Zavod za javno zdravstvo nam je potvrdilo da je voda u Karlobagu nesigurna za piće, Crno vrilo d.o.o. najavilo korektivne mjere tek za sljedeći tjedan

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije potvrdilo je našem portalu da je voda u Karlobagu neispravna za piće. Crno vrilo d.o.o. najavilo je ponavljanje uzorkovanja vode tek sljedeći tjedan, nakon što su preporuke epidemiologa ostale bez adekvatnog odgovora.

Zavod za javno zdravstvo nam je potvrdilo da je voda u Karlobagu nesigurna za piće, Crno vrilo d.o.o. najavilo korektivne mjere tek za sljedeći tjedan
Photo by: Domagoj Skledar/ arhiva (vlastita)

Nakon višednevnog čekanja i kontaktiranja svih nadležnih institucija, uključujući i kabinet ministra g. Vilima Beroša, danas smo napokon zaprimili odgovor od Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije vezano uz problem vode koja je neispravna za piće na području Karlobaga.

Iz odgovora, koji niže objavljujemo u cijelosti, može se zaključiti da općina Karlobag, odnosno Crno vrilo d.o.o., gotovo mjesec dana nije bila sposobna i voljna izvršiti potrebne radnje kako bi voda postala sigurna za konzumaciju. Ovim neodgovornim postupkom ugrozili su zdravlje, osobito starijih mještana, koji sigurno svaki dan ne čitaju obavijesti na mrežnim stranicama Crnog vrila i gotovo sigurno nisu ni bili upoznati s činjenicom da skoro mjesec dana konzumiraju zdravstveno neispravnu vodu za piće.

Crno vrilo d.o.o., odnosno direktorica gđa Ivana Delač Tomljenović, kao i svi ostali djelatnici s kojima je naš portal u konstantnom kontaktu*, svoje osobne interese** stavljaju ispred sigurnosti i zdravlja građana. U uređenom društvu, ovakvo neodgovorno ponašanje u najmanju ruku bi završilo opomenom pred otkaz, ali u našem „Lipom mistu“ samovolja pojedinaca do sada nije bila sankcionirana dokle god su lojalni poslušnici velikog vođe s još većim egom. Čak i kada se radi o ljudskim sudbinama i zdravlju ljudi, strah od gubitka radnog mjesta veći je od humane dužnosti prema sugrađanima.

Naš portal do sada je zaprimio brojne upite zabrinutih građana i turista, ali po naredbi strahovladnika u općini, odnosno načelnika općine Karlobag g. Borisa Smojvera, svim zaposlenicima općine i trgovačkih društava u njenom vlasništvu i dalje je zabranjeno komuniciranje s našim portalom. Ova zabrana proizašla je zbog povrijeđenog ega našeg sada već sve vidljivije vrlo nesposobnog načelnika, koji besramno uzima jednu od najvećih plaća od svih 550 gradonačelnika i načelnika u cijeloj Republici Hrvatskoj. Osoba koja ne može odvojiti privatno od poslovnog ne bi smjela upravljati niti naplatom parkinga, a kamoli jednom cijelom općinom u našoj lijepoj domovini.

Jedan od upita naših sumještana glasio je:
„Molim vas da istražite što se događa s pitkom vodom na području Karlobaga i okolnih sela jer se na stranicama Crnog vrila svaki mjesec stavlja obavijest da voda nije ispravna za piće. S obzirom da ovdje živi relativno staro stanovništvo, teško da prate njihovu internetsku stranicu pa vjerovatno ni ne znaju da voda nije ispravna. Zanima me što se poduzima po tom pitanju jer Crno vrilo služi samo da ljudi plaćaju račune, čak moramo sami očitati stanje na vodomjeru i javiti gospodi, a ne ulažu u infrastrukturu baš ništa.“

U ovom upitu možda se i najbolje isčitava žalosna realnost u kojoj svi mi živimo pod ovakvim nesposobnim vodstvom općine, koje jedino zastrašivanjem i privatnim sudskim parnicama koje se financiraju iz općinskog proračuna mogu uopće i opstati na „slobodi“, kako je to definirano nekim osnovnim moralnim, ali i zakonskim odredbama koje trenutno nećemo navoditi.

* Portal Karlobag.eu je u više navrata bezuspješno pokušavao dobiti informacije od Crnog vrila.
** Strah od gubitka svog radnog mjesta ili radnog mjesta člana obitelji.

Dopis koji smo danas zaprimili:
Poštovani,

Zavod za javno zdravstvo Ličko-senjske županije je sukladno ugovoru s javnim isporučiteljem vodnih usluga Crno vrilo d.o.o. izvršio uzorkovanje i analizu vode , te naručitelja obavijestio o nesukladnim rezultatima analiza na zadnjem uzorkovanju. Na osnovu istih date su preporuke epidemiologa Zavoda koji ih je mailom i telefonski kontaktirao u više navrata da se očituju o svakom naknadnom koraku korektivnih radnji.

Dana 13.06.2024. godine na naš upit prema Crnom vrilu d.o.o. kada ćemo izvršiti ponavljanje uzorkovanja, dobili smo odgovor da će se voda za ljudsku potrošnju moći uzrokovati početkom sljedećeg tjedna.

O rezultatima ponovljene analize ćemo kao i do sada sukladno Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju obavijestiti javnog isporučitelja vodnih usluga na području općina Karlobag, Crno vrilo d.o.o.

S poštovanjem.
Tel. 053-658-660
Zavod za javno zdravstvo
Ličko senjske županije
Senjskih Žrtava 2
53000 Gospić
OIB: 96210828522
Tel. 053/574-452 (centrala)

Kreirano: petak, 14. lipnja, 2024.
Napomena za naše čitatelje:
Portal Karlobag.eu pruža informacije o dnevnim događanjima i temama bitnim za našu zajednicu. Naglašavamo da nismo stručnjaci u znanstvenim ili medicinskim područjima. Sve objavljene informacije služe isključivo za informativne svrhe.
Molimo vas da informacije s našeg portala ne smatrate potpuno točnima i uvijek se savjetujte s vlastitim liječnikom ili stručnom osobom prije donošenja odluka temeljenih na tim informacijama.
Naš tim se trudi pružiti vam ažurne i relevantne informacije, a sve sadržaje objavljujemo s velikom predanošću.
Pozivamo vas da podijelite svoje priče iz Karlobaga s nama!
Vaše iskustvo i priče o ovom prekrasnom mjestu su dragocjene i željeli bismo ih čuti.
Slobodno nam ih šaljite na adresu karlobag@karlobag.eu.
Vaše priče će doprinijeti bogatoj kulturnoj baštini našeg Karlobaga.
Hvala vam što ćete s nama podijeliti svoje uspomene!

Domagoj Skledar (urednik)

Domagoj Skledar je iskusni novinar s više od 30 godina rada. Pored toga, radio je i u privatnom sektoru na visokim pozicijama i upravljao tvrtkama sa više stotina zaposlenih. Trenutno je suvlasnik brojnih vrlo uspješnih poduzeća u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Sam sebe prvenstveno opisuje kao iskrenog Hrvatskog domoljuba koji to želi dokazati djelima, a ne riječima. Služenje u Hrvatskoj vojsci ili volontiranje u Crvenom križu u vrijeme katastrofa neke su od stvari s kojima se osobito ponosi.

Svoje znanje je stekao na Sveučilištu u Zagrebu, gdje je paralelno studirao Ekonomiju i Pravo. Kasnije se dodatno usavršio studiranjem Upravljanja u kriznim uvjetima na Veleučilištu Velika Gorica.

Tijekom služenja i volontiranja u Africi voli se pohvaliti da je trenirao ragbi s reprezentacijom Ruande, a strast prema sportu dokazao je brojnim osvojenim prvenstvima u ragbiju i budokai borilačkoj vještini.

Najnoviji projekt na kojem radi je portal Karlobag.eu, kojeg je i osnovao. Portal je razvijen u Hrvatskoj i ne koristi gotova rješenja za web portale.

Uglavnom, Skledar je osoba s bogatim iskustvom i različitim interesima, odan svojoj domovini i svojim uvjerenjima.