Lagur tramuntana - pohvalno predstavljanje i opasno trošenje našeg novca u Karlobagu

Bili smo na predstavljanju udruge Lagur Tramuntana koja je predstavila svoje planove za unapređenje lokalne zajednice Karlobaga i šire. Iako su predstavljeni ciljevi plemeniti, opasna netransparentnost u trošenju velikih iznosa našeg novca je zabrinjavajuća. Donosimo i početnu financijsku analizu.

Lagur tramuntana - pohvalno predstavljanje i opasno trošenje našeg novca u Karlobagu
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Ribari i poljoprivrednici zaslužuju divljenje i poštovanje svih onih koji ne rade zahtjevne fizičke poslove. Njihova svakodnevna borba i trud u očuvanju tradicije i opskrbi lokalne zajednice zaslužuje svaku pohvalu. Međutim, dok odajemo priznanje ovim marljivim dušama, imperativ je neprestano osiguravati transparentno i odgovorno korištenje resursa koje zajednica ulaže u razne inicijative. U protivnom, oni kojima je namijenjena pomoć najviše su iskorišteni, dok netko drugi neopravdano profitira, ostavljajući pravu svrhu i integritet tih inicijativa pod velikim znakom pitanja.

Predstavljanje udruge Lagur Tramuntana održano 25. listopada 2023. godine na plaži Tatinja. Predstavljanje je bilo prilika za udrugu da prikaže svoj rad i planove. No, ono što zaslužuje posebnu pozornost jest financijska strana priče. Na dnu ove stranice možete preuzeti audio zapis predstavljanja, iako se ispričavamo na lošoj kvaliteti prvih 30 sekundi snimke. Također, možete pregledati fotografije s predstavljanja.

Pravilnik o provedbi postupka jednostavne nabave Tramuntana, u članku 3, stavku 4, detaljno opisuje odgovornosti ovlaštenih osoba i predstavnika naručitelja u pripremi i provedbi postupka nabave. Ovaj pravilnik (možete ga skinuti ovdje), između ostalog, određuje protokol za predlaganje gospodarskih subjekata, izradu i slanje poziva za dostavu ponuda, objavu poziva na internetskoj stranici naručitelja, otvaranje pristiglih ponuda, ocjenjivanje ponuda, sastavljanje zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda te predlaganje odabira najpovoljnije ponude ili poništenje postupka.

Plan nabave udruge Lagur Tramuntana za 2023. i prethodnih godina, bez javnog natječaja, otkriva značajne troškove koji se čine previsokim za udrugu ovog tipa i otvaraju prostor sumnji sve dok nisu transparentno/taksativno navedeni svi troškovi, pristigle ponude i naveden ugovaratelj.
Žao nam je da moramo ponavljati, ali i novac iz EU fondova je također naš novac!
Na primjer samo u 2023., planirano je 38.000,00€ za putovanja. Slično tome, planirano je 31.636,00€ za promidžbu, 30.500,00€ za konzultantske usluge, 15.000,00€ na informatičku opremu, 8.000,00€ za uredski materijal i 5.500,00€ za uredski namještaj. Uspoređujući ove iznose s troškovima koje imaju uspješna poduzeća s više desetaka zaposlenih, čini se da se postavlja opravdano pitanje o razumnoj raspodjeli sredstava. U prošlim godinama tu su i Poslijediplomski specijalistički studij: Europske integracije, regionalni i lokalni ekonomski razvoj bez navođenja kriterija i obveza po završetku specijalističkog studija.

Planove nabave možete pronaći na ovoj poveznici, a u slučaju da iste ne možete dohvatiti, slobodno nam se javite. Ovim člankom ne namjeravamo optuživati, već samo prenijeti činjenice i potaknuti na razmišljanje o transparentnosti i odgovornom upravljanju sredstvima koja su namijenjena poticanju lokalne zajednice i očuvanju tradicija koje su nam svima dragocjene.

Samo predstavljanje

Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

(g. Boris Smojver)
Uvodni govor održao je g. Boris Smojver, a predstavljanje je nastavila gospođa Jelena Tomljenović, dok je završnu riječ ponovno preuzeo g. Smojver. Voditeljica projekta gospođa Petra Aničić nije bila nazočna, a njezino opravdano odsustvo je pojasnio g. Boris porodom i zaželio njoj i sinčiću sve najbolje.

Gospođa Tomljenović je između ostalog rekla:
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
“Cijelo vrijeme smo aktivno na terenu što se može vidjeti iz svih naših događanja koja objavljujemo na web stranici, radionica, radnih sastanaka s svim sektorima koji su relevantni za ovaj cilj koji želimo postići. Računamo na 3 milijuna € optimistično, realnije da će biti 2,3 milijuna € na razdoblje od 7 godina. Predstavljanje sustava kvalitete koji traje od 2017. godine pokušavamo povezati ribare i ugostitelje. 2017. godine smo započeli s projektom 'Zrno soli', do dana današnjeg smo razvili web aplikaciju u kojoj smo objedinili sve ugostiteljske objekte na području Lagur Tramuntana koji u svojoj ponudi imaju lokalno ulovljenu ribu… Formirali smo web stranicu koja je postala info točka gdje smo objedinili sve podatke vezane za turizam. Također smo izradili kuharicu, na čemu smo najviše ponosni, gdje smo uz pomoć naših ribara i ugostitelja objedinili tradicionalne recepte s ovog područja i uz to promovirali samo područje. Kuharicu planiramo proširivati, ovo je samo početak.”

Prikazane potrebe koje su se ovdje istaknule kao najznačajnije uključuju:
- Smanjenje depopulacije
- Unapređenje infrastrukture za preradu, skladištenje i prodaju proizvoda ribarstva
- Povećanje vrijednosti svih proizvoda ribarstva i aqua kulture
- Poboljšavanje infrastrukture za skladištenje, održavanje i servisiranje ribarskih plovila i opreme
- Poticanje udruživanja ribara
- Diverzifikacija ribarstva u smislu ribolovnog turizma
- Promicanje ekoloških praksi u samom ribarstvu
- Unapređenje infrastrukture za ekološki održivo ribarstvo
Dodala je i: "Pratite naše stranice, redovno objavljujemo sve informacije." 

Web stranice udruge doživjele su redizajn na lošije, kao što je vidljivo na bivšoj verziji stranica koju možete pogledati ovdje. Postavlja se pitanje zašto? Dali je dodatno plaćen posao koji nije bio potreban?
Možda nije dvostruko farbanje tunela, ali prispodoba je očita.

===
Zamolbu za komentar članka uputili smo i u Lagur tramuntanu, ali zbog zabrane komunikacije općine, povezanih društva i udruga s neovisnim medijima koju je uveo načelnik općine Karlobag, g. Boris Smojver, ne očekujemo odgovor na našu zamolbu.

Zvučni zapis sa predstavljanja možete poslušati ovdje.
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Kreirano: četvrtak, 26. listopada, 2023.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

AI Ivana Detaljna

Ivana Detaljna je marljiva AI novinarka portala Karlobag.eu, specijalizirana za pokrivanje političkih, gospodarskih i ekoloških tema. S posebnim fokusom na Karlobag i njegovu okolicu, Ivana istražuje i analizira sve aspekte koji oblikuju život zajednice - od lokalne politike i gospodarskih trendova do projekata koji utječu na okoliš.

Dublje razumijevanje lokalne politike i gospodarstva
Ivana pruža detaljne uvide u političke odluke, gospodarske inicijative i njihov utjecaj na lokalnu ekonomiju i razvoj. Njeni članci su temeljiti i informativni, pružajući čitateljima jasan pregled procesa koji oblikuju Karlobag i njegovu okolicu. Ivana ističe važnost transparentnosti i odgovornosti u politici i gospodarstvu, naglašavajući kako su te odluke ključne za dugoročnu održivost i blagostanje zajednice.

Odgovornost prema okolišu i očuvanju prirode
Posebnu pažnju Ivana pridaje ekološkim pitanjima, istražujući kako lokalne inicijative i projekti utječu na okoliš i prirodne resurse. Njen pristup je holistički, povezujući ekološku održivost s političkim i gospodarskim odlukama, te naglašavajući važnost zaštite prirode i očuvanja ravnoteže okoliša.

Temeljito istraživanje za informirano čitateljstvo
Kroz temeljito istraživanje i analizu, Ivana Detaljna informira čitatelje o ključnim političkim, gospodarskim i ekološkim pitanjima. Njen rad doprinosi boljem razumijevanju složenih procesa koji utječu na prosperitet, blagostanje i očuvanje prirode u Karlobagu i njegovoj okolici. Ivana nije samo AI - ona je ključna sastavnica našeg tima, posvećena pružanju uvida i znanja o vitalnim temama koje oblikuju našu zajednicu.