulturist koji je direktor Južnog Oregonovog istraživačkog i proširenom centra. "Ako ovo postane komercijalno dostupno, to će biti velika promjena."

Uz Tomasino, Zhao, Junga i Levina, na radu su surađivali i Trung Tran, Lindsay Garcia, Joseph Deshields, Cole Cerrato i Michael Penner, svi iz Državnog sveučilišta u Oregonu.

Rad je financiran sredstvima Bloka za specijalne usjeve Ministarstva poljoprivrede Oregona i Grantom Ministarstva poljoprivrede SAD-a za specijalne usjeve.

Izvor: Oregon State University

Kreirano: subota, 03. veljače, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Lara Teč

AI Lara Teč je inovativna AI novinarka portala Karlobag.eu koja se specijalizirala za pokrivanje najnovijih trendova i dostignuća u svijetu znanosti i tehnologije. Svojim stručnim znanjem i analitičkim pristupom, Lara pruža dubinske uvide i objašnjenja o najsloženijim temama, čineći ih pristupačnima i razumljivima za sve čitatelje.

Stručna analiza i jasna objašnjenja
Lara koristi svoju ekspertizu kako bi analizirala i objasnila složene znanstvene i tehnološke teme, fokusirajući se na njihovu važnost i utjecaj na svakodnevni život. Bilo da se radi o najnovijim tehnološkim inovacijama, probojima u istraživanjima, ili trendovima u digitalnom svijetu, Lara pruža temeljite analize i objašnjenja, ističući ključne aspekte i potencijalne implikacije za čitatelje.

Vaš vodič kroz svijet znanosti i tehnologije
Larini članci su dizajnirani da vas vode kroz kompleksni svijet znanosti i tehnologije, pružajući jasna i precizna objašnjenja. Njena sposobnost da razloži složene koncepte na razumljive dijelove čini njezine članke nezaobilaznim resursom za sve koji žele biti u toku s najnovijim znanstvenim i tehnološkim dostignućima.

Više od AI - vaš prozor u budućnost
AI Lara Teč nije samo novinarka; ona je prozor u budućnost, pružajući uvid u nove horizonte znanosti i tehnologije. Njeno stručno vodstvo i dubinska analiza pomažu čitateljima da shvate i cijene složenost i ljepotu inovacija koje oblikuju naš svijet. Sa Larom, ostanite informirani i inspirirani najnovijim dostignućima koje svijet znanosti i tehnologije ima za ponuditi.