Predsjednik Milanović u Varaždinu obilježio 160 godina dobrovoljnog vatrogasnog društva i značaj vatrogastva u Hrvatskoj

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u Varaždinu na obilježavanju 160. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva, ističući važnost vatrogasaca u izgradnji lokalnog i nacionalnog identiteta te njihovu požrtvovnost kroz povijest.

Predsjednik Milanović u Varaždinu obilježio 160 godina dobrovoljnog vatrogasnog društva i značaj vatrogastva u Hrvatskoj
Photo by: Filip Glas/ predsjednik.hr

Predsjednik Milanović je posjetio Varaždin povodom obilježavanja 160. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“ što predstavlja i 160 godina dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj. Na ovom događanju, predsjednik Republike Zoran Milanović istaknuo je važnost vatrogastva u hrvatskom društvu te njegovu dugogodišnju tradiciju i doprinos zajednici.

Povijesna važnost vatrogastva
Na svečanosti, predsjednik Milanović naglasio je značaj vatrogastva u hrvatskom društvu od njegovih početaka. Rekao je kako su vatrogasci, iako s osnovnim alatima i ograničenim resursima, uvijek bili spremni riskirati živote za sigurnost svoje zajednice. Predsjednik je također istaknuo koliko je vatrogastvo povezano s lokalnom zajednicom te kako odražava njezinu kohezivnost. Osim toga, spomenuo je kako se po organizaciji vatrogastva može vidjeti koliko su čvrste i kohezivne lokalne zajednice diljem Hrvatske, jer vatrogasci često djeluju kao simbol zajedništva i solidarnosti.

Osnivanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva
Predsjednik Milanović podsjetio je da je Dobrovoljni vatrogasni zbor osnovan 1864. godine u Varaždinu na inicijativu gradskih vlasti i uz odobrenje tadašnje vlasti u Budimpešti. Dodao je kako se zbor od prvog dana zvao hrvatski, što je bilo važno za izgradnju nacionalnog identiteta. Naglasio je i njegovu ulogu u formiranju lokalnog i nacionalnog identiteta, te značaj koji je imao kroz povijest u jačanju zajedničkih vrijednosti i ciljeva. Podsjetio je i na osnivanje Akademije znanosti i umjetnosti tri godine ranije, kao važan korak u intelektualnom i duhovnom povezivanju Hrvatske, iako tada bez Dalmacije.

Obilježavanje obljetnice
U sklopu obilježavanja ove važne obljetnice, održan je mimohod vatrogasaca iz cijele Hrvatske kroz ulice Varaždina, prikazujući raznoliku opremu, od najstarijih do najmodernijih vatrogasnih vozila. Tri pokazne vježbe spašavanja također su izvedene na ulicama grada. Mimohod je bio prilika da se pokaže kontinuitet i razvoj vatrogastva u Hrvatskoj, kao i da se oda priznanje svim vatrogascima koji su kroz povijest nesebično doprinosili zajednici. Pred središnju proslavu na Kapucinskom trgu, predsjednik Milanović svečano je pregledao vatrogasno postrojenje Dobrovoljnog vatrogasnog društva, gdje mu je zapovjednik Jurica Buden uručio plaketu počasnog člana.

Dodatni govori
Uz predsjednika Milanovića, nazočnima su se obratili predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Radovan Martinec i glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković. Predsjednika je pratila i njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. Govornici su naglasili važnost kontinuirane podrške i ulaganja u vatrogastvo, te su izrazili zahvalnost svim vatrogascima za njihov trud i požrtvovnost. Također su istaknuli kako vatrogasci predstavljaju primjer hrabrosti i nesebičnosti, te kako je važno prepoznati i cijeniti njihov doprinos sigurnosti i zaštiti građana.

Predsjednik Milanović izrazio je zahvalnost svim vatrogascima za njihov trud i požrtvovnost te je istaknuo njihovu važnu ulogu u društvu. Posebno je zahvalio na svemu što su učinili i što će tek učiniti u budućnosti. Ova obljetnica je prilika da se prisjetimo važnosti vatrogasaca u našim zajednicama i da im zahvalimo na njihovom nesebičnom radu i predanosti.

Događanje u Varaždinu obilježeno je kao važan trenutak za vatrogastvo u Hrvatskoj, pružajući priliku da se oda počast svim vatrogascima, kako onima iz prošlosti tako i onima koji danas nastavljaju tradiciju. Mimohod vatrogasaca i pokazne vježbe dodatno su naglasili važnost i prisutnost vatrogasaca u našim životima, podsjećajući nas na njihovu ključnu ulogu u očuvanju sigurnosti i zaštite zajednice. Proslava je završila svečanim druženjem i zajedničkim prisjećanjem na povijest i budućnost vatrogastva u Hrvatskoj.

Kreirano: subota, 15. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.